Česi vyrobili najlepšie reproduktory na svete

Za vznikom svetového unikátu, najlepších reproduktorov na svete, stojí vývojový tím z Českej republiky a investor zo Slovenska. Predávajú sa pod značkou Ante Audio a ich cena prevyšuje hodnotu malého rodinného domu na vidieku či luxusnej nemeckej limuzíny.

25.05.2011 20:02
Ante Audio Supersonic One, najlepšie... Foto:
Dizajn reproduktorov Ante Supersonic One vychádza z dizajnu automobilu Lamborghini Reventón.
debata

Spoločnosť Ante Audio predstavila reproduktory Ante Supersonic One, ktoré patria medzi svetovú špičku vo zvukovej reprodukcii. Výrobca hovorí, že sa mu podarilo dostať do bodu, kedy kvalitná hudobná nahrávka hraničí s realitou. Pri zatvorených očiach vraj nie je problém predstaviť si každý detail na koncerte symfonického orchestru. Reproduktory sprostredkujú časovo a fázovo presne zaostrený obraz do hĺbky, ktorý obmedzuje len kvalita nahrávky.

Odpoveď na otázku, prečo sú predstavené reproduktory lepšie než ostatné, možno hľadať v ich basovej zložke. Každý z dvojice reproduktorov má totiž v sebe zabudovanú dvojicu veľkých basových membrán s priemerom až 55 centimetrov. Doteraz najväčšie vyrábané alternatívy majú basový reproduktor rovnakých rozmerov len jeden.

Basová zložka sa môže prejaviť vďaka veľkému objemu samotnej konštrukcie, ktorá dosahuje až 420 litrov. Takýto objem pomáha vzduchu pri vytváraní hlbokej basovej vlny.

Foto: Ante Audio
Ante Audio Supersonic One, najlepšie reproduktory na svete

V prípade, že nepatríte medzi horných desať tisíc na reproduktory si zrejme budete musieť nechať zájsť chuť. Ich cena bola výrobcom stanovená na 160 tisíc eur za pár. K nej je ešte potrebné pripočítať ďalších 20 tisíc za integrovaný zosilňovač s výkonom 2 × 300 Wattov a 9 tisíc eur za takzvanú sieťovú pračku, ktorá filtruje elektrické napätie.

Potenciálny majiteľ musí reproduktorom zabezpečiť dostatok priestoru, čo v praxi znamená miestnosť s rozlohou aspoň 36 štvorcových metrov, pričom od seba by mali byť vzdialené aspoň 4 metre. Reproduktory nemajú problém ozvučiť aj priestor s rozlohou 250 metrov štvorcových, skúšané boli dokonca v hale s plochou až 850 metrov štvorcových. O inštaláciu a ladenie v interiéri sa už postarajú vyškolení technici.

Za vznikom spoločnosť Ante Audio stojí Slovák Mário Lelovský, ktorý sa v celom projekte realizuje predovšetkým ako investor. Za vývojom reproduktorov Supersonic One stojí dvojica českých odborníkov, Lukáša Podlahu a Břetislava Lukeše, ktorí zabezpečili technickú realizáciu a návrh dizajnu.

Zaujímavosti z tvorby reproduktorov Ante Supersonic One
Pri konštrukcii museli dizajnéri akceptovať skutočnosť, že „objem ničím nenahradíš.“ Aj preto sa snažili navrhnúť dizajn s maximálnou efektivitou. Pri použití iných basových meničov zhodných rozmerov, by sa objem skrine musel takmer zdvojnásobiť.

Korpus, skelet a povrchové diely pochádzajú z dielní výrobcu klavírov a pián Petrof. Reproduktor vyniká tuhou konštrukciou, zo špeciálnych lisovaných dosiek, ktoré sú poskladané a zlepené. Vnútorná konštrukcia sa totiž nemôže pohnúť ani o milimeter.

Hmotnosť jedného reproduktora dosahuje až 360 kilogramov a jeho rozmery sú 206 × 70 × 130 centimetrov.

Predná časť reproduktoru je zo špeciálneho materiálu, ktorý pripomína nahrubo opracovaný kov alebo kameň. V skutočnosti ide o keramickú zliatinu, umelý kameň upravený proti poškriabaniu.

Existoval celý rad dizajnových návrhov. Ani jeden však nebol ten pravý. Kľúčovým okamihom sa napokon stala cesta dizajnéra po výpadovke na pražské letisko. Na horizonte štvorprúdovej diaľnice pristávalo veľké lietadlo Boeing 747, kým v ľavom jazdnom pruhu predbiehalo matné čierne Lamborghini Reventón. Práve oba tieto objekty boli múzou pri konečnom návrhu a vytvorili jednotnú predstavu.

Tvar skrine reproduktorov je bez rovnobežných línií. Nejde pritom o samoúčelový dizajn, ale premyslený a počítačom navrhnutý tvar, ktorý eliminuje neželanú rezonanciu zvuku. Keď sa na reproduktor pozeráte z ktorejkoľvek strany, vyzerá, akoby ustupoval do pozadia.

debata chyba