Bude iPad 3 prelomový? Čakajú ho nové výzvy

Viacero indícií naznačuje, že Apple predstaví tretiu generáciu iPadu už tento rok. Analytici a ľudia z brandže sa zhodujú dokonca na konkrétnom mesiaci, kedy sa tak má stať. Nástupcu, ktorý prinesie zásadné zmeny v oblasti hardvéru, údajne ohlási vedenie už v októbri.

10.07.2011 11:56
Apple iPad 2, tablet Foto:
Apple iPad 2 (na obrázku) valcuje trhy s tabletmi po celom svete.
debata

Výčitky užívateľov na margo displeja iPadu, ktorý sa pri predstavení jeho druhej verzie prakticky nezmenil, si v Apple zobrali k srdcu. Viacero špecializovaných denníkov a webov sa domnieva, že Apple zrejme použije prevratný Retina displeja, ktorý v súčasnosti spomedzi všetkých produktov u nahryznutého jablka používa len iPhone 4. Práve displej prinesie zásadnú zmenu v schopnostiach a možnostiach zobrazenia. Disponovať má totiž až 4-násobne vyšším rozlíšením než je tomu v súčasnosti, čo pri prepočte znamená 2048 × 1536 obrazových bodov. Spolu s displejom sa pravdepodobne obmení aj hardvér, v akej miere, zatiaľ nie je jasné.

Apple so svojim iPadom žne úspechy na každom fronte. Či už je to Amerika, Európa alebo Ázia, alternatívy s Androidom sa narozdiel od iPadu presadzujú omnoho ťažšie. Tých, ktorí tablet nemajú, ale o jeho kúpe stále uvažujú, len z veľmi malej miery dokáže ovplyvniť argument, že drvivá väčšina kvalitných aplikácií v prostredí iOS je platená, a kúpa iPadu teda predstavuje len počiatočnú investíciu, ktorá sa môže postupom času znásobiť.

Takmer dokonalý marketing robí zo značky Apple modlu mladých ľudí, a nielen ich. Dokonca aj taký malý a obmedzený trh ako je ten slovenský, už stihol prepadnúť tabletovému ošiaľu, a aj keď operátori dotujú tablety s Androidom, overený iPad má v srdciach ľudí stále svoje miesto. A to nezmenil ani fakt, že možnosti využitia niektorých služieb sú vrámci Slovenska len zlomkom toho, čo majú k dispozícii užívatelia na západe. Príkladom je nákup hudby cez iTunes alebo len prostý nákup kníh.

Popularita mobilných zariadení so systémom iOS narastá závratným tempom, o čom svedčí aj množstvo stiahnutých aplikácií užívateľmi z celého sveta. V priebehu troch rokov Apple zaznamenal až 15 miliárd stiahnutých aplikácií, tempo však v posledných mesiacoch rastie, preto ďalší podobný míľnik môže Apple už čoskoro ohlásiť nie za tri ale za jeden rok. Len pre iPad je v súčasnosti dostupných viac ako 100 tisíc natívnych aplikácií.

debata chyba