Lacný iPhone a ešte väčší iPad. Apple hľadá medzery na trhu

Pestré farby, plastový kryt, slabší hardvér a prívetivá cena. Apple chce opäť prilákať masy nových užívateľov, pre ktorých bol iPhone vždy len pridrahou hračkou. Podľa zákulisných informácií firma tiež testuje iPad s uhlopriečkou 13 palcov.

24.07.2013 18:24
apple iphone 3g Foto:
Koncept lacného iPhonu bude po stránke konštrukcie pravdepodobne vychádzať z plastovej verzie 3G (na obrázku).
debata

Trh spotrebnej elektroniky sa mení. Po veľkom „boome“ drahých smartfónov s prémiovou výbavou sa do popredia tlačia čínski výrobcovia, ktorí v tvrdom boji obstáli vďaka progresívnej cenovej politike. Veľkí producenti musia preto premýšľať o ďalších možnostiach rozvoja trhu a reagovať aj na dopyt zo strany užívateľov, ktorí ich v minulosti nezaujímali. Príkladom je americký Apple, ktorý pravdepodobne predstaví lacnejší variant smartfónu iPhone.

Výroba lacného iPhonu je v plnom prúde
O lacnom iPhone sa na verejnosti špekuluje už dlhšiu dobu. Apple si všetky informácie úzkostlivo stráži a vyjadrenia na margo pripravovaných noviniek neposkytuje. Podľa neoficiálnych zdrojov z prostredia partnerskej firmy Foxconn, ktorá je popredným dodávateľov komponentov, je výroba lacných iPhonov už naplno rozbehnutá.

Konštrukciou ale aj parametrami sa nový iPhone vráti späť
Lacný iPhone, ktorý bude pravdepodobne uvedený po boku vlajkovej lode 5S, sa konštrukciou vráti do čias modelu 3G. Kombináciu kovu a skla nahradí plastové telo v pestrých pastelových farbách. V porovnaní s nosným modelom iPhone 5, respektíve 5S, bude lacný iPhone výbavou chudobnejší. Podwa zasvätených informátorov budú jeho parametre kopírovať iPhone 4S.

Apple pripravuje aj väčší iPad
V posledných dňoch je pod drobnohľadom aj tablet iPad. Podľa denníka The Wall Stret Journal firma testuje väčší displej pre smartfóny a tablety ako reakciu na konkurenčný tlak kórejského Samsungu. Denník sa odvoláva na informácie od dodávateľa, na ktorého sa mal Apple obrátiť s požiadavkou na vývoj prototypu displeja s väčšou uhlopriečkou než má súčasný iPhone, a zároveň návrh dizajnu displeja pre tablety s uhlopriečkou menšou ako 13 palcov. Medzičasom plánuje Apple odštartovať výrobu iPadu piatej generácie, ktorý má byť rozmermi zhodný so súčasným 9,7-palcovým modelom, no má byť opäť o čosi ľahší a tenší, a to vďaka novej technológii výroby displeja.

Vyčkávanie na novinky sa stáva utrpením
Informácie o väčšom displeji potvrdzuje aj agentúra Reuters, ktorá pred niekoľkými týždňami informovala o snahe Applu vyvinúť smartfón s väčším displejom. Podľa viacerých analytikov Apple nedokáže rýchlo reagovať na požiadavky spotrebiteľov po zariadeniach s väčším displejom a nižšou cenou. „Neustále vyčkávanie na uvedenie nového produktu sa stáva utrpením,“ komentuje publikovaná analýza spoločnosti BGC Financial.

Napriek tomu, že Apple stále drží väčšinu konkurencie v hrsti (s výnimkou Samsungu), je to pre neho čím ďalej ťažšie. V súčasnosti firma ovláda necelých 18 percent trhu so smartfónmi, Samsung 33 percent. Apple je stále dominantným hráčom na trhu s tabletmi, no jeho podiel medziročne poklesol z 58 na súčasných 39,6 percent. Samsung si svoju pozíciu na trhu s tabletmi vylepšuje z minuloročných 11,3 percenta na tohtoročných 17,9 percenta.

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #iPhone #iPad