Samsung so svojimi hodinkami možno prekvapí už čoskoro

Preteky o prvenstvo v novom atraktívnom segmente začínajú. Firmy začali zbrojiť jedne proti druhej a tromf získa tá, ktorá príde s novinkou prvá. Reč je o inteligentných hodinkách, na ktoré verejnosť už niekoľko dlhých mesiacov čaká. Napriek tomu, že už dnes existuje viacero originálnych riešení, ktoré sa tešia popularite, stále sa čaká, čím prekvapia veľkí hráči ako Samsung a Apple.

07.08.2013 20:20
inteligentné hodinky, iWatch, SmartWatch Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Po tom, čo si v júli tohto roka Apple zaregistroval ochrannú známku iWatch v Japonsku, prichádza impulz aj od konkurenčného Samsungu, ktorý si na patentovom vzore registruje značku Galaxy Gear. V popise sa píše o elektronickom zariadení v podobe hodiniek, ktoré sprostredkováva pripojenie k internetu a na displeji zobrazuje správy a ďalšie informácie prenášané bezdrôtovo.

Samsung s hodinkami možno predbehne aj Apple
Zatiaľ nie je jasné v akej vývojovej fáze sa hodinky Galaxy Gear nachádzajú, prípadne či Samsung už začal s ich výrobou. Ak áno, je pravdepodobné, že ich na trh uvedie už v septembri spolu s novým smartfónom. Minimálne rovnako sa však špekuluje aj o hodinkách iWatch, na ktorých vývoji intenzívne pracuje stovka produktových dizajnérov Applu. Podľa posledných zákulisných informácií sa firma borí s problémami kvôli ohybnému displeju, na ktorého použití si tvrdošijne zakladá. To by mohlo oddialiť uvedenie iWatch, a v konečnom dôsledku by to mohol byť práve Samsung, kto príde s hodinkami na trh ako prvý.

Nápad, ktorý pred desaťročím predbehol svoju dobu
Napriek tomu, že nápad zabudovať do hodiniek všemožné senzory, vybaviť ich množstvom funkcií a spárovať so smartfónom, sa môže javiť ako prevratný, nie je tomu úplne tak. Myšlienka vytvoriť inteligentné hodinky, ktoré by dokázali viac, než len informovať o čase a dátume, je stará minimálne desať rokov. Presne pred desaťročím totiž Microsoft predstavil projekt SPOT (Smart Personal Object Technology), ktorého súčasťou boli aj hodinky komunikujúce na báze rádiových vĺn. Tie na monochromatickom displeji dokázali zobraziť správy z MSN Messengeru, informácie z burzy či počasie. Projekt sa napokon masovo neujal, Micorosft ho preto pred rokom ukončil. Firma svojim spôsobom predbehla dobu a veľké firmy na čele s Applom a Samsungom sa domnievajú, že čas na nositeľné príslušenstvo k telefónom nastal až teraz.

Sony má náskok, no málo užívateľov
Sony medzičasom už predstavilo druhú verziu svojich inteligentných hodiniek SmartWatch s Androidom, ktoré sú svojim spôsobom zaujímavé a napokon aj prevratné, no nedarí sa im osloviť masy užívateľov. Sony pritom prvé hodinky s technológiou Bluetooth, no výrazne obmedzenými možnosťami, predstavilo už v roku 2007. Podľa výrobcu majú hodinky rozširovať funkcie telefónu o hodinky, pripomienkovač, kalendár, a zároveň má byť inteligentným rozhraním pre aplikácie z obchodu Google Play a diaľkovým ovládačom telefónu v jednom. S pomocou hodiniek je tak možné dvíhať hovory, fotografovať, či kontrolovať prezentácie na diaľku a čítať e-maily. Čaká sa preto s čím dokáže ohromiť Samsung a Apple, ktorých užívateľská základňa je omnoho početnejšia.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #Samsung #inteligentné hodinky