Televízory so zaobleným displejom sú späť. Stoja tisíce eur

Samsung po vzore LG uviedol na trh televízor so zakriveným displejom. Na rozdiel od starých CRT so zakrivením dovntúra. Za netradičné riešenie si výrobca pýta 9 tisíc dolárov, čo je o 5 tisíc menej než u konkurenčného LG.

14.08.2013 19:11
Zakrivený OLED panel, televízor Foto:
Samsung predstavil OLED televízor so zakrivenou obrazovkou začiatkom roka na veľtrhu CES v Las Vegas.
debata

Po ére 3D a UltraHD televízorov prichádzajú na rad televízory so zakriveným displejom. Ich výrobcovia opäť sľubujú nemožné – lepší a omnoho realistickejší zážitok so sledovania vďaka širokouhlej obrazovke, ktorá doslova obklopí diváka. Mohla by to byť aspoň čiastočne pravda, nebyť relatívne malej uhlopriečky kvôli ktorej sa sľubovaný efekt v priemerne veľkej obývačke vytráca. Aj keď 55 palcov v prípade Samsungu a LG nie je málo, k revolúcii v domácej zábave sa neschyľuje.

Potenciál, ktorý sa blíži k nule
Napokon opäť ide len o ďalšiu, prakticky bezvýznamnú, inováciu, ktorou výrobcovia demonštrujú úroveň inovácii v segmente, ktorý už dlhšiu dobu stagnuje. Reálny prínos a potenciál technológie uchytiť sa na trhu, sa podľa odborníkov blíži k nule. Výrobcovia však tvrdia niečo iné. Napríklad Samsung už na tohtoročnom veľtrhu CES v Las Vegas hovoril o tom, že takto zaoblený obraz je pre oko omnoho príjemnejší, pretože obrazovka je zakrivená tak, že vzdialenosť medzi divákom a televíznou obrazovkou je takmer rovnaká zo všetkých uhlov. Pravý pôžitok zo zakriveného displeja má vyniknúť pri sledovaní panorám, dokumentárnych a akčných filmov, pri ktorých sa divák údajne cíti scénou obklopený.

Samsung bude lacnejší, no LG ponúkne viac
Kórejský Samsung po vzore LG v týchto dňoch uviedol na trh svoj zakrivený OLED televízor s „prestrelenou“ cenovkou 9 tisíc dolárov. LG síce za svoju „malosériovku“ pýta ešte viac, no zároveň aj viac ponúka.

Za OLED televízor so zakrivenou obrazovkou si... Foto: LG
LG OLED TV, zakrivený displej, televízor Za OLED televízor so zakrivenou obrazovkou si LG pýta 14 tisíc dolárov.

LG lepšie využil potenciál technológie OLED
Panel od LG je v prvom rade výrazne tenší. Výrobca využil potenciál OLED technológie a vyrobil obrazovku, ktorá má len tretinovú hrúbku Samsungu (4,3 milimetra v porovnaní s 12,5 milimetrami) a takmer polovičnú hmotnosť (17,2 kilogramu v porovnaní s 32,8 kilogra­mami). Televízor od Samsungu je navyše menej zakrivený, má o 30 Wattov vyššiu spotrebu (295 Wattov) a používa viac komponentov, ktoré v konečnom dôsledku zvyšujú riziko poruchy. Dnes už štandardné Full HD rozlíšenie je súčasťou výbavy oboch modelov, vyššie rozlíšenie tak zostáva doménou omnoho lacnejších, no „len“ plochých televízorov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Samsung #televízor #oled #lcd #LG