Samsung predstavil hodinky, ktoré rozpútajú vojnu na trhu

Samsung predstavil dlhoočakávané inteligentné hodinky Galaxy Gear. Je s nimi možné telefonovať, fotiť či na diaľku ovládať smartfón skrytý vo vrecku nohavíc.

05.09.2013 01:00
Samsung Galaxy Gear, inteligentné hodinky Foto:
Samsung začne svoje inteligentné hodinky predávať už koncom septembra.
debata (6)

Smartfóny sa postupne menia na phablety – teda niečo medzi bežným smartfónom a tabletom. Čím ďalej sú väčšie, nemotornejšie, aj keď prácu s nimi si užívatelia pochvaľujú. Samsung po dlhom čakaní predstavil hodinky, vďaka ktorým už užívatelia nebudú musieť svoj telefón vyťahovať z vypasovaného vrecka nohavíc, ruksaku či kabelky. Zvládnu jednoduchú obsluhu prístroja aj na diaľku.

To, čo Samsung potichu a neoficiálne sľuboval, aj naplnil. Aj keď hlavným bodom programu oficiálnej tlačovej konferencie na veľtrhu IFA v Berlíne, bolo uvedenie phabletu Galaxy Note 3, hodinky Galaxy Gear nezostali nič dlžné svojmu prívlastku revolučného príslušenstva. Na skutočnú revolúciu si však treba ešte počkať.

Hodinky skryjú telefón do nohavíc
S hodinkami Galaxy Gear Samsung predbehol všetkých hlavných konkurentov vrátane Applu, Googlu či Microsoftu. Inteligentné hodinky nezobrazujú len čas, ale prostredníctvom Bluetooth komunikujú so spriateleným prístrojom – phabletom Galaxy Note 2 a 3 alebo smartfónom Galaxy S3 a S4. Na 1,63-palcovom displeji (320 × 320 bodov) hodinky môžu prenášať aj informácie o počasí, prebiehajúcich či zmeškaných hovoroch alebo správach. Ich funkcionalitu navyše rozšíria aj špeciálne aplikácie, ktoré bude do hodiniek možné inštalovať.

Kamera v náramku, reproduktor pri uchu
Okrem hŕstke senzorov, vstavaného reproduktoru a dvojici mikrofónov na eliminovanie hluku, majú hodinky v náramku zabudovanú aj kameru s 1,9 megapixlami. Samsung po vzore sci-fi filmov umožní s hodinkami aj prijímať hovory akonáhle sa s nimi užívateľ priblíži k uchu. Výrobca sa pochválil aj spracovaním. Telo hodiniek je vyrobené z chirurgickej oceli, náramok zas z gumy. Aká bude jeho trvanlivosť a či ho bude možné spolu so zabudovanou elektronikou aj vymeniť, nevedno. U zariadení podobného typu a s farebným displejom je kritická výdrž batérie. Samsung hovorí o 25 hodinách na jedno nabitie, čo vraj väčšine užívateľov postačí.

Hodinky by sa mali po prvýkrát objaviť na pultoch predajcov už 25. septembra s predpokladanou cenou 299 dolárov.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #inteligentné hodinky #samsung galaxy gear