Tipy na aplikácie pre školákov pre tablety aj smartfóny

Okrem aplikácií môžete vyhľadávať informácie o známych osobnostiach, miestach, umeleckých dielach, filmoch a ďalších pojmoch z mnohých oblastí, vďaka Diagramu vedomostí.

09.09.2013 08:00
17-piatok SIRKA HORE 5X Foto:
Aplikácie v tabletoch a smartfónoch môžu slúžiť aj ako školské pomôcky.
debata (1)

Aplikácie ako školské pomôcky

1. Školský rozvrh – aplikácia Rozvrh hodín deluxe Papierová verzia pre vaše dieťa už nie je „in“? Vďaka aplikácii školský rozvrh bude s prehľadom hneď vedieť, čo ho na budúci deň v škole čaká a na aké predmety sa dôkladne pripraviť. Aplikácia dokonca umožňuje vytvoriť viac rozvrhov a potom medzi nimi ľahko prepínať, čo sa hodí aj pre vás v prípade, že máte v rodine hneď dvoch školákov. Jednotlivé hodiny možno okrem toho farebne odlíšiť, v rámci aplikácie si školáci môžu tiež zapisovať jednotlivé úlohy a povinnosti, ktoré ich v najbližšom čase čakajú.

2. Školský zošit – aplikácia mySchoolNotebo­ok.com Ide o aplikáciu, ktorá slúži na zapisovanie a zdieľanie školských poznámok so spolužiakmi alebo s kamarátmi. S touto aplikáciou sa poznámky rozhodne záhadne nevyparia. K poznámkam je dokonca tiež možné pridávať si fotografie alebo nahrávať hlasové poznámky. Poznámky je možné rozčleniť do tém a lekcií, ktoré sú automaticky číslované, navyše tiež označené dátumom.

3. Vedecká kalkulačka – aplikácia Calculator ++ Malá a veľká násobilka, sčítanie, odčítanie, ale aj nejaké to delenie patrí medzi základné znalosti, ktoré by sme po absolvovaní základnej školskej dochádzky mali zvládať. S ťažšími príkladmi pomôže aplikácie Kalkulačka + +. Zvládne totiž vyriešiť príklady, na ktoré už pamäť obyčajného človeka len tak nestačí a funguje tak úplne bežne ako drahšie kalkulačky.

4. Periodická tabuľka – aplikácia Periodická tabuľka JQsoft Teraz deti môžu mať okrem tlačenej aj mobilnú verziu periodickej tabuľky pri sebe vďaka tejto užitočnej aplikácii. Pri jednotlivých prvkoch je vždy uvedený slovenský aj latinský názov, značka, protónové číslo, relatívna atómová hmotnosť a ďalšie relevantné informácie.

5. Slovník – aplikácia Prekladač Google Každý z nás občas narazí na spleť znakov, ktoré náš zrak s mozgom nedokážu dešifrovať. Na tieto účely poslúži slovník, ktorý pomôže dané výrazy či vety preložiť. Tak napríklad Prekladač od Googlu je veľmi užitočný nástroj, pretože dokáže nielen prekladať daný text vo viac ako 70 jazykoch, ponúka aj prevod textu do príslušného jazyka, a tak si každý môže vypočuť, ako sa dané slovíčko správne vyslovuje. Slovník je k dispozícii zadarmo. Teraz je možné stiahnuť si aj offline verziu a používať ju v prípade, že práve nemáte k dispozícii internetové pripojenie.

Výučbové aplikácie

1. aplikácia Duolinguo Parlez-vous francais? Že nie? S aplikáciou Duolingo ide učenie jazykov oveľa lepšie a okrem toho sa pri tom človek ešte aj zabaví. Aplikácia ponúka hneď šesť jazykov, medzi ktoré patrí angličtina, nemčina, španielčina, portugalčina, taliančina a francúzština. Vyberať si možno tiež podľa tematického zamerania a vedomostnej úrovne.

2. aplikácia Google Earth Google Earth aplikácia sa bude hodiť najmä pre výučbu zemepisu ako virtuálny glóbus. Vďaka nej je totiž možné preskúmať takmer celý svet, prezrieť si džungľu, vidieť púšť, ale aj najväčšie svetové metropoly alebo prírodné úkazy. Vďaka novým 3D snímkam je totiž možné lietať cez kompletné 3D modely vybraných miest, vrátane Ríma, Ženevy, San Francisca a ďalších. Detailne prepracované 3D modely budov prinášajú pocit skutočného preletu nad mestom. 3D snímky sú dostupné na vybraných zariadeniach vrátane väčšiny tabletov.

3. aplikácia Matematické vzorce Matematické vzorce sa skrátka oplatí mať vždy poruke. S nimi sa už niektoré z príkladov a rovníc nezdajú také nevyriešiteľné. Skúste teda aplikáciu Matematické vzorce, ktorá obsahuje známe a často používané vzorce z najrôznejších odborov matematiky. Je tak užitočným pomocníkom pre študentov základných, stredných i vysokých škôl. Vzorce je možné ľubovoľne zväčšiť alebo zmenšiť a kliknutím zdieľať vybraný vzorec cez sociálne siete.

Okrem aplikácií môžete vyhľadávať informácie o známych osobnostiach, miestach, umeleckých dielach, filmoch a ďalších pojmoch z mnohých oblastí, vďaka Diagramu vedomostí. Nemenej užitočným pomocníkom je Google Scholar, ktorý predstavuje jednoduchý spôsob vyhľadávania odbornej literatúry. Z jedného miesta môžete vyhľadávať informácie z mnohých odborov a zdrojov: recenzované články, dizertačné práce, knihy, abstrakty a články. Poklady svetovej kultúry skrýva Kultúrny inštitút Google.

Nájdete tu umelecké diela, význačné pamätihodnosti a pamiatky svetového kultúrneho dedičstva, spolu s digitálnymi výstavami, ktoré odhaľujú skryté príbehy kultúrnych inštitúcií celého sveta. Pre dejepis sa bude hodiť napríklad interaktívna prehliadka vzniku Eiffelovej veže, pozrieť sa môžete na historické zvitky z Mŕtveho mora a mnoho ďalšieho. Prečo sa zemepis učiť len teoreticky? Vďaka World Wonders Projektu a Street View špeciálnym zbierkam teraz môžete virtuálne navštíviť nielen najväčšie UNESCO pamiatky, divy sveta, ale aj rôzne exotické krajiny a preskúmať napríklad pobrežie rieky Amazonky.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #počítač #tablet #škola #aplikácia #mobilný telefón #žiak #študent #AppkyzVATky