Asus predstavil lacný dotykový notebook i sklenený Zenbook

Asus sa na berlínskom veľtrhu IFA pochválil lacným notebookom s dotykovým displejom a cenou, ktorou chce zasadiť úder konkurencii. Pre náročných užívateľov pripravil aj vlajkové lode ultrabookov Zenbook so skleneným vekom so zvýšenou odolnosťou.

08.09.2013 12:25
Asus Zenbook UX301 Foto:
Asus Zenbook UX301
debata

Tak ako dokázali lacné netbooky pred niekoľkými rokmi ovplyvniť trh s notebookmi, tak by mohli lacné dotykové notebooky preniknúť k masám, ktorým sa doposiaľ vyhýbali. Viacero výrobcov sa snažilo nájsť recept na klesajúci dopyt po notebookoch v čase, kedy užívatelia vo veľkom migrujú na tablety alebo konvertibilné hybridy. Spoločnosť Asus predstavila na berlínskom veľtrhu IFA 2013 nájdený kompaktný notebook (model X102BA) s 10,1-palcovým viacdotykovým displejom a príjemnou cenou 349 eur, ktorá vyváži aj jeho podpriemernú výbavu.

Podpriemernú výbavu vyváži cena
Asus v konkrétnom prípade siahol po nízkonapäťových dvojjadrových procesoroch AMD s pracovnou frekvenciou 1 GHz, a grafickým jadrom Radeon HD8180. Súčasťou notebooku s dotykovým displejom s rozlíšením 1366 × 768 bodov je aj technológia Super Hybrid Engine, ktorá sa údajne postará, aby bolo možné notebook používať do dvoch sekúnd po prebudení a priebežne počas dvoch týždňov, ktoré vydrží v režime spánku. Štandardný prevádzkový čas výrobca udáva na úrovni 5 hodín na jedno nabitie. Notebook bude dodávaný s dvoma alebo štyrmi gigabajtami operačnej pamäte a 320 až 500 GB pevným diskom.

Sklenený ultrabook má zaujať parametrami aj dizajnom
Omnoho zaujímavejší než lacný notebook je prémiový ultrabook Zenbook UX301 a UX302, na ktorého dizajne a výbave sa výrobca v rámci možností odviazal. Nový ultrabook má veko chránené tvrdeným sklom Gorilla Glass 3, ktoré má byť trojnásobne odolnejšie voči poškriabaniu než predošlá generácia. Podľa výrobcu je Zenbook charakteristický svojim „stočeným“ dizajnom a uhladeným povrchom.

Asus Zenbook UX301 Foto: Asus
Zenbook UX301 White 3 Asus Zenbook UX301

Pre náročnejších užívateľov bude notebook dostupný s dvomi variantami 13,3-palcových displejov. Zatiaľ čo prvý má Full HD rozlíšenie (1920 × 1080 bodov), pri druhom je to až WQHD rozlíšenie (2540 × 1440 bodov). V oboch prípadoch výrobca garantuje široký pozorovací uhol (178-stupňov) a 10-bodovú viacdotykovú plochu, ktorá má ísť ruka v ruke s prostredím Windows 8. Zenbooky sú pri najvyššej konfigurácii vybavené dvojjadrovými procesormi Intel Core i7 a 512 GB SSD diskom. Štandardnou súčasťou je grafická karta Intel Iris, ktorú je pri konfigurácii možné nahradiť výkonnejšou nVidiou GeForce GT730M (2GB VRAM). Cena oboch modelov bude začínať na 1269 eurách s dostupnosťou od novembra 2013.

debata chyba
Viac na túto tému: #asus #zenbook #ultrabook