Internetoví piráti nevedomky pomáhajú internetovej videopožičovni

Prevádzkovateľ internetovej videopožičovne Netflix sleduje pirátske weby, aby zistil, o aké filmy a seriály majú ľudia záujem. Následne ich nakupuje a ponúka predplatiteľom online.

18.09.2013 17:43
download, internetoví piráti, hackeri,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Server Pirate Bay navštevuje aj Netflix, ktorý na ňom hľadá inšpiráciu pre nákup autorských práv na odvysielanie filmov a seriálov vo svojej internetovej videopožičovni. Namiesto platenia externým agentúram, ktoré zabezpečujú prieskum trhu, či pýtania sa samotných užívateľov, o aké filmy majú záujem, jej postačí sledovať, aké tituly sú najčastejšie sťahované na pirátskych weboch. Podľa vlastných slov takto dokáže svojim užívateľom ponúknuť presne to, čo chcú a za čo si platia.

V minulosti podobným spôsobom Netflix nakúpil práva na odvysielanie seriálu Prison Break, ktorý si vytipoval medzi najviac sťahovanými titulmi. „Prison Break je na pirátskych stránkach veľmi populárny,“ uviedol šéf Netflixu, Reed Hastings, ktorý sa domnieva, že služby podobné tej jeho, dokážu ľudí odradiť od sťahovania nelegálnych kópií na webe. Pre server BBC však priznal, že platené služby videa na požiadanie nedokážu odradiť všetkých.

Notorickí sťahovači zostanú zrejme aj naďalej verní pirátskym webom a už len z princípu nebudú hľadať spôsob, ako sa k filmom dostať legálnou cestou. „Ľudí, ktorí sťahujú multimédiá z torrentov je stále veľmi veľa.“ Napriek tomu, však Hasting tvrdí, že významný pokrok sa v tejto oblasti dosiahnuť dá. „V Kanade po uvedení služby Netflix pokleslo počet používateľov BitTorrentu o 50 percent.“

debata chyba
Viac na túto tému: #netflix #pirate bay #piráti