Nikon uviedol svoj prvý vodotesný kompakt s vymeniteľnými objektívmi

Nikon predstavil svoj historický prvý fotoaparát s vymeniteľným objektívom, ktorý je vodotesný a odolný voči pádom z výšky dvoch metrov.

22.09.2013 18:16
Nikon 1 AW1, kompaktný fotoaparát Foto:
Nikon bude nový kompakt predávať v kombinácii s dvojicou nových vodotesných objektívov.
debata

Poprední výrobcovia fotoaparátov postupne utláčajú do úzadia konvenčné kompakty na úkor hybridov s vymeniteľnými objektívmi, ktoré považujú presne za to, čo spotrebitelia dnes vyžadujú. Pri uvedení noviniek z radov hybridov sa často, najmä smerom od výrobcov, ozýva argument, že ľudia už nepotrebujú malý kompakt, keď majú vo vrecku telefón. Ten síce nie je tak technologický vyspelý, no dokáže zachytiť snímky v primeranej kvalite a v krátkom okamihu.
O to väčší prínos im majú ponúknuť hybridy s vymeniteľnými objektívmi, ktoré sú skladnejšie než zrkadlovka, jednoduchšie na obsluhu a v niektorých prípadoch aj výrazne lacnejšie.

Hybridný kompakt, ktorý odolá vode, nárazom aj mrazu
Nikon v týchto dňoch na európskom trhu predstavil kompaktný systémový fotoaparát 1 AW1 s vymeniteľnými objektívmi. Na rozdiel od iných hybridných kompaktov z portfólia výrobcu, je novinka vodotesná do hĺbky 15 metrov, odolná voči pádu z výšky dvoch metrov a používať ju možno aj v prašnom prostredí a v mraze do –10 stupňov. Vodotesné je celé telo, vrátane všetkých jeho súčastí ako je blesk či bajonet s tesniacim O-krúžkom. Kryty na priehradky na batériu a USB/HDMI majú dvojité uzamykanie, ktoré má okrem iného eliminovať aj ich náhodné otvorenie.

Súčasťou nového kompaktu bude GPS,... Foto: Nikon
Nikon 1 AW1, kompaktný fotoaparát Súčasťou nového kompaktu bude GPS, výškomer/hĺbkomer a elektronický kompas.

Kompakt je vybavený 14,2-megapixlovým CMOS senzorom formátu CX s nastaviteľnou citlivosťou od ISO 160 do ISO 6400. Použitý obrazový procesor Expeed 3A dokáže spracovávať snímky zachytené pri rýchlosti 60 snímok za sekundu a 15 snímok za sekundu pri automatickom ostrení. Videá je možné natáčať vo Full HD kvalite. Súčasťou kompaktu je aj GPS s podporou ruského družicového systému GLONASS, duálny výškomer/hĺbkomer a elektronický kompas. Na zadnej strane prístroja sa nachádza veľký 3-palcový LCD displej. K fotoaparátu je možné pripojiť adaptér, ktorý umožňuje bezdrôtové odosielanie snímok do ďalších zariadení, a zároveň slúži aj ako prijímač na diaľkové ovládanie z tabletu alebo smartfónu.

Kompaktu bude sekundovať dvojica odolných objektívov
V súvislosti s uvedením kompaktu Nikon predstavil aj dvojicu kompatibilných objektívov 1 Nikkor AW, ktoré sú takisto odolné voči vode, otrasom a mrazu. Prvý transfokátorový má ohniskovú vzdialenosť 11–27,5 mm a štandardnú svetelnosť f/3.5–5.6. Druhý širokouhlý má pevné ohnisko 10 mm a svetelnosť f/2.8.

Výrobca zatiaľ neuviedol presný termín začiatku predaja, no zverejnil cenu, ktorá bude začínať na 749 eurách s objektívom 11–27.5 mm a 949 eur s oboma objektívmi. V samostatnej kombinácii len so širokouhlým objektívom sa kompakt predávať nebude, no objektív bude možné zakúpiť si aj samostatne za cenu 299 eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #nikon #hybridný fotoaparát #kompakt #vymeniteľný objektív