Samsung v októbri predstaví telefón so zakriveným displejom

Spoločnosť na tlačovej konferencii v kórejskou Soule informovala, že má v pláne uviesť v októbri smartfón so zakriveným displejom. Bol by prvý svojho druhu.

25.09.2013 20:00
ohybný displej, smartfón, zakrivený displej Foto:
Ilustračné foto
debata

Je známe, že Samsung sa aktívne zaoberá vývojom technológie, ktorá by do smartfónov a ich príslušenstva priniesla ohybný či aspoň zakrivený displej. Ako exemplárny príklad mali slúžiť inteligentné hodinky Galaxy Gear, ktoré výrobca napokon vybavil len AMOLED displejom. V týchto dňoch však Samsung vydal oficiálne stanovisko, v ktorom potvrdil, že prvým zariadením s zakriveným displejom bude nový smartfón. „V priebehu októbra máme v pláne predstaviť smartfón so zakriveným displejom,“ uviedol riaditeľ strategického marketingu, D. J. Lee, na konferencii pri príležitosti uvedenia Galaxy Note 3 v Soule. Nie je však pravdepodobné, že displej, ktorý Samsung v novom telefóne predstaví bude aj ohybný.

Podľa analytikov ide v prípade Samsungu len o snahu odlíšiť sa na trhu, ktorý je svojim spôsobom veľmi homogénny. „Zakrivený displej radikálne nezmení užívateľskú skúsenosť pri práci so smartfónom,“ myslí si Ben Wood z výskumnej spoločnosti CCS Insight. O novinke informoval server BBC.

S vývojom ohybného displeja, ktorý by bol primerane tenký a odolný, technologické firmy zápasia už niekoľko dlhých mesiacov. Žiadnej z nich sa doposiaľ nepodarilo predstaviť riešenie, ktoré by bolo možné nasadiť do masovej výroby. Aj keď viaceré firmy ohybný displej už dnes zostrojiť vedia, problémom ale zostávajú výrobné náklady, ktoré sú stále privysoké.

V januári na veľtrhu CES v Las Vegas Samsung predstavil svoj prvý OLED televízor so zakriveným displejom, ktorý mal pridať sledovanému obsahu hĺbku a rozšíriť zážitok zo sledovania panoramatických scenérií. Samsung už pri predstavovaní technológie upozorňoval na skutočnosť, že takýto obraz je pre oko omnoho príjemnejší a prirodzenejší, pretože obrazovka je zakrivená tak, že vzdialenosť medzi divákom a televíznou obrazovkou je takmer rovnaká zo všetkých uhlov. Kórejský producent neskôr svoj televízor nacenil na 9-tisíc dolárov, ktoré ho presunuli do kategórie prémiových malosériových produktov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Samsung #oled #zakrivený displej #ohybný displej