Motorola umožní poskladať si smartfón ako stavebnicu z Lega

Nie je tomu dávno, čo holandský dizajnér Dave Hakkens predstavil koncept modulárneho smartfónu PhoneBlocks, ktorý by užívateľovi umožnil poskladať si telefón podľa vlastných predstáv. Motorola sa tejto myšlienky chopila a verejnosti predstavila svoj ambiciózny projekt Ara.

31.10.2013 07:00
smartfón, motorola, ara, phoneblocks Foto:
Motorola oživila myšlienku modulárneho smartfónu. Predstavila koncept Ara.
debata

Nie je tomu dávno, čo holandský dizajnér Dave Hakkens svetu ukázal, ako by mohol vyzerať smartfón budúcnosti. Pod názvom PhoneBlocks sa skrýva telefón, ktorý si môže poskladať sám užívateľ, podľa svojich potrieb a možností. Podobne ako skladačku Lego. Jednotlivé diely do seba presne zapadajú, stačí ich len usporiadať, pripojiť k základnej doske a zaistiť skrutkou. Ak sa ktorýkoľvek komponent pokazí, prípadne zastará, stačí ho vymeniť za nový. Podľa Hakkensa to zvládne každý v priebehu niekoľkých minút. Takýmto spôsobom je možné vymeniť napríklad fotoaparát za s lepšou optikou, snímačom či väčším počtom megapixelov, pamäť, displej či batériu. Každý si poskladá presne taký smartfón, aký mu vyhovuje a z komponentov, ktoré si sám určí.

Motorola oživila myšlienku prvého modulárneho smartfónu
Myšlienky vytvorenia modulárneho smartfónu sa chopila americká Motorola, ktorá na jeho vývoji bude spolupracovať práve s autorom myšlienky, Daveom Hakkensom. Motorola projekt pomenovala ako Ara a oficiálne o ňom informovala, prostredníctvom tlačovej správy. V súčasnosti firma vyvíja otvorenú hardvérovú platformu, ktorá by aj tretím stranám umožnila zapojiť sa do projektu a pracovať na jeho rozvoji. „Chceme urobiť pre hardvér toľko, čo urobila platforma Android pre softvér – vytvoriť svižný ekosystém pre vývojárov, umožniť im vstup na trh, zvýšiť tempo inovácií a podstatne skrátiť vývojový cyklus produktu,“ uvádza Motorola vo svojej správe.

Komponenty bude možné vymenieňať či kombinovať
Koncept Ara vychádza z takzvaného endoskeletonu, teda akejsi základnej dosky, a modulov, ktoré doň bude možné osadiť. Takýto modul môže byť podľa Motoroly čímkoľvek, od aplikačného procesora, cez displej, klávesnicu až po prídavnú batériu. Motorola na projekte Ara pracuje viac než jeden rok a vďaka dizajnérovi Daveovi Hakkensovi môže osloviť väčšiu komunitu potenciálnych záujemcov. Hakkens si začiatkom septembra dal za cieľ osloviť verejnosť a žiadať od nej podporu pre zdieľanie ďalšie myšlienky. Len tak bolo podľa neho možné presvedčiť výrobcov, aby sa o koncept začali zaujímať. Netrvalo dlho a Motorola, ktorá vývoj konceptu doposiaľ tajila, vyšla so svojimi plánmi na verejnosť. Spoločnosť plánuje v najbližších mesiacoch osloviť komunitu vývojárov, aby začali s vývojom a výrobou modulov pre platformu Ara.

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Ara #modulárny smartfón #Phonebloks #Hakkens #Motorola