Česi vyrobili najväčšiu 3D tlačiareň na svete

Česká spoločnosť be3D.cz predstavila najväčšiu sériovo vyrábanú 3D tlačiareň na svete. Zariadenie vzniklo vo vedeckom inkubátore univerzity České vysoké učení technické (ČVUT) v Prahe. Tlačiareň DeeRed je určená najmä pre stredné a veľké priemyselné podniky.

07.11.2013 17:50
3d tlačiareň, printer, zubná protéza, zubár Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Začínajúca česká spoločnosť be3D.cz vyvinula svoju v poradí už druhú 3D tlačiareň, ktorú predstavila návštevníkom londýnskeho veľtrhu 3D Printshow. Na tom by nebolo nič neobvyklé, nebyť skutočnosti, že tlačiareň DeeRed je v súčasnosti najväčšou sériovo vyrábanou 3D tlačiarňou na svete s hmotnosťou až 175 kilogramov. K bežným spotrebiteľom sa pravdepodobne nedostane.

Na svoje si prídu najmä väčšie priemyselné podniky
Tlačiareň je určená najmä väčším priemyselným podnikom, ktoré budú schopné využiť potenciál veľkej tlačovej plochy s rozmermi 800 × 400 × 400 milimetrov. Tieto rozmery považuje zakladateľ spoločnosti David Miklas za využiteľné maximum. „Z výskumov a testovania sme zistili, že uvedený tlačový priestor je najväčším možným rozmerom, ktorý je pre danú technológiu využiteľný.“ Väčšie rozmery tlačovej jednotky údajne potrebné nie sú a to aj z pohľadu technologickej náročnosti a ceny. „Z pohľadu technologickej náročnosti, praktickej využiteľnosti a koncovej ceny sú rozmery najvýhodnejšie, keďže väčšia tlačová plocha kladie výrazne zvýšené nároky na cenu tlačiarne a času tlače,“ dopĺňa Miklas.

Česká firma be3D.cz predstavila najväčšiu... Foto: be3D.cz
deered 3d tlačiareň Česká firma be3D.cz predstavila najväčšiu sériovo vyrábanu 3D tlačiareň.

Napriek tomu, že trh s 3D tlačiarňami je len v plienkach, firma bee3D.cz už eviduje niekoľko predobjednávok z radov českých ale aj zahraničných podnikov, ktoré by 3D technológiu radi využili vo výrobe. Spoločnosť očakáva, že záujem o jej tlačiarne po ukončení veľtrhu ešte vzrastie. Podľa Miklasa je dopyt po 3D tlačiarňach vo všeobecnosti veľký a ponuka relatívne obmedzená. Cenu tlačiarne DeeRed spoločnosť vo svojej správe neuvádza.

Dve trysky umožnia tlačiť dvoma typmi materiálu súčasne
Tlačiareň DeeRed disponuje oproti menším 3D tlačiarňam tlačovou hlavou s dvoma tryskami, vďaka ktorým je možné tlačiť pomocou dvoch rôznych materiálov či v dvoch rôznych farbách súčasne. Zariadenie sa ovláda pomocou dotykového displeja, respektíve priamo cez počítač. Pomocou ethernetového portu a zabudovanej kamery je možné na diaľku sledovať priebeh tlače.

V súčasnosti si tlačiareň poradí s tromi typmi materiálu – PLA, ABS a PVA. Pod skratkou PLA sa skrýva ekologický a vo vode rozložiteľný plast vyrobený z kukuričného škrobu. ABS je zas materiálom, z ktorého sa vyrábajú napríklad stavebnice Lego a je takmer nezničiteľný a mimoriadne pevný. Materiál PVA je rozpustný vo vode a v súčasnosti slúži na výrobu podporných konštrukcií pre tlač zložitejších objektov. Všetky tri typy materiálov bude výrobca dodávať v špeciálnych dvojkilogramových cievkach. Pri výrobnom procese môže tryska dosahovať teplotu až 260 stupňov Celzia.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #3D tlačiareň #DeeRed #be3D.cz