Qualcomm ponúkne inteligentné hodinky s väčšou výdržou

Americký výrobca mikročipov, spoločnosť Qualcomm, by rád oživil utlmený segment inteligentný hodiniek. V decembri spustí predaj vlastných hodiniek Toq s veľkou výdržou na jedno nabitie.

26.11.2013 21:10
inteligentné hodinky Toq, Qualcomm Foto:
Qualcomm začiatkom decembra oficiálne spustí predaj inteligentných hodiniek Toq.
debata

Inteligentné hodinky boli označované za prelomové zariadenie v segmentne spotrebnej elektroniky a mobilného príslušenstva. Realita je však podstatne odlišná od tej, ktorú si vymodelovali a na verejnosti odprezentovali samotní výrobcovia. Samsung so svojimi hodinkami Galaxy Gear ani zďaleka nenadchol a ukázal, že práca chvatná je naozaj málo platná. Microsoft, Google či Apple vlastné hodinky vyvíjaú tiež, no s ich uvedením na trh sa zjavne neponáhľajú. Čakajú na ten správny moment, ktorý napokon prísť ani nemusí.

Qualcomm chce napraviť to, čo Samsung pokazil
Hodinkám Galaxy Gear recenzenti vyčítali nie len malú výdrž, množstvo zbytočných funkcií, ale aj vysokú cenu, ktorá ich urobila nepredajnými. Americký výrobca ARM čipov, Qualcomm, už pred niekoľkými týždňami predstavil vlastný koncept inteligentných hodiniek s názvom Toq, ktorý má vyriešiť mnohé nedostatky svojich predchodcov. Qualcomm má však reálnejšie ciele než konkurencia a hodinky bude aj vzhľadom k ich cene a aktuálnemu dopytu predávať len v obmedzenom množstve.

V náramku hodiniek bude umiestnený dotykový... Foto: Qualcomm
Hodinky Toq, Qualcomm V náramku hodiniek bude umiestnený dotykový senzor, ktorý nahradí tlačidlá.

Napriek tomu, že Qualcomm o Toq hovorí ako o revolučných inteligentných hodinkách, od skutočnej revolúcie majú ďaleko. Avšak sú rozhodne posunom vpred. To, čo sa ukázalo ako hlavný nedostatok hodiniek Galaxy Gear – výdrž, Qualcomm napravil a v hodinkách Toq sľubuje niekoľko dní nepretržitej prevádzky. Optimalizovať spotrebu sa mu podarilo údajne vďaka špeciálnemu displeju, interne označovanému ako Mirasol, s technológiou, ktorá namiesto bežného podsvietenia využíva prirodzené denné svetlo, podobne ako e-ink čítačka Kindle. Batéria má kapacitu 240 mAh.

Toq majú obyčajné funkcie a neobyčajné prevedenie
Rovnako ako iné inteligentné hodinky aj Toq na svojom displeji zobrazuje zmeškané hovory, doručené SMS správy, informácie o počasí či nových statusoch na sociálnych sieťach. Hodinky Toq majú kapacitný dotykový displej s hustotou 222 pixelov na palec a vďaka bezdrôtovému nabíjaniu nedisponujú žiadnymi konektormi ani tlačidlami. S okolitými zariadeniami vrátane Bluetooth slúchadiel a telefónov či tabletov komunikujú cez Bluetooth 3.0. Na remienku majú umiestnený dotykový senzor, ktorý slúži na odomknutie displeja a aktiváciu podsvietenia.

K hodinkám Toq bude výrobca dodávať aj... Foto: Qualcomm
Inteligentné hodinky Toq, Qualcomm K hodinkám Toq bude výrobca dodávať aj bezdôrotovú nabíjačku.

Vysoká cena a opäť „len“ Android
Oficiálny predaj hodiniek bude zahájený začiatkom decembra, no výrobca začal objednávky akceptovať už v druhej polovici novembra. Problémom hodiniek Toq však nie je len ich cena, ktorá pokorila hranicu 350 dolárov, ale aj podpora obmedzená na zariadenia s Androidom. Ten síce dominuje na trhu, no hodiniek, ktoré by si poradili aj so zariadeniami od Applu stále niet. S výnimkou hodiniek Pebble. Ani od Qualcommu preto nemožno čakať zázraky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #inteligentné hodinky #galaxy Gear #qualcomm