Tri tipy na last minute vianočný darček do domácnosti

Ponožky a nové pyžamo. Najobľúbenejšie vianočné darčeky majú tento rok konkurenciu v podobe tabletov, smartfónov, domácich robotov či inej elektroniky. Pre tých, ktorí vianočné darčeky nakupujú na poslednú chvíľu prinášame niekoľko rýchlych tipov.

15.12.2013 22:30
vianoce, vianočný stromček, vianočná... Foto:
Ilustračné foto
debata

Ponožky a nové pyžamo. Najobľúbenejšie vianočné darčeky majú tento rok konkurenciu v podobe tabletov, smar­tfónov, 4K televízorov, domácich robotov či inej elektroniky. Počet predaných tabletov na Slovensku medzi mesiacmi september a október narástol v priemere až o 40 percent. Zaujímavý je aj nárast predaja inteligentného príslušenstva do domácnosti. Silný dopyt po inteligentných telefónoch nikoho neprekvapí, no pred Vianocami tento segment podľa reťazca Electro World zaznemenal viac ako 20-percentný nárast. S každoročnou pravidelnosťou vo sviatočnom období rastie záujem o SmartTV televízory. Tie je možné pripojiť k internetu a využívať tak viacero doplnkových funkcií a služieb, ako je Facebook, Skype, online hry, digitálne videopožičovne či prepojenie s ďalšími zariadeniami v domácnosti. Prinášame vám tri rýchle tipy na vianočný darček do domácnosti.

Darček do domácnosti – Neato XV
Prvé robotické vysávače sa objavili na pultoch predajcov už pred viac ako desiatimi rokmi. Malú revolúciu v upratovaní domácnosti po prvýkrát spustil americký iRobot, ktorého vďaka pozitívnemu ohlasu verejnosti nasledovali ďalší. Robotické vysávače je možné nájsť v rôznych cenových kategóriách, od najlacnejších za dve stovky až po najdrahšie v rádoch niekoľkých stovák eur. Jedným z najlepšie vybavených robotických vysávačov na trhu je Neato XV Signature, ktorý je zároveň dostatočne inteligentný na to, aby si poradil nie len s prachom, ale aj so zvieracími chlpmi na najmenej dostupných miestach v domácnosti.

Robotický vysávač Neato Signature XV Foto: Neato Robotics
Neato XV Signature, robotický vysávač Robotický vysávač Neato Signature XV

U robotických vysávačov je už štandardom možné načasovanie upratovania, napríklad v čase, keď sa v domácnosti nikto nenachádza a vysávaču tak nikto neprekáža pri upratovaní a čistení. Na rozdiel od konkurencie si Neato bez ďalšieho príslušenstva poradí so schodmi a takisto nenaráža do nábytku. Drobným problémom sú sklenené či priehľadné predmety, ktoré robia robotickým vysávačom vo všeobecnosti problém vzhľadom k obmedzeniam infračervených senzorov. Po ukončení vysávania sa Neato automaticky vracia na nabíjaciu základňu. Zaujímavosťou sú softvérové aktualizácie poskytované výrobcom, ktoré vysávaču môžu napríklad pomôcť lepšie sa orientovať v priestore. Podobné doplnkové softvérové vylepšenia u nových ale aj existujúcich produktov konkurenční výrobcovia neponúkajú. Cena radí Neato XV Signature medzi prémiové produkty na trhu, u ktorých si zákazník pripláca najmä za inovácie. Tie sú však v konečnom dôsledku pridanou hodnotou, ktorou sa Neato líši od konkurencie.

Neato XV Signature

Cena: približne 439 eur

Alternatíva: iRobot Roomba 760

Cena: približne 489 eur

Darček pre ženu – Ecovacs Winbot
Ďalšou no menej tradičnou novinkou na trhu sú roboty na umývanie okien. Zariadenie tvaru štvorca sa automaticky prisaje na okno a vyčistí ho v troch fázach. V prvej okno utrie textíliou z mikrovlákien, ktorá odstráni väčšie nečistoty, následne pomocou silikónovej stierky zotrie drobné nečistoty a kvapky. Na záver okno vyleští opäť utierkou z mikrovlákna.

Robotický čistič okien Wnbot nemá vlastnú... Foto: Ecovacs
ecovacs winbot Robotický čistič okien Wnbot nemá vlastnú vysokokapacitnú batériu, vyžaduje pripojenie k elektrickej sieti.

Na okne je robot prichytený pomocou dvojkomorového podtlakového systému s bezpečnostnou prísavkou pre prípad výpadku elektriny. Z toho vyplýva, že robot vlastnú vysokokapacitnú batériu nemá, jeho súčasťou je len záložný akumulátor, ktorý bezpečnostnú prísavku aktivuje. Napájací kábel môže byť obmedzujúci najmä v prípade, ak sa zásuvka nenachádza v tesnej blízkosti okna. Telo robota má pravouhlý tvar, ktorý mu umožňuje čistenie v rohoch, problémom však pravdepodobne budú okrúhle okná či okná nepravidelných tvarov. Napriek zaujímavému konceptu hrá v neprospech robota jeho vysoká cena.

Eurovacs Winrobot

Cena: približne 270 eur

Alternatíva: Hobot-168

Cena: približne 279 eur

Darček pre muža – Google Chromecast, Asus Miracast Dongle
Tých, ktorí vlastnia chytrý Smart televízor a tablet či smartfón s Androidom, môže zaujať zariadenie na bezdrôtový prenos videa. Takéto zariadenia ponúka hneď niekoľko výrobcov. Asus v novembri predstavil zariadenie Asus Miracast Dongle, ktorý umožňuje prostredníctvom domácej Wi-fi prenášať obraz zo smartfónu alebo tabletu na televízor, prípadne monitor s HDMI portom. Výhodou takýchto zariadení je ich použitie, ktoré nevyžaduje inštaláciu a teda ani žiadnu špeciálnu zručnosť zo strany používateľa. Zariadenie stačí zapojiť do HDMI portu na televízore, pomocou menu sa pripojiť na rovnakú wi-fi sieť ako smartfón a začať ho jednoducho používať. Prenášať je možné zvuk a obraz vo Full HD rozlíšení. Dongle od Asusu si poradí len so zariadeniami s Androidom vo verzii 4.2 a vyššej, prípadne s tabletmi a notebookmi so systémom Windows 8.1.

Google na jeseň 2013 predstavil zariadenie... Foto: Google
Google Chromecast, dongle Google na jeseň 2013 predstavil zariadenie Chromecast, ktoré "preposiela" videá zo smartfónu alebo tabletu na obrazovku televízora.

Na podobnom princípe funguje aj zariadenie veľkosti väčšieho USB kľúča Google Chromecast, ktoré Google predstavil na jeseň tohto roka. Po jeho pripojení k televízoru je potrebné nastaviť zariadeniu prístup na domácu wi-fi sieť a následne prostredníctvom smartfónu alebo tabletu doň „preposielať“ videá z YouTube, Google Play Movies alebo Netflix. Chromecast vo svojej podstate neslúži na prenos videí medzi zariadeniam, len na ich sťahovanie z internetu. Smartfón či tablet v tomto prípade slúži ako diaľkový ovládač. Chromecast je síce možné zakúpiť aj na Slovensku, no niektoré služby určené pre americký trh na ňom fungovať nebudú. Príkladom je videopožičovňa Netflix.

Asus Miracast Dongle

Cena: približne 79 eur

Google Chromecast

Cena: približne 60 eur

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vianočný darček #Neato #Asus Micracast #Google Chromecast #Winrobot