LG na trh uvedie prvý stolový počítač so systémom Chrome OS

Spoločnosť sa viditeľne inšpirovala dizajnom počítačov Apple iMac, od konkurencie sa má ale počítač Chromebase líšiť najmä softvérom. Využívať bude systém Chrome OS od Google, vďaka ktorému bude môcť LG počítač ponúknuť s výrazne nižšou cenou.

19.12.2013 07:00
all in one, počítač, desktop, lg chromebase,... Foto:
Počítač Chromebase od LG so systémom Chrome OS sa bude spoliehať na alternatívne aplikácie a dáta uložené v cloude.
debata (4)

Spoločnosť LG sa rozhodla vykročiť cestou, ktorú už v minulosti neúspešne dláždila konkurencia. Do odvetvia takzvaných All-in-one počítačov už mnoho inovácií nemožno priniesť. Minimálne čo sa hardvéru týka. LG sa preto rozhodlo ísť cestou softvéru, ktorý je všade rovnaký. Namiesto Windowsu do počítača Chromebase spoločnosť nainštalovala alternatívny systém Chrome OS postavený na Linuxe.

Alternatíva pre počítače s Windowsom či Mac OS X
Notebooky so systémom Chrome OS, zvané tiež Chromebooky, spotrebiteľov doposiaľ príliš neoslovili. Predalo sa ich niekoľko tisíc kusov, čo je v porovnaní s konvenčnými notebookmi zanedbateľné číslo. Vývoj systému, ktorý je závislý na vlastnej databáze aplikácií, ale naďalej pokračuje, aj keď ani dnes ešte nemožno povedať, že Chrome OS už dospel. Napriek tomu si LG myslí, že je vhodnou alternatívou pre systémy „všetko v jednom“, ktorým jednoznačne dominuje Apple s modelom iMac. Napokon v prípade Chromebase bol práve iMac jasným zdrojom inšpirácie, minimálne čo sa dizajnu týka.

Namiesto veľkého disku len dáta uložené v cloude
Komponenty počítača Chromebase od LG budú osadené do tela s 21,5-palcovým (55 centimetrov) Full HD displejom. Výrobca sa spolieha na webové úložisko ako aj na skutočnosť, že väčšina aplikácií bude disponovať dátami uloženými v cloude. Z toho dôvodu bude počítač vybavený len 16 gigabajtami úložnej pamäte, ktorá by sa ale mohla pozitívne odraziť na konečnej cene, ktorú LG zverejní pri oficiálnom predstavení Chromebase na januárovom veľtrhu CES v Las Vegas.

Kľúčom k úspechu je najmä cena
Výhodou zariadení so systémom Chrome OS mala byť ich nižšia cena, nakoľko výrobcovia nemusia platiť poskytovateľovi softvéru za licenciu. Ako sa ale ukázalo, na záujem spotrebiteľov cena nemala výraznejší vplyv. Problémom bol a aj naďalej je obmedzený počet dostupných aplikácií. Chýba napríklad podpora takých produktov ako Skype, Powerpoint, Photoshop či iTunes, ktoré na konkurenčných platformách dostupné sú. Google ale verí, že ľudia si k systému nájdu cestu cez niekoľko desiatok dostupných alternatív.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #LG #Chrome OS #all-in-one #Chromebase