Inteligentné okuliare od Epsonu nahradia aj 3D projektor

Inteligentné okuliare Moverio BT-200 dokážu nositeľovi pred očami vyčarovať obraz s až 8-metrovou uhlopriečkou. Použiť ich je možné aj na sledovanie 3D filmov alebo sprístupnenie rozšírenej reality.

11.01.2014 21:26
EPSON Moverio BT200, inteligentné okuliare Foto:
Inteligentné okuliare od Epsonu zatiaľ nie sú imidžovým doplnkom. Ich výrobca stavil najmä na funkčnosť a pokročilé funkcie.
debata

Google nie je jedinou veľkou firmou, ktorá neustále zdokonaľuje svoje inteligentné okuliare. Okuliare, ktoré nositeľovi sprostredkujú rozšírenú realitu, už dlhšiu dobu vyvíja aj spoločnosť Epson. Na veľtrhu CES 2014 predstavila už ich druhú verziu s názvom Moverio BT-200. Tá prvá sa na pulty európskych predajcov nedostala, informačný šum sa preto zväčša obmedzil len na región Severnej Ameriky a Ázie. U druhej, omnoho vyspelejšej verzie okuliarov, snáď Epson bude počítať aj so spotrebiteľmi z Európy.

Rozšírená realita získa doslova iný rozmer
Okuliare Moverio BT-200 nie sú ani zďaleka dokonalým dizajnérskym kúskom. Skôr naopak. Ich mohutné telo pripomínajúce staršie 3D okuliare, je káblom napevno spojené s ovládačom, ktorý musí majiteľ nosiť vo vrecku nohavíc, prípadne v ruke. Aj keď hmotnosť okuliarov je o viac než polovicu nižšia než u predošlého modelu, so svojimi 88 gramami svojho nositeľa určite poznačia. Na rozdiel od konkurenčných riešení, binokulárne okuliare od Epsonu pomocou špeciálnej projekčnej jednotky premietajú obsah cez celé zorné pole užívateľa. Užívateľ môže premietaný obraz vnímať až do veľkosti 812 centimetrovej uhlopriečky v qHD rozlíšení (960 × 540 bodov). Záleží pritom, v akej vzdialenosti sa užívateľ nachádza od plochy, na ktorú práve pozerá.

Súčasťou okuliarov je tiež čelová kamera, gyroskop, systém GPS, kompas či akcelerometer. Spektrum možností je teda naozaj veľké, no priamo závislé od vývojárov, ktorí pre jednotlivé komponenty musia nájsť využitie. Epson hovorí o veľkom potenciáli, nie len pre spotrebiteľov, ktorí ich môžu použiť napríklad na sledovanie 2D a 3D filmov, ale aj pre vedcov, lekárov či učiteľov.

Namiesto hlasu a smartfónu už len dotykový trackpad
Na ovládanie, s ktorým sa Google v okuliaroch Glass vysporiadal po svojom, v Epsone vytvorili špeciálny viacdotykový trackpad. Trackpad svojim dizajnom aj veľkosťou pripomína klasický smartfón, s tým rozdielom, že namiesto displeja má len jednu veľkú dotykovú plochu. V trackpade sa nachádza aj dvojjadrový procesor (1,2 GHz) a batéria, schopná udržať okuliare v prevádzke šesť hodín. Moverio je možné bezdrôtovo pripojiť aj k internetu a pri sťahovaní obsahu využiť 8 gigabajtov úložnej pamäte s možnosťou rozšírenia SD kartami.

Okuliare Moverio BT-200 budú na trhu dostupné od mája s cenou 699 eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #inteligentné okuliare #CES 2014 #Epson #Moverio