Hybridné slúchadlá Avegant Glyph v sebe skrývajú domáce kino

Na serveri Kickstarter vzbudilo rozruch hybridné zariadenie Avegant Glyph, ktoré v sebe v skutočnosti kombinuje dve celkom odlišné zariadenia. Slúchadlá a projektor. Záujemcovia si však budú na 500-dolárový Glyph počkať do konca roka.

25.01.2014 10:30
Avegant Glyph, slúchadlá, headset Foto:
Avegant Glyph sú hybridným zariadením, ktoré v sebe skrýva slúchadlá a špeciálne zobrazovacie zariadenie s miliónmi malých zrkadiel.
debata

Avegant Glyph je ďalším ambicióznym projektom na serveri Kickstarter, ktorý oslovil dobrovoľných darcov a ponúka im netradičný produkt. Špeciálna náhlavná súprava, ktorá svojim vzhľadom pripomína veľké štúdiové slúchadlá však kombinuje dve, v skutku neskombinovateľné, zariadenia. Slúchadlá a projektor.

Na drahé zariadenie si budú musieť ľudia rok počkať
Netradičný koncept je výnimočný nie len po technologickej stránke ale aj po stránke záujmu, ktorý u verejnosti vzbudil. Mnohým projektom trvá niekoľko dní či týždňov, kým ľudí presvedčia a ich tvorcovia vyzbierajú požadovanú sumu na začatie výroby. Tvorcom hybridného zariadenia to netrvalo ani jeden deň. V priebehu niekoľkých hodín dokázali od ôsmich stoviek ľudí vyzbierať požadovaných 250 tisíc dolárov. Cena za jedno zariadenie navyše nie je vôbec nízka. Za funkčný prototyp Avegant od záujemcu požaduje 499 dolárov vo forme daru, za ktorý ho v decembri 2014 odmení hotovým výrobkom.

Zariadenie Glyph je v prvom rade možné používať ako bežné slúchadlá. Po sklopení hlavového mostíka sa však nositeľovi výrazne rozšíria možnosti. V mostíku sa totiž nachádzajú dva milióny miniatúrnych zrkadiel (milión pre každé oko), ktoré odrážajú obraz emitovaný nízkonapäťovými LED diódami a následne ho pomocou sústavy šošoviek interpretujú užívateľovi. Ľudia s dioptrickými okuliarmi si budú môcť nastaviť dioptrie priamo v optickej sústave a pri sledovaní videa v zariadení tak nebudú okuliare potrebovať. V súčasnosti však nie je pomocou vstavanej optiky možné korigovať napríklad astigmatizmus a vysoké dioptrie.

Namiesto bežného displeja milióny miniatúrnych zrkadiel
Podľa tvorcov je vďaka samotnému systému mikrozrkadiel možné docieliť minimálnu pixelizáciu a vysokú ostrosť výsledného obrazu. Technológia údajne umožní meniť obraz omnoho rýchlejšie než pri bežných displejoch. Avizované spektrum použitia „okuliarov“ Glyph je pomerne široké, od sledovania filmov, televízie či hrania videohier. Vývojári majú jeden rok na to, aby sa želané stalo aj skutočným.

Avegant Glyph bude možné pripojiť nie len k... Foto: Avegant/Kickstarter
Avegant Glyph, slúchadlá, headset Avegant Glyph bude možné pripojiť nie len k prehrávaču, ale aj k televízoru, smartfónu či hernej konzole.

Stávka na istotu alebo čo ľudia chcú, to dostanú
Glyph nie je jediným produktom, ktorý prináša nový spôsob hrania hier a sledovania filmov. Pred viac ako rokom spoločnosť Oculus predstavila konkurenčný produkt s názvom Oculus Rift, ktorý na serveri Kickstarter oslovil viac ako 9500 záujemcov. Výrobca, ktorému sa nakoniec podarilo vyzbierať takmer 2,5 milióna dolárov, prototyp zariadenia ponúkal za 275 dolárov. Headset Rift však na rozdiel od Glyph používa dvojicu Full HD displejov, každý pre jedno oko.

Avegant už prototyp zariadenia stihol predstaviť na veľtrhu CES, no dúfa, že vďaka podpore zo strany verejnosti bude môcť naštartovať výrobu zariadenia vo veľkom a znížiť tak výrobné náklady na minimum. Faktom totiž je, že Glyph je pre väčšinu spotrebiteľov pridrahou hračkou, ktorá zatiaľ nemá za sebou zázemie silného hráča na trhu so spotrebnou elektronikou. Práve táto bariéra môže brzdiť ďalší vývoj a obmedzovať možnosti použitia zariadenia. Okrem podpory zo strany ľudí je preto potrebná aj podpora vývojárskej komunity a ochota firiem, ktoré by sa mohli novému riešeniu otvoriť.

Glyph si podľa analytikov ľudia vychutnajú radšej v súkromí
Analytici sa obávajú, že napriek avizovaným kompaktným rozmerom, ľudia nebudú ochotní nosiť headset inde, než doma. „Neviem si predstaviť, že by sa ľudia mohli cítiť pohodlne, ak by nosili niečo tak pútavé, ako je Glyph, či už ide o verejné priestory alebo lietadlo. Práve to vymedzuje okruh používateľov tohto zariadenia na hráčov, občasné výskumy a ľudí, ktorí pri sledovaní filmu nechcú obťažovať svoje okolie,“ tvrdí pre server BBC analytik spoločnosti Gartner, Paul O'Donovan. Nemenej podstatný je aj fakt, že Glyph je vo videorežime na jedno nabitie možné používať len tri hodiny.

Kistarter je v súčasnosti jeden z najväčších crowfundingových serverov, čo do počtu projektov a množstva dobrovoľných darcov. Dizajnéri, vynálezci, inovátori, spisovatelia, no aj bežní ľudia sa na Kickstarteri snažia predať svoje nápady verejnosti a získať potrebný obnos peňazí na rozbehnutie biznisu. V minulosti sa vďaka Kickstarteru podarilo presadiť napríklad tvorcom známeho objektívu Olloclip pre iPhone, výrobcom džínsov OriJeans, či papierového lietadielka na diaľkové ovládanie PowerUP.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Avegant Glyph #Oculus Rift #Kickstarter