Chromebook od Samsungu stavil na cenu a povrch z umelej kože

Samsung predstavil notebook so systémom Chrome OS, ktorý bude vďaka povrchu z umelej kože vzbudzovať dojem luxusu. Celému segmentu sa podľa HP darí prekvapivo dobre.

07.03.2014 13:17
samsung chromebook, notebook, chrome OS Foto:
Nový Chromebook od Samsungu bude mať zadnú stranu potiahnutú umelou kožou.
debata

Notebooky s alternatívnym systémom Chrome OS si získavajú priazeň pomaly. Na trhu ich zatiaľ existuje len veľmi malý počet, no podľa šéfky spoločnosti HP sa im darí nad očakávania dobre. Notebooky, ktoré sa spoliehajú na dostupnosť internetu a dáta uložené v cloude si podľa Meg Whitmanovej z HP obľúbili nie len bežní spotrebitelia ale aj firmy. Ich trhový podiel však stále zanedbateľný.

Ľudí zaujíma najmä dizajn. Samsung preto použije umelú kožu
Veľký potenciál vidí v Chromebookoch nie len HP ale aj Samsung, ktorý predstavil už druhú generáciu svojho Chromebooku, dostupnú v dvoch verziách. Firma si je pritom vedomá, že väčšinu spotrebiteľov zaujíma predovšetkým cena, dizajn a parametre sú až na treťom mieste. Plast či hliník preto na zadnej strane nahradí umelá koža, ktorá vzbudzuje dojem luxusu. Skúsenosti s ňou, ako aj prvé reálne ohlasy od užívateľov, Samsung získal už pri uvedení smartfónu Galaxy Note 3, na ktorého zadnej strane sa umelá koža nachádzala taktiež.

Chromebook 2 od Samsungu sa pokúsi presvedčiť... Foto: Samsung
samsung chromebook, notebook, chrome OS Chromebook 2 od Samsungu sa pokúsi presvedčiť aj zaujímavou cenou.

Samsung sa pripravil aj na tých, ktorých budú zaujímať konkrétne parametre. Chromebook 2 bude dostupný v dvoch verziách s HD (11,6-palcový model) a Full HD displejom (13,3-palcový model). Nakoľko koncept notebookov so systémom Chrome OS má odlišné základy, srdcom Chromebooku 2 tak nebude výkonné dvoj či štvorjadro od Intelu alebo AMD, ale osemjadrový ARM procesor Exynos 5 s taktom 1,9 GHz, určený najmä pre najvyššiu triedu smartfónov. Operačná pamäť RAM bude mať kapacitu 4 GB a pre dáta pre prácu v offline režime bude vyčlenených 16 GB úložnej pamäte. Drvivá väčšina dát bude umiestnená v cloude, preto SSD disk s väčšou kapacitou by bol skôr na príťaž a jeho prítomnosť by sa podpísala pod vyššiu cenu.

Chromebooky predáva najmä cena
Výrobcovia musia pri Chromebookoch nastavovať cenu veľmi citlivo, nakoľko väčšinu trhu stále ovládajú konvenčné notebooky so systémom Windows. Presvedčiť potenciálnych zákazníkov sa Samsung preto pokúsi s atraktívnou cenovkou 319 dolárov (11,6-palcový model) a 399 dolárov (13,3-palcový model).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Samsung #HP #Chrome OS #Chromebook