PocketBook predstavil prvú vodotesnú čítačku kníh

Čítačku PocketBook Aqua je možné používať aj vo vani. Odolá prachu, piesku a vode do hĺbky jedného metra. V ťažkom súboji ju ale môže diskvalifikovať vyššia cena.

07.03.2014 17:30
čítačka, elektronické knihy, PocketBook Aqua Foto:
PocketBook Aqua umožní ľuďom čítať knihy aj vo vani.
debata

Zatiaľ čo trhu s elektronickými knihami v Spojených štátoch jednoznačne kraľuje Kindle od Amazonu, v Európe miešajú karty najmä alternatívni výrobcovia čítačiek. V strednej Európe ľudia elektronickým knihám prichádzajú na chuť postupne a oveľa pomalšie než na západe. Knižných titulov dostupných v elektronickej podobe je taktiež zanedbateľné množstvo a napriek ambíciám veľkých knižných domov stoja čítačky stále pred bránami masovej popularity. Na slovenskom trhu je k dispozícii len zlomok zariadení predávaných v zahraničí.

Vodotesná čítačka prichádza z Ukrajiny
Ukrajinská spoločnosť PocketBook, ktorá vo svete elektronických kníh nie je nováčikom, sa už viackrát pokúšala prelomiť bariéry na stredoeurópskom trhu. Zatiaľ nie veľmi úspešne. Vo svojom portfóliu má niekoľko druhov čítačiek, od obyčajných, cez dotykové až po zariadenia s podsvieteným displejom. V novembri 2012 sa spoločnosť nechala počuť, že vyvíja čítačku s farebným dotykovým displejom s technológiou elektronického atramentu E-Ink Triton. Zatiaľ sa však výsledky nedostavili. Spoločnosť ale aspoň medzičasom predstavila inú zaujímavú čítačku. Údajne je ako prvá na svete vodotesná.

PocketBook Aqua bude dostupná od apríla. Foto: PocketBook
čítačka, elektronické knihy, PocketBook Aqua PocketBook Aqua bude dostupná od apríla.

Čítačke nič nechýba, no konkurencia je lacnejšia
Zariadenie s názvom PocketBook Aqua spĺňa požiadavky štandardu IP57 na odolnosť voči prachu a vode, z čoho vyplýva, že by jej namala robiť problém voda do hĺbky jedného metra a prach, piesok a drobné častice. Displej čítačky využíva technológiu Film Touch, ktorá má brániť odleskom a vyblednutiu či znižovaniu kontrastu. Súčasťou čítačky je procesor s taktom 1 GHz, 256 MB operačnej pamäte a 4 GB úložnej pamäte. S čítačkou je možné pripojiť sa aj na internet prostredníctvom Wi-Fi, aj keď táto možnosť je využiteľná najmä v stave núdze, keďže odozva displeja a prekresľovanie obsahu predsa len surfovaniu po internete nenahráva. Batéria s kapacitou 1300 mAh umožní prekresliť 8000 strán na jedno nabitie. Kapacitný displej má rozlíšenie 800 × 600 bodov. Čítačka bude na trhu dostupná od apríla za cenu 145 eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #čítačka kníh #e-book #PocketBook #Kindle