Slúchadlá, ktoré snímajú telesné funkcie lámu všetky rekordy

Slúchadlá The Dash sú údajne prvými bezdrôtovými slúchadlami s inteligentnými funkciami. Okrem prehrávania hudby za akýchkoľvek podmienok dokážu s nositeľom komunikovať a sledovať jeho telesné funkcie.

08.03.2014 13:10
The Dash, inteligentné slúchadlá, Bragi Foto:
Slúchadlá The Dash majú zabudovanú batériu, ktorá im dodá energiu na 3 až 4 hodiny používania.
debata (1)

Po skončení tohtoročného veľtrhu spotrebnej elektroniky CES v Las Vegas sa začali na trhu objavovať nové inteligentné zariadenia v podobe príslušenstva k mobilným telefónom. Namiesto prostých funkcií komunikujú s užívateľom, sledujú jeho denné aktivity, spánok či ho motivujú k ďalšej činnosti. Špeciálne náramky slúžia ako interaktívni fitnes tréneri, hodinky dvíhajú telefóny, okuliare sprístupňujú rozšírenú realitu v štýle sci-fi filmu. Zatiaľ sa však stále čaká, s akými vynálezmi prídu na trh najväčší výrobcovia elektroniky. Do tej doby dostali priestor malí alternatívni producenti, ktorí prinášajú nekonvenčné riešenia pre notoricky známe zariadenia.

Hromadné financovanie je záchranou pre vynálezcov bez peňazí
Malý háčik je však v investíciách potrebných do vývoja konceptu, ktorí má svoje miesto zatiaľ len na papieri. Jedným zo spôsobov ako pretaviť nápady na funkčné zariadenie, ktoré môže ovplyvniť životy miliónov ľudí prinášajú takzvané crowdfundingové platformy. Pod pojmom crowdfunding si možno predstaviť platformu, v ktorej vynálezcovia zdieľajú svoje nápady a hľadajú ľudí, ktorých tieto nápady zaujmú a budú ochotní ich aj podporiť.

V minulosti vďaka projektom hromadného financovania vznikol napríklad mimoriadne úspešný objektív Olloclip pre iPhone, inteligentné hodinky Pebble, počítačová hra Project Eternity či náhlavná súprava Oculus Rift na virtuálnu realitu. Crowdfundingových platform je na svete niekoľko desiatok. Najznámejšími sú Kickstarter, Indiegogo, Crowdfunder či Crowdrise. Prvá spomínaná stránka vo februári oznámila, že sa jej za celý čas pomerne krátkej existencie podarilo od darcov vyzbierať jednu miliardu dolárov na podporu začínajúcich projektov.

Inteligentné slúchadlá The Dash už teraz lámu všetky rekordy
Koncom februára na stránke Kickstarter pribudol nový projekt s názvom The Dash. Ani nie za týždeň sa tvorcom projektu podarilo od ľudí vyzbierať viac ako 2,5 milióna dolárov. Na rozbehnutie výroby pritom požadovali „len“ 260 tisíc dolárov. Do ukončenia otvoreného financovania projektu pritom zostáva ešte niekoľko týždňov a už teraz je pravdepodobné, že The Dash sa stane najúspešnejším projektom v histórii Kickstarteru.

Slúchadlá The Dash budú dodávané vo viacerých... Foto: Bragi
The Dash, inteligentné slúchadlá, Bragi Slúchadlá The Dash budú dodávané vo viacerých farebných prevedeniach. Na začiatku budú v predaji len v čiernej farbe.

The Dash je pár inteligentných bezdrôtových slúchadiel slúchadiel do uší. V zásade nie sú ničím prelomovým, len ich tvorcovia skĺbili dohromady to čo ľudia už dnes dôverne poznajú a to, čo v 21. storočí od slúchadiel očakávajú – inteligentné funkcie. Slúchadlá The Dash sú ergonomicky tvarované tak, aby pri nosení nevypadávali z ucha. Sú zároveň odolné, prachuvzdorné a vodotesné, aby ich užívateľ mohol použiť kdekoľvek. S telefónom, tabletom či hudobným prehrávačom komunikujú cez Bluetooth a nabíjajú sa cez obyčajné USB. Ich výdrž nie je vzhľadom k veľkosti a množstvu senzorov nijak výnimočná. Na jednu nabitie, ktoré netrvá viac ako jednu hodinu, dokážu hrať 4 hodiny a snímať telesné funkcie a aktivitu užívateľa počas troch hodín.

Slúchadlá snímajú telesné funkcie a prehrávajú hudbu
Slúchadlá dokážu sledovať pohyb užívateľa, zaznamenávať jeho vitálne funkcie či byť mu nápomocné pri tréningu. Okrem monitoringu samozrejme prehrávajú aj hudbu uloženú vo vlastnej vstavanej pamäti s kapacitou 4 GB alebo ju bezdrôtovo prenášajú z telefónu. Majú tiež zabudovaný špeciálny mikrofón, ktorý zachytáva mechanické vibrácie z vnútornej časti ucha generované hlasom. Mikrofón však nevyužívajú na aktívne potlačenie okolitého hluku. Spoliehajú sa len na pasívne tlmenie, o ktoré sa starajú silikónové nadstavce.

Slúchadlá The Dash s telefónom komunikujú cez... Foto: Bragi
The Dash, inteligentné slúchadlá, Bragi Slúchadlá The Dash s telefónom komunikujú cez Bluetooth.

Dvojica slúchadiel sa individuálne ovláda dotykom prsta. Zatiaľ čo ľavé slúchadlo slúži na nastavenie sledovania vitálnych funkcií a tréningového plánu, na pravom slúchadle je možné ovládať hudbu a hlasitosť či prijímať hovory. Postačí poklepať na dotykovú časť či potiahnuť prstom rôznymi smermi. Slúchadlá sa ovládajú aj prostredníctvom smartfónu, do ktorého sú zároveň prenášané všetky údaje. Tie sú v smartfóne následne vyhodnotené a v podobe tréningového plánu.

Na vývoji slúchadiel The Dash pracovali nemeckí výskumníci údajne niekoľko rokov.

Pomáhať by mohli lekárom aj neznalým turistom
V súčasnosti výrobca k slúchadlám vlastnú aplikáciu pre platformu Android, iOS a Windows Phone, no podľa jeho vlastných slov je možné, že v budúcnosti bude k slúchadlám existovať niekoľko ďalších aplikácií od tretích strán. Pomáhať by vraj mohli požiarnikom, lekárom aj pacientom, u ktorých by sledovali vitálne funkcie a informovali lekára o zhoršení zdravotného stavu. S použitím softvérového prekladača by mohli turistom pomhať pri konverzovaní v cudzom jazyku, či pomáhať zorientovať sa v cudzom prostredí s aplikáciou v podobe turistického sprievodcu.

Inteligentné slúchadlá The Dash sú vybavené... Foto: Bragi
The Dash, inteligentné slúchadlá, Bragi Inteligentné slúchadlá The Dash sú vybavené množstvom senzorov.

The Dash na komunikáciu s okolitými zariadeniami používa Bluetooth vo verzii 4.0 , informácie vyhodnocuje 32-bitový ARM procesor a o výdrž sa stará malá batéria s kapacitou 100 mAh. Ďalej je súčasťou ich výbavy trojosí akcelerometer, infračervený senzor, vnútroušný mikrofón, kapacitný senzor, teplomer a mikrofón pre snímanie okolia.

Slúchadlá ešte čakajú zaťažkávacie skúšky a masová výroba
Vývojárom z mníchovskej firmy Bragi sa podarilo vyzbierať dostatok finančných prostriedkov na začatie masovej výroby naplánovanej na október tohto roka. Do tej doby musia dokončiť softvérovú časť a mechanické spracovanie prototypu vrátane všetkých potrebných certifikácií. V bežnom predaji by sa slúchadlá mali objaviť už v novembri. Cena slúchadiel začína na 179 dolároch pre prvých 1000 záujemcov. Maloobchodná cena po začatí predaja je stanovená na 299 dolárov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Kickstarter #The Dash #inteligentné slúchadlá #Bragi