Google už ponúka hudobné predplatné aj na Slovensku

Služba Google Play už ponúka hudobné predplatné aj na Slovensku. Silná konkurencia ceny stlačila na jedny z najnižších v Európe. Google bude o užívateľov bojovať najmä so Spotify a Deezerom.

14.03.2014 21:56 , aktualizované: 18.03.2014 17:00
hudba, music, médiá, cd, online, stream, internet Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Od utorka 18. marca je na Slovensku dostupná ďalšia hudobná požičovňa. Tentokrát od Googlu. Multimediálna platforma Google Play ponúka aj hudobný obsah. Hudbu je tak možné nie len nakupovať, ale aj požičiavať za mesačný poplatok. Služba s názvom Google Play Naplno je postavená na rovnakom koncepte ako konkurenčné Spotify či Deezer.

Google sa delí o trh so Spotify a Deezerom
Google užívateľom na Slovensku sprístupnil tri nové funkcie v obchode Google Play. Všetky tri sa týkajú hudby a rozsiahleho katalógu, ktorý obsahuje viac ako 20 miliónov skladieb rôznych žánrov. Knižnicu s rovnakým rozsahom ponúka takisto konkurenčné Spotify, ktoré na Slovensko zavítalo ešte v decembri minulého roka, ale aj služba Deezer, ktorá má v ponuke vraj až 30 miliónov skladieb. Google podľa svojich slov počíta aj s populárnymi slovenskými producentmi a hudbou od známych aj menej známych interprétov. Slovenských interprétov má v súčasnosti zaradených v katalógu aj Spotify a Deezer, no u viacerých z nich chýbajú v ponuke kompletné diskografie.

Používatelia platformy Google Play môžu hudbu nakupovať a ukladať si ju do hudobnej knižnice, prípadne si prístup k rozsiahlej databáze aj predplatiť za mesačný poplatok. Pod hlavičkou Hudba Google Play Naplno si môžu vytvárať interaktívne playlisty, a to podľa vybranej skladby alebo interpréta. S playlistami je možné pracovať rovnako ako u konkurencie. Služba od Googlu je takisto moderovaná, čo znamená, že užívateľom sa budú zobrazovať aj relevantné odporúčania od hudobných expertov. Tie by sa mali vzťahovať k skladbám a žánrom, ktoré užívateľ počúval v minulosti.

Konkurencia stlačila ceny na jedny z najnižších v Európe
Cena, za ktorú Google na Slovensku svoju službu Google Play Naplno ponúka je nižšia než v zahraničí. Môže za to konkurencia, ktorá ceny stlačila na jedny z najnižších v Európe. Ako prvé znížilo cenovú latku švédske Spotify, a to na cenu 5,99 eur mesačne (v porovnaní napríklad s 9,99 eurami v Nemecku), nasledované francúzskym Deezerom. Vďaka partnerstvu so Slovak Telekom môžu zákazníci u prémiových programov získať službu zadarmo, bežní zákazníci za cenu 4,99 eur a ostatnízákazníci prostredníctvom dcérskej spoločnosti Zoznam za 5,49 eura. Rovnakú cenovú politiku zvolil aj Google. Mesačné predplatné za službu ohraničil na 5,49 eur a do konca apríla bude ponúkať predplatné za 4,49 eur mesačne. Počas prvých 30 dní ponúka službu na vyskúšanie zadarmo. Vo Veľkej Británii si Google za službu účtuje 7,99 libier (približne 9,5 eur).

Mesačný poplatok za službu Google Play All... Foto: Google
Google Play Naplno, All Access Mesačný poplatok za službu Google Play All Access v Spojených štátoch je 9,99 dolárov. Na Slovensku je dostupná za 5,49 eur.

Rozsiahlu knižnicu možno rozšíriť o skladby z vlastnej zbierky
Treťou novou funkciou Google Play je možnosť využívať službu ako úložisko a skombinovať vytvorenú knižnicu s vlastnou hudbou. V rámci služby je možné nahrať svoju súkromnú hudobnú zbierku v rozsahu 20 tisíc skladieb, uložiť si ju bezplatne v cloude a mať k nej prístup zo všetkých zariadení. Google však neuvádza, či bude limitovať dátový tok u nahrávok, prípadne či ich bude konvertovať v záujme zníženia nárokov na kapacitu vlastného úložiska. Podobnú službu ponúka za pomerne vysoký ročný poplatok napríklad aj Apple pod názvom iTunes Match.

Google trojicu nových funkcií v platforme Google Play vrátane hudobnej požičovne sprístupnil pre užívateľov platforiem Android a iOS.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Spotify #Deezer #Google Play Naplno