Google v službe Street View umožní nahliadnuť do histórie

Služba Street View umožní cestovanie v čase. Google sprístupnil archívne snímky od roku 2007. Zachytil novostavby v New Yorku a vo svetových metropolách aj ničivé zemetrasenia v Japonsku.

24.04.2014 15:30
freedom tower, new york Foto:
Google v službe Street View zachytil zmeny vo svetových metropolách (na obrázku New York a budova Freedom Tower)
debata

Autá spoločnosti Google navštevujú niektoré miesta viackrát s cieľom zachytiť aktuálne snímky pre službu Street View. Obzvlášť veľké mestá sa menia rýchlosťou svetla, pribúdajú v nich nové stavby, iné zase miznú, rozširujú sa obytné zóny či kultúrne pamiatky. Google sa ale okrem aktuálnych fotografií disponuje aj archívnymi snímkami z čias minulých, ktoré doposiaľ len nahrádzal tými novými. V službe Street View sa v týchto dňoch rozhodol staré snímky sprístupniť na porovnanie. Na svojom blogu píše o akomsi cestovaní v čase, ktoré umožní nahliadnuť na miesta, ktoré sa postupom času zmenili.

Google v službe Street View zachytil aj miesta... Foto: Google
zemetrasenie, Ongawa, Japonsko Google v službe Street View zachytil aj miesta pred a po katastrofe.

Google zachytil nové stavby aj živelné pohromy
Nakoľko služba Street View bola spustená len v roku 2007 a len vo vybraných lokalitách, preto sú možnosti cestovania v čase značne obmedzené. Viacero miest sa však aj za tento krátky čas stihlo zmeniť na nepoznanie. Príkladom je New York, v ktorom vyrástla nová výšková budova Freedom Tower, brazílske mesto Fortaleza, ktoré je dejiskom tohtoročných majstrovstiev sveta vo futbale či japonské mesto Ongawa, ktoré v roku 2011 postihlo ničivé zemetrasenie. Služba súčasne umožňuje nahliadnuť do vybraných miest v rôznych ročných obdobiach. V budúcnosti by mohla mať služba významný prínos v dokumentaristike.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #street view #Ongawa