Apple uviedol nový Macbook Air. S nižšou cenou a bez inovácií

Macbook Air s pasívnym chladením príde na trh neskôr. Apple bez veľkého rozruchu predstavil novú generáciu svojho najmenšieho a zároveň najľahšieho notebooku, ktorý okrem výkonnejšieho procesora a nižšej ceny nepriniesol žiadnu inováciu. Záujemcovia si na ďalší model budú musieť počkať minimálne pol roka.

29.04.2014 21:25
macbook air, notebook, apple Foto:
Ilustračné foto (na obrázku Macbook Air)
debata

Výraznejšie zmeny v hardvérovej výbave aké priniesol minuloročný Macbook Air v porovnaní so svojim predchodcom sa tohto roku nekonajú. Apple predstavil ďalšiu generáciu svojho ultra ľahkého notebooku bez zbytočného rozruchu. Napokon, nemal na to ani dôvod. Macbook Air, ktorý je nepísaným konkurentom ultrabookov, zostal verný starému hardvéru. Výrobca sa rozhodol len zanedbateľne zvýšiť výkon dvojjadrového Intel procesora z modelovej série Haswell z pôvodných 1,3 na 1,4 GHz. Ostatné parametre vrátane SSD disku, operačnej pamäte a integrovanej grafiky zostali nezmenené, takže užívateľ mierne vyšší výkon procesora pravdepodobne ani nepostrehne.

Bez inovácií, no s nižšou cenou
Čo sa však s príchodom Macbooku Air zmenilo je jeho cena. Apple, ktorý modelovú triedu obmieňa každým rokom, k o 100 dolárov nižšej cene pravdepodobne donútili okolnosti. Zostáva len špekulovať, prečo Apple uviedol nový Macbook Air už v prvej polovici roka, keď doposiaľ tak robil až na konci druhého štvrťroka.

Jedným z dôvodov môže byť intenzívny vývoj novej generácie notebookov s pasívnym chladením, o ktorých pred niekoľkými týždňami informovali viaceré zahraničné spravodajské servery. Absencia aktívneho chladenia by Applu umožnila experimentovať nie len s rozmermi a dizajnom ale aj s výdržou, ktorá sa u súčasnej modelovej triedy pohybuje na hranici deviatich (Macbook air 11”) až dvanástich hodín (Macbook Air 13”). Ak Apple na koncepte notebooku s pasívnym chladením pracuje, predstaví ho najskôr na konci tohto alebo začiatku budúceho roka.

Avizované zníženie cien sa dotklo oboch Macbookov Air, ktoré má Apple v ponuke. Mimochodom, za rovnakú cenu ako dnes, ponúkal Apple svoje Macbooky Air už pred troma rokmi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #Macbook Air