Výroba jedného kusu okuliarov Glass stojí Google 80 dolárov

Výroba okuliarov, ktoré Google ponúka vybraným záujemcov za cenu 1500 dolárov, stojí necelých 80 dolárov. Cena však nepočíta náklady na vývoj, patenty, marketing či podporu.

04.05.2014 07:00
Google Glass, okuliare Foto: ,
Ilustračné foto
debata (1)

Okruh ľudí, ktorí majú možnosť používať inteligentné okuliare Google Glass sa v apríli rozšíril. Užívateľov je však stále možné počítať len v rádoch niekoľkých tisícov. Z pohľadu Google ide o zámer, ktorý jasne sleduje ako spotrebitelia reagujú na nové trendy. Zatiaľ vskutu pozitívne. Dopyt po okuliaroch Glass niekoľkonásobne prevyšuje ponuku a Google si tak môže stále vyberať, komu okuliare ponúkne a za akých podmienok. Ak záujemcu totiž neodradí dlhé čakanie v poradovníku, pravdepodobne už oželie aj neúmerne vysokú cenu na úrovni 1500 dolárov. Podľa nadšencov z technologického webu Teardown sú totiž výrobné náklady nižšie ako 80 dolárov, a to vrátane montáže a testovania funkčnosti.

Výrobné náklady na okuliare Glass sú niekoľkonásobne nižšie
Server priniesol informácie o predpokladanej cene všetkých komponentov, z ktorých sú okuliare zložené. Vo viacerých prípadoch boli použité štandardné komponenty od výrobcov ako Toshiba, Hynix či Texas Instruments. Najdrahším komponentom u okuliarov je procesor s cenou necelých 14 dolárov, následne rôzne neelektronické súčiastky v cene 13,63 dolárov, súčiastky na bezdrôtovú konektivitu v cene 10,79 dolárov a 5-megapixlová kamera s cenou 5,66 dolárov. Celková cena vrátane zloženia a otestovania by sa mala pohybovať blízko úrovne 80 dolárov. Dôležité je však podotknúť, že v cene nie je započítaný výskum a vývoj, patenty, podpora, marketing a ďalšie skryté variabilné náklady.

Google s okuliarmi rozhodne neriskuje. Trh s nositeľnou elektronikou sa vyvíja pomaly a Google okuliare uvedie na trh až po tom, čo na ne bude pripravená verejnosť, a nie len úzky okruh technologických nadšencov. Vysoko nastavená cenová latka minimalizuje neúspech, keďže okuliare si na seba zarobia ešte predtým, ako budú komerčne dostupné.

Okuliare si mohli vyskúšať aj záujemcovia z radov verejnosti
Spoločnosť 15. apríla umožnila záujemcov z radov verejnosti si okuliare kúpiť. Potrebné však bolo, aby zareagovali včas, nakoľko počet dostupných kusov bol obmedzený a akcia časovo limitovaná. Cena ale zostala rovnaká ako pre všetkých v programe Explorer, účasť v ktorom je za normálnych okolností podmienkou pre získanie okuliarov za cenu 1500 dolárov (plus miestna spotrebná daň). Viacero zasvätených analytikov predpokladá, že okuliare by mohli vo finále byť dostupné v priebehu tohtoročného leta. Doposiaľ ich vlastní viac ako 10 tisíc užívateľov, z toho len 8 tisíc pribudlo počas minulého roka.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #inteligentné okuliare #Glass