OwnFone má namiesto displeja tlačidlá s braillovým písmom

Spoločnosť OwnFone v nedávnej minulosti predstavila unikátny telefón, ktorý má namiesto znakov a číslic tlačidlá označené braillovým písmom. Predná a zadná časť telefónu sú navyše vyrobené pomocou 3D tlače a je ich preto možné podľa potreby prispôsobiť.

18.05.2014 18:05
own fone, telefón, braillovo písmo Foto:
Anglická spoločnosť OwnFone začne s výrobou telefónu s braillovým písmom.
debata

Telefóny pre zrakovo postihnutých, u ktorých by sa namiesto zvukovej navigácie využívala haptika sa v minulosti snažilo vyrobiť už niekoľko firiem. Ich plány väčšinou stroskotali ešte pred začatím masovej výroby a dodnes majú najmä podobu prototypov. Naposledy sa o výrobu telefónu s klávesnicou s braillovým písmom pokúšal indický start-up Kriyate, ktorý okrem znakovej klávesnice obsahoval aj displej s možnosťou viacnásobného prepisu reliéfových znakov.

Namiesto displeja tlačidlá s braillovým písmom
Anglická spoločnosť OwnFone, ktorá pri výrobe špeciálnych telefónov nie je nováčikom, v nedávnej minulosti predstavila telefón bez displeja, len s tlačidlami s braillovým písmom. OwnFone teraz ohlásil začatie sériovej výroby telefónu, ktorého cena sa bude pohybovať na úrovni 60 libier. Nízku cenu sa výrobcovi údajne podarilo dosiahnuť vďaka využitiu 3D tlače. Informoval o tom server BBC.

Pomocou 3D tlačiarne je vyrobená tak predná, ako aj zadná časť zariadenia. Okrem nižšej ceny 3D tlač navyše umožňuje prispôsobenie potlače na tlačidlách podľa potrieb budúceho majiteľa. Namiesto štandardných predvolieb si tak môže vytvoriť vlastné, napríklad pre rýchlu voľbu telefónatu na pohotovosť či rodinnému príslušníkovi. Pre tých, ktorí nevedia čítať pomocou braillovho písma výrobca na požiadanie zhotoví telefón s tlačidlami s bežným, no reliéfovým, písmom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #OwnFone #braillove písmo #zrakovo postihnutí