Apple ukázal ako na jeseň prepojí smartfóny s počítačmi

Na júnovej konferencii WWDC 14 určenej pre softvérových vývojárov spoločnosť Apple predstavila viacero noviniek. Medzi inými novú verziu operačného systému OS X ako aj ôsmu verziu mobilného systému iOS. Oba systémy budú navzájom výrazne prepojené.

03.06.2014 16:30
Apple, WWDC Foto:
Tablet, iPhone aj Mac budú so sebou navzájom komunikovať lepšie než doposiaľ.
debata (1)

Tí, ktorí počas vývojárskej konferencie WWDC očakávali uvedenie nového iPhonu, Macbooku či nebodaj inteligentných hodiniek iWatch zostali sklamaní. Pre ostatných Apple prichystal niekoľko prekvapení a vylepšení, ktoré majú posunúť prácu so systémom OS X a mobilným iOS na vyššiu úroveň. Oba systémy sa navzájom prepoja a užívateľ, ktorí vlastní tablet, smartfón a počítač Mac bude môcť využiť výhody s tým spojené.

Nový operačný systém pre počítače Mac s číslom 10.10 má kódové označenie Yosemite. Na rozdiel od predošlých aktualizácií sa Apple rozhodol pre výraznejšie zmeny, ktoré nie sú len kozmetického ale aj funkčného charakteru. Čo si užívateľ zrejme všimne ako prvé sú nové ikony a vzhľad systému, ktorý viac pripomína mobilný iOS. Z pohľadu Applu išlo o zámer, nakoľko operačný systém bude lepšie komunikovať s okolitými zariadeniami postavenými na mobilnej platforme.

Farebnejší systém s mnohými vylepšeniami
Dizajn všetkých predinštalovaných aplikácií a neskôr aj aplikácií tretích strán sa bude niesť po vzore iOS. Budú nie len farebnejšie s výraznejšími ovládacími prvkami, ale ikony a okná budú takisto čiastočne priehľadné. Zmení sa aj notifikačné centrum, v ktorom sa nebudú zobrazovať len upozornenia vybraných natívnych aplikácií, ale užívateľ si bude môcť sám vybrať, o zobrazovanie akých informácií má záujem. Centrum hlásení si bude môcť upraviť podľa svojich potrieb a preferencií. Apple umožní všetkým vývojárom, aby vytvorili vlastné doplnky a ponúkli ich užívateľom. Mimochodom, rovnakým spôsobom bude možné inštalovať aj doplnky pre notifikačnú lištu v mobilných zariadeniach so systémom iOS.

Prostredie desktopového operačného systému OS X... Foto: Apple
Apple, WWDC Prostredie desktopového operačného systému OS X sa viac prispôsobí mobilnému iOS.

Zmení sa taktiež vyhľadávanie pomocou funkcie Spotlight. Namiesto nenápadnej hornej lišty sa užívateľovi lišta s miniatúrnym vyhľadávačom zobrazí v strede obrazovky. Apple sľubuje, že Spotlight bude inteligentnejší a bude vedieť predvídať, o aké informácie má užívateľ záujem. Výsledky mu ponúkne skôr, než stihne zadať celú vyhľadávanú frázu. Informácie bude zobrazovať v podobnej štruktúre ako inteligentný vyhľadávač Wolfram Alpha.

V prílohe bude možné odoslať súbory do veľkosti 5 GB
Viacero zmien sa dotklo poštového klienta Mail. Ak užívateľ nepotrebuje pokročilé funkcie správy e-mailových účtov a vystačí si s jednoduchším klientom od Applu, môže po novom získať viacero možností úpravy prílohy vrátane zasielania príloh s veľkosťou do 5 GB. Ak príloha obsahuje videá či množstvo fotiek v pôvodnom formáte, Mail vďaka technológii Mail Drop súbory odošle na cloudový server Applu, kde ich zašifruje a ponúkne ich vo forme odkazu adresátovi.

Apple ponúkne lacné dáta v Cloude. Za dolár 20 gigabajtov
Služba iCloud zmení označenie na iCloud Drive a okrem štandardných piatich gigabajtov pre každého užívateľa ponúkne aj mesačné predplatné. Za necelý dolár mesačne bude môcť užívateľ získať 20 gigabajtov úložného priestoru, za štyri doláre až 200 gigabajtov.

Safari sa zmení na nepoznanie. Bude výrazne rýchlejší
Ak užívateľov nezaskočia estetické a funkčné zmeny v systéme, urobí tak prehliadač Safari. Z prehliadača štandardne zmizne lišta so záložkami, údajne preto, aby sa užívateľovi zobrazila väčšia plocha načítaných stránok. Lištu so záložkami si samozrejme bude môcť opätovne aktivovať. To isté platí aj o záložkách a uložených stránkach. Safari má byť vďaka viacerým technológiám a upravenému Javascriptu nie len rýchlejší ale aj úspornejší. Na prezentácii Apple hovoril až o dvoch hodinách surfovania na notebookoch navyše.

Hovory zo smartfónu bude možné uskutočniť aj na počítači
Jednoduchšie bude takisto zdieľanie súborov medzi viacerými zariadeniami na mobilnej a desktopovej platforme. Apple totiž odstránil prekážky, ktoré bránili zdieľaniu súborov z tabletu či smartfónu na desktope a naopak. Na Macu sa budú takisto po novom zobrazovať aj správy uložené v pamäti telefónu, navyše ich bude možné na počítači takisto vytvárať. Následne sa budú z automaticky synchronizovaného zariadenia odosielať. Zaujímavosťou je takisto uskutočňovanie a prijímanie hovorov, ktoré bude možné realizovať aj na počítači. Postačí, ak užívateľ spojí svoj telefón s počítačom prostredníctvom Bluetooth a hovory bude môcť prijímať podobne ako v prípade handsfree súpravy pripojene k telefónu.

Prostredníctvom počítača prepojeného s... Foto: Apple
04 Prostredníctvom počítača prepojeného s telefónom už bude po novom možné prijímať aj uskutočňovať hovory.

Apple predstavil aj zdieľané pracovné plochy, respektíve zdieľané aplikácie medzi mobilným zariadením a počítačom. Užívateľ bude môcť na svojom rozpracovanom projekte pokračovať na počítači či naopak na smartfóne a tablete.

iOS si lepšie poradí s viacerými aplikáciami spustenými súčasne
Viacero zmien sa prejaví aj v prostredí mobilného operačného systému iOS. Nebudú však tak výrazné ako v prípade OS X. Ako najväčšiu novinku Apple predstavil prepracovanejší multitasking. Na notifikácie bude možné reagovať aj na pozadí práve spustenej aplikácie bez toho, aby ju musel užívateľ opustiť a následne opätovne načítať či prepínať medzi oknami. Zareagovať na novú SMS správu či e-mail bude možné jednoduchým potiahnutím prsta.

Spustené aplikácie bude možné zdieľať medzi... Foto: Apple
Apple, WWDC Spustené aplikácie bude možné zdieľať medzi viacerými aplikáciami. Na SMS správu bude možné odpovedať aj na počítači.

V menu náhľadov otvorených stránok v mobilnej verzii prehliadača Safari sa zobrazia aj kontakty na najčastejšie kontaktované osoby. Kliknutím na profilovú fotografiu užívateľa s ním bude možné zdieľať odkazy, uskutočniť hovor či napísať SMS správu. Jednoduchšie a inteligentnejšie má byť aj komponovanie SMS správ. Funkcia QuickType, ktorá je akousi rozšírenou verziou prediktívneho písania, užívateľovi automaticky navrhne vhodnú časť dokončenia textu, analyzovaním jeho predošlej konverzácie. Do správ bude možné vkladať takisto obrázky, videá či nahrávky.

Spoločnosť pripravuje zázemie pre vlastné zariadenie na monitorovanie zdravia
Novinkou je tiež funkcia HealthKit, ktorá bude schopná zbierať a vyhodnocovať údaje zo zariadení na monitoring zdravia. Príkladom sú rôzne fitnes náramky, ktoré sledujú počet krokov, množstvo spálených kalórií či pulz. HealthKit tieto údaje automaticky zobrazí a vyhodnotí. Apple si aj prostredníctvom tejto funkcie zrejme pripravuje zázemie pre vlastné zariadenie, ktoré odborná ale aj laická verejnosť špekuluje už niekoľko dlhých mesiacov.

Ilustračné foto Foto: Apple
Apple, Touch ID, čítačka odtlačkov Ilustračné foto

Pri uvedení čítačky odtlačkov prstov na iPhone 5S mnohí Applu vyčítali, že okrem nákupu v Apple Store či jednoduchého odomknutia systému nebolo možné čítačku využiť iným spôsobom. Užívatelia si na nové možnosti museli počkať až s príchodom novej verzie systému, ktorá vývojárom sprístupní využitie čítačky pre použitie vo vlastných aplikáciách.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #iPhone #iOS #WWDC #OS X #Mac