Satelitné snímky získajú viac detailov

Na mapách ako sú Mapy Google alebo Bing Maps sa objaví viac detailov. Americké úrady umožnia prevádzkovateľom zvýšiť rozlíšenie u mapových podkladov získaných zo satelitných snímok až na štvornásobok súčasnej hodnoty.

16.06.2014 20:36
lokalizovanie telefónu, mapy, navigácia, mobil,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Viacero firiem na čele s Googlom a Microsoftom sa usiluje o to, aby ich mapové podklady v reálnych náhľadoch zobrazovali čo najväčšie množstvo detailov. Keďže ich úsilie doposiaľ marili najmä americké úrady, ktoré obmedzovali maximálne rozlíšenie satelitných snímok na jeden zobrazovací bod na 50 centimetrov, často využívali aj alternatívne spôsoby zachytávania terénu. Úrady však povolili, aj keď spočiatku argumentovali ohrozením záujmov týkajúcich sa národnej bezpečnosti.

Satelitné snímky dostanú vyššie rozlíšenie automaticky
Niektoré lokality sú už dnes na mapách pre verejnosť rozmazané, so zámerne zníženým rozlíšením, prípadne sa nezobrazujú vôbec. Dôvodom je práve ich citlivá povaha v súvislosti s bezpečnosťou. Podľa organizácie Digital Globe, ktorá sa usilovala o zrušenie obmedzení uvalených americkým Ministerstvom obchodu, satelitné snímky neumožňovali zobraziť objekty menších rozmerov, ako napríklad poštové schránky. “Aby to bolo možné, bolo potrebné nafotiť lokality z nižšej vzdialenosti, pomocou lietadiel,” tvrdí spoločnosť.

Využitie lietadiel na zachytenie reálnych náhľadov terénu je časovo a finančne náročné, preto tento spôsob spoločnosti volili najmä v prípade veľkých miest a husto obývaných oblastí. Rozhodnutie amerických úradov preto spoločnosti na čele s Googlom vítajú a argumentujú aj prínosom pre poľnohospodárov či pri pomoci pri katastrofách. Snímky s vyšším rozlíšením budú môcť spoločnosť využívať okamžite.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mapy #satelitné snímky #Mapy Google #Bing