Čínske Xiaomi ponúkne inteligentný náramok za 10 eur

Inteligentný náramok od čínskeho výrobcu smartfónov Xiaomi, môže na trhu spôsobiť značný rozruch. Za Mi Band si výrobca vypýta len 10 eur. Náramku, ktorý bez problémov zvládne jednoduchý monitoring pohybových aktivít, však chýba displej a širšia podpora zariadení konkurenčných značiek.

22.07.2014 20:41
Xiaomi Mi Band, inteligentný náramok, Foto:
Xiaomi predstavilo doplnkovú výbavu pre smartfóny v podobe inteligentného náramku Mi Band s cenou 10 eur.
debata (1)

Čínskemu Xiaomi (vyslovuje sa šiau-mi) sa na trhu s mobilnými zariadeniami ukážkovo darí. Firma, ktorá je právom označovaná za čínsku obdobu Applu, je právom hrdá na rozprávkový nárast v objeme predaja ako aj neutíchajúci hlad spotrebiteľov po jej produktoch. Xiaomi stavilo na istotu. Správne, no najmä agresívne, zvolená cenová politika v kombinácii s presvedčivými parametrami smartfónu Mi 3, priniesli okamžitú odozvu.

Smartfóny čínskeho Xiaomi valcujú konkurenciu
Xiaomi Mi 3 bol od začiatku nie len užívateľsky atraktívny, ale práve vďaka nízkej cene dokázal pritiahnuť masy a získať si pozornosť aj u konzervatívne zmýšľajúcich spotrebiteľov. Výrobca, ktorý sa rozhodol odčleniť od priemeru sa dokázal popasovať so silnou konkurenciou ázijských značiek, na čele so Samsungom, Sony, Huawei či HTC. Jeho najnovší model s označením Mi 4 sa dokonca náramne podobá na iPhone a pozornosť vzbudzuje aj prevedením a parametrami. Bezpochyby patrí k najvýkonnejším smartfónom súčasnosti.

Smartfón Xiaomi Mi 4 zaútočí na konkurenciu nie... Foto: Xiaomi
xiaomi mi 4, smartfón, mobil, xiaomi Smartfón Xiaomi Mi 4 zaútočí na konkurenciu nie len výbavou ale aj mimoriadne atraktívnou cenou.

Nadštandardná výbava nie je predpokladom vysokej ceny
So štvorjadrovým procesorom Qualcomm Snapdragon 801 s taktom 2,5 GHz, vlastným grafickým procesorom Adreno 330 a tromi gigabajtami operačnej pamäte zasadil Mi 4 latku vysoko a za konkurenciou tak nezaostáva. Zariadenie má 5-palcový IPS displej s Full HD rozlíšením (1920 × 1080 bodov) od Sharpu a 13-megapixlový zadný a 8-megapixlový predný fotoaparát so snímačom od Sony. Predávať sa bude vo variantoch so 16 a 64 GB pamäte s mimoriadne nízkou cenou približne 249 (16 GB) a 299 eur (64 GB).

Náramku Mi Band chýba len displej. Vyváži ho zlomková cena
Okrem smartfónu výrobca predstavil aj inteligentný náramok, ktorý okrem základných monitoringových funkcií slúži aj ako autentifikátor prístupu k mobilnému telefónu. V praxi to znamená, že na odomknutie smartfónu postačí, ak jeho majiteľ k zariadeniu priblíži s náramkom. Náramku Mi Band síce chýba displej, no funkciami nezaostáva za konkurenciou v podobe náramkov Nike Fuelband, Jawbone Up či Fitbit. Obsahuje takisto akcelerometer a s telefónom komunikuje cez Bluetooth. Sledovať dokáže športovú aktivitu, spánok, no pri spárovaní s mobilným telefónom poslúži aj ako budík. Keďže neobsahuje displej, podľa výrobcu vydrží na jedno nabitie až 30 dní.

Čo je ale na náramku Mi Band najzaujímavejšie, je jeho cena. Tá je doslova len zlomkom toho, čo za náramky s obdobnými funkciami pýtajú iné firmy. Predávať sa bude ako doplnok k smartfónom Xiaomi za 10 eur (79 juanov). Čínska malá ryža, čo v preklade znamená názov Xiaomi, využije rastúci dopyt po inteligentných náramkoch vo svoj prospech. Náramky totiž najmä kvôli vysokej cene zatiaľ neboli dôvodom, prečo by si mali spotrebitelia kúpiť smartfón tej či onej značky. Xiaomi ale možno presvedčí o opaku.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #inteligentný náramok #Xiaomi #Mi 4 #Mi Band