Tip: Aplikácie, ktoré vám uľahčia prácu v systéme Mac OS X (2.)

Používate Macbook, iMac alebo Mac? Prinášame vám niekoľko inšpirácií na aplikácie, ktoré vám môžu výrazne uľahčiť a spríjemniť prácu so systémom Mac OS X, tentokrát so zameraním na úpravu fotografií a počítačovú grafiku.

24.08.2014 10:00
mobilné aplikácie, desktop, počítač, aplikácie,... Foto:
Ilustračné foto
debata

FX Photo Studio Pro
Nie všetky fotografie zachytené fotoaparátom zodpovedajú predstavám fotografa. Prvou zastávkou u väčšiny z nich býva profesionálny nástroj na úpravu fotiek, ktorého cena je niekoľko desiatok či stoviek eur. Aplikácia FX Photo Studio, ktorá má svoju zjednodušenú verziu dostupnú na mobilných zariadeniach, je jednoduchým nástrojom s prednastavenými efektami a filtrami, ktorých je dovedna 170.

FX Photo Studio Foto: Macphun
fxphotostudio FX Photo Studio

Filtre je tiež možné kombinovať a ladiť ich nastavenia podľa potreby. Snímku je však možné upraviť aj ručne, a to v rámci deviatich parametrov ako je teplota, sýtosť, odtieň, expozícia, jas a ďalšie. Hlavným rozdielom medzi štandardnou a Pro verziou je najmä podpora nekomprimovaného RAW formátu, rozlíšenia do 40 megapixelov a možnosť exportu fotografií medzi aplikáciami Aperture, iPhoto a Adobe Photoshop.
FX Photo Studio – cena: 8,99 eur
FX Photo Studio Pro – cena: 17,99 eur

Capture One Pro 7
Potrebám profesionálov ale aj zdokonaľujúcich sa amatérov má za cieľ vyhovieť aplikácia Capture One (vo verzii Pro a Express), ktorá je určená predovšetkým na spracovanie “surovej” fotografie v RAW formáte, dávkové spracovanie snímok a ich katalogizáciu, úpravu farieb a inteligentnú správu fotiek využívajúcu takzvané metadáta u snímok. V praxi to znamená, že podľa vopred nastavených pravidiel je možné fotky automaticky triediť do priečinkov, čo pri kvante dát rozhodne ušetrí nemálo času. Na druhej strane Capture One je doslova “klikacou” aplikáciou, čím zas užívateľovi z ušetreného času uberá, no zároveň mu dáva pocit, že má nástroje viac pod kontrolou.

Capture One Foto: Phase One
capture one Capture One

V porovnaní s inými aplikáciami na úpravu fotografií sa Capture One viac hodí na drobný retuš u väčšieho množstva snímok než komplikovanejšie úpravy. Aplikácia je zároveň jedným z najväčších konkurentov aplikácie Adobe Lightroom. Oproti predošlým verziám (ale aj rádovo lacnejšej konkurencii) si lepšie poradí napríklad s redukciou šumu pri vyššej citlivosti ISO. Vyššiu cenu užívateľ platí aj za dômyselnejšie algoritmy, vďaka ktorým je priebežné spracovanie snímok v reálnom čase svižnejšie a menej náročné na systémové prostriedky, aj keď aplikácia samotná si z nich vyčlení pomerne veľa. Aplikácia má veľmi dobre prepacované rozhranie, intuitívne rozmiestnené prvky aj pokročilú správu fotoalbumov. Začínajúci užívateľ však bude pravdepodobne kvôli veľkému množstvu skrytých funkcií zavítať do manuálu. Aj keď Capture One nie je v beta verzii, tvorcovia upozorňujú, že v súčasnosti je aplikácia podrobená intenzívnejšiemu vývoju, preto odporúčajú častejšie kontrolovať dostupnosť novej verzie.

Capture One Pro 7 – cena: po zľave 114 eur

Intensify Pro
Ďalším vydareným nástrojom na softvérovú úpravu fotiek je aplikácia Intensify Pro, ktorá je omnoho komplexnejšia než FX Photo Studio, no zároveň aj drahšia. Namiesto farebných a tematických filtrov obsahuje vlastné sofistikované efekty v rôznych kategóriách, ktorých vlastnosti je možné upraviť podľa vlastného uváženia či scenérie.

Intensify Foto: Macphun
intensify Intensify

Do popredia možno vyzdvihnúť kontrast či za pomoci jemného ostrenia nechať vyniknúť detaily. Funkcie aplikácie sa však neobmedzujú len na efekty, ale možno pracovať s viacerými (maximálne však piatimi) vrstvami s odlišnými vlastnosťami. Aplikácia si takisto poradí s nekomprimovaným 16-bitovým RAW formátom s možnosťou exportu upravenej fotografie do ďalších editorov (Photoshop, Lightroom, Aperture). Výhodou verzie Pro je podpora skratiek, doplnkových nástrojov a taktiež spätná kompatibilita s PSD formátom z Adobe Photoshop.
Intensify – cena: 17,99 eur
Intensify Pro – cena: 59,99 dolárov

HDR Darkroom 3
Ak sa o fotenie zaujímate viac než len na úrovni amatérskeho fotografa s jednoduchším kompaktom, pravdepodobne ste sa už zoznámili s funkciou HDR (vysoký dynamický rozsah), ktorá výslednú snímku s komplexnejším kontrastným rozsahom vytvára kombinovaním dvoch či viacerých záberov s rôznou expozíciu.

HDR Darkroom 3 Foto: Everimaging
hdr darkroom HDR Darkroom 3

Na tvorbu HDR snímok možno použiť napríklad aplikáciu HDR Darkroom, ktorá na rozdiel od iných jednoúčelových nástrojov využívajúcich len jednu fotografiu, kombinuje viacero snímok zachytených s rôznou expozíciou a eliminuje vznik takzvaných duchov, ktorý môžu vzniknúť pri nepresnom prekrytí viacnásobných snímok. Aplikácia si tiež poradí s drobnými odchýlkami pri expozícii, ktoré môžu vzniknúť pri pohybe fotoaparátu bez použitia statívu. Aplikácia je dostupná aj pre platformu Windows od verzie XP.
HDR Darkroom 3 – cena: 35,99 eur

Photomatix Pro 5
Plnohodnotnou alternatívou k HDR Darkroom, opäť však platenou, je aj aplikácia Photomatix, ktorá je u zanietených fotografov známym pojmom. Okrem dvoch snímok s rôznou expozíciou dokáže pre potreby vysokého dynamického rozsahu pracovať aj s jednou snímkou. Výsledky sú ale o čosi horšie.

Photomatix Pro Foto: HDRsoft
photomatix pro Photomatix Pro

Aplikácia využíva tak tvorbu HDR pomocou skladania snímok z rôznou expozíciou ako aj s využitím takzvaného tónového mapovania, pri ktorej je možné použiť väčší počet snímok. O čosi lepšie než aplikácia HDR Darkroom dokáže z fotografií odstraňovať “duchov” vzniknutých prekrytím viacerých snímok, pričom intenzitu filtra možno takisto nastaviť. Po úprave fotografie je možné v závere doladiť kontrast, farebné zložky a ostrosť snímky. Photomatix je dostupný v dvoch verziách, z ktorých základná (Essential) je zameraná na jednoduchosť a rozšírenia verzia Pro ponúka napríklad selektívne odstraňovanie duchov, väčšie množstvo filtrov a doplnky pre používateľov nástroja Lightroom a Aperture.
Photomatix Essential – cena: 39 dolárov
Photomatix Pro – cena: 99 dolárov

LensFlare Studio
Potrebám menej náročných fotografov zrejme vystačí aj aplikácia LensFlare Studio, ktorá je napriek svojej relatívne obmedzenej funkcionalite spoplatnená sumou 18 eur. Jej hlavnou súčasťou sú najmä efekty v podobe slnečných lúčov, zábleskov či kvapiek a dažďa, ktorých intenzitu možno nastaviť.

LensFlare Studio Foto: BrainFeverMedia
Lensflare studio LensFlare Studio

Aplikácia umožňuje aj základnú úpravu fotografie, vrátane nastavenia jasu, sýtosti, gama, teploty farieb či vinetácie. Prostredie LensFlare je síce jednoduché, no strohosť funkcií nemusí vyhovovať každému.
LensFlare Studio – cena: 17,99 eur

Pixelmator
Tí, ktorí nemajú záujem o drahý Photoshop a Aperture, no vyžadujú rozsiahle funkcie za málo peňazí obvykle siahnu po bezplatnej aplikácii Gimp. Gimp sa síce funkciami Photoshopu približuje, no zaostáva v komforte používania. O titul najobľúbenejšej aplikácie na úpravu fotiek medzi sebou súperí 15 eurový Pixelmator a 27-eurový Acorn.

Pixelmator Foto: Pixelmator
pixelmator Pixelmator

Funkciami rovnako nabité aplikácie ponúkajú tak potrebný komfort, ktorý bezplatným aplikáciám chýba. K dispozícii majú množstvo preddefinovaných filtrov, nástrojov na korekciu snímok či rôzne efekty, podobné tým v Instagrame. Pixelmator umožňuje odstrániť vrásky, opraviť kontrast, odstrániť efekt červených očí alebo zmeniť celkovú kompozíciu snímky. Poradí si s väčšinou dostupných formátov, vrátane nekomprimovaného PSD a TIFF. Podporuje takisto automatické zverejnenie upravených snímok na sociálnych sieťach a online galériách.
Pixelmator – cena: 26,99 eur
Acorn – cena: 26,99 eur

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mac OS X #Mac #FX Photo Studio #Intensify #HDR Darkroom #Photomatix #LensFlare #Pixelmator #Acorn #Capture One #AppkyzVATky