Slovák navrhol ovládač, ktorý spojí elektroniku v domácnosti

Špeciálny diaľkový ovládač s názvom AnyMote je akýmsi agregátorom pre elektroniku v domácnosti, ktorej ovládanie vyžaduje diaľkový ovládač. Veľké množstvo ovládačov nahradí smarfón, ktorý sa spojí so zariadením AnyMote.

31.08.2014 12:50
diaľkový ovládač, anymote, Foto:
Dizajn diaľkového ovládača AnyMote vytvoril Slovák žijúci v Spojených štátoch, Michal Šimkovič.
debata

Miniatúrne zariadenie AnyMote má od revolúcie síce ďaleko, no prichádza s riešením problému, s ktorým sa stretli zrejme všetci. Väčšina elektroniky s pokročilými funkciami sa dnes obsluhuje pomocou diaľkového ovládača, ktorý nie je kompatibilný s inými zariadeniami. Dnes je preto bežnou praxou, že v jednej domácnosti sa nachádza hneď niekoľko diaľkových ovládačov, od televízora, Hi-Fi súpravy, mediálneho centra, reproduktorov či klimatizácie. Riešenia samozrejme existujú, a nie je ich málo. Tí, ktorí chcú ovládať viacero zariadení od rôznych výrobcov väčšinou siahnu po univerzálnych diaľkových ovládačoch.

Množstvo diaľkových ovládačov nahradí jedno zariadenie
Ako už ale býva zvykom, jednoduché problémy si občas zaslúžia komplikovanejšie riešenia. V duchu inteligentnej domácnosti sa preto pätica vývojárov rohodla vytvoriť zariadenie, ktoré spojí všetku elektroniku ovládanú diaľkovým ovládačom a umožní ju obsluhovať pomocou smartfónu. Zariadenie AnyMote nie je ničím iným, než akýmsi agregátorom, s ktorým je nadiaľku spojených niekoľko zariadení. Komunikovať s nimi dokáže cez Bluetooth a obyčajný infračervený vysielač, pomocou ktorého sa dnes stále ovláda väčšina spotrebnej elektroniky. AnyMote preto musí byť umiestnený tak, aby mal priamy výhľad na elektroniku, s ktorou je spárovaný a to maximálne z 10-metrovej vzdialenosti. A to môže byť problém. Vývojári, na ktorých čele stojí slovenský dizajnér Michal Šimkovič, preto umiestnili infračervené LED diódy po celom obvode zariadenia.

Zariadenie samotné nestačí. Potrebná je tiež platená aplikácia
Plnohodnotné použitie zariadenia AnyMote v podobe, v akej ho prezentujú jeho tvorcovia, má však ďalší háčik. Zariadeniu chýba vlastný softvér. Užívateľ si preto bude musieť zakúpiť aplikáciu Smart IR Remote (v cene 5 eur) pre Android, s ktorou AnyMote spáruje. Teoreticky je možné použiť aj inú aplikáciu, no problém môže nastať pri podpore zariadení, s ktorými má AnyMote komunikovať. Odporúčaná aplikácia podporuje viac ako 800-tisíc zariadení od viac než tisícky výrobcov. Jej verzia pre zariadenia s platformou iOS zatiaľ nie je dostupná.

Zariadenie AnyMote sa ovláda smartfónom cez... Foto: Color Tiger/AnyMote
AnyMote, diaľkový ovládač Zariadenie AnyMote sa ovláda smartfónom cez Bluetooth. Potrebná je však samostatná aplikácia.

Okrem výhod spojených s jednotným ovládaním vývojári upozorňujú aj na možnosť vytvorenia akýchsi profilov pre každé zariadenie či jednoduché stíšenie hlasitosti pri prichádzajúcom hovore. AnyMote je možné naprogramovať tak, aby spustilo konkrétne zariadenia v určitom čase. Možností je však oveľa viac.

AnyMote úspešne oslovilo verejnosť
AnyMote je zapojený medzi projekty verejného financovania na serveri Kickstarter. Projekt je už teraz úspešný, keďže jeho tvorcom sa podarilo vyzbierať viac ako 60-tisíc dolárov 40 dní pred ukončením financovania. Zariadenie ponúkajú výmenou za príspevok v hodnote 70 a viac dolárov. Začiatok výroby je naplánovaný na október tohto roka. Prispievatelia by mali mať k zariadeniu prístup v máji budúceho roka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kickstarter #AnyMote #diaľkový ovládač