Microsoft predstaví 'selfie' smartfón, v Apple sa šepká o hodinkách

Microsoft vo štvrtok predstaví smartfón s lepším predným snímačom pre zhotovenie autoportrétov. Apple po dlhej dobe možno odhalí aj inteligentné hodinky iWatch.

01.09.2014 20:21
selfie, autoportrét, mobil, smartfón Foto:
Ilustračné foto
debata

V Microsofte sa vydajú v ústrety autoportrétom. Spoločnosť plánuje vo štvrtok predstaviť nový smartfón Lumia 730 zameraný zhotovovanie takzvaných selfie. Na rozdiel od bežných smartfónov, u ktorých je dominantnou časťou fotoaparát na zadnej strane, nová Lumia bude mať lepší snímač aj na strane prednej. Podľa neoficiálnych informácií by mal mať rozlíšenie 5 megapixelov a sekundovať mu má nasvetľovacia LED dióda.

Selfie smartfóny zatiaľ nespôsobili na trhu veľký rozruch. Naposledy sa o priazeň užívateľov sociálnych sietí, na ktorých sa stali autoportréty fenoménom, pokúsilo Sony so smartfónom strednej triedy Xperia C3. Tak ako je selfie fotkou jednotlivca, tak má byť „groufie“ v podaní smartfónu Ascend P7 od čínskeho výrobcu Huawei panoramatickou fotkou skupinky ľudí. Microsoft tak bude len ďalšou firmou v poradí, ktorá sa o smartfóny tohto druhu zaujíma. Lumiu 730 predstaví vo štvrtok, 4. septembra, na berlínskom veľtrhu spotrebnej elektroniky IFA.

Apple možno predstaví hodinky, dôležitejší je však nový iPhone
Apple, ktorý si s uvedením noviniek dáva načas, zaplní technologické rubriky periodík niekoľko dní po skoneční berlínskeho veľtrhu. Začiatkom budúceho týždňa firma predstaví novú generáciu smartfónu iPhone s číslovkou 6. Zatiaľ nevedno, či tak urobí hneď dvakrát s modelom s väčším a menším displejom, prípadne či v rámci tlačovej konferencie venuje priestor aj dlhoočakávaným hodinkám iWatch s cenovkou 399 dolárov.

Ak chce firma dohnať zameškaný vlak, hodinky zrejme odloží bokom. Nový iPhone totiž musí vybaviť technológiou NFC, s ktorej nasadením Apple niekoľko rokov váhal a takisto aj zväčšiť jeho displej. Nie však preto, že by bol displej iPhonu 5S primalý, ale preto, že v konkurencii veľkých vlajkových modelov čínskych a kórejských značiek ťahá za kratší koniec. Ako už Apple uviedol na konferencii pre vývojárov, prím budú v budúcnosti hrať aj technológie pre sledovanie vitálnych funkcií, ktorých nositeľom môže byť práve iPhone.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lumia #Microsoft #Apple #iPhone #iWatch