Sony uviedlo odolnejšie a štíhlejšie smartfóny s väčšou výdržou

Sony na berlínskom veľtrhu IFA predstavilo nástupcu doterajšej vlajkovelj lode Xperia Z2, smartfón Xperia Z3 vrátane jeho menšej a kompaktnejšej verzie Compact. Smartfóny majú vyšší výkon, tenší dizajn a lepšiu výdrž na batériu. Sony hovorí o výdrži až na úrovni dvoch dní. Predstavený bol tiež nový odolný tablet s hrúbkou len 6,4 milimetra, nová genergácia inteligentných hodiniek a fitnes náramok.

04.09.2014 13:00
Sony Xperia Z3, Z3 Compact Foto:
Novým smartfónom budú asistovať inteligentné hodinky SmartWatch 3.
debata

Berlínsky veľtrh IFA sa každoročne nesie v znamení noviniek zo sveta spotrebnej elektroniky. Tento rok na ňom nechýbali najväčšie firmy, ktoré odhalili alebo aspoň poodhalili detaily zariadení, ktoré uvedú na európsky trh počas najbližších mesiacov. Medzi nimi je aj Sony, ktoré predstavilo novú generáciu smartfónov Xperia Z, model Z3 a Z3 Compact. Rodina zariadení sa rozrástla aj o Xperia Z3 Tablet, nové inteligentné hodinky a fitnes náramok.

Vlajková loď dostala vyšší výkon a údajne dvojdňovú výdrž na batériu
Smarfón Xperia Z3 je vybavený veľkým 5,2-palcovým Full HD displejom s pokročilou technológiou zobrazovania zvanou Triluminos. Zariadenie dostalo do vienka štvorjadro Snapdragon 801 s taktom 2,5 GHz a výkonný samostatný grafický čip Adreno 330. Operačná pamäť má kapacitu 3 GB, úložná má kapacitu 16 GB s možnosťou ďalšieho rozšírenia microSD kartami, a to až o ďalšich 128 GB. Na zadnej strane 152-gramového smartfónu sa nachádza fotoaparát s 20,7-megapixelovým snímačom, podorou automatického zaostrovania a 8-násobného digitálneho priblíženia. Sony sa pochválilo rozšírením citlivosti ISO na úroveň ISO 12800. Na prednej strane sa nachádza kamera so štandardným rozlíšením 2,2 megapixelu. Menší model má takmer identické parametre s rozdielom u rozlíšenia displeja, ktoré má pri 4,6-palcovom len 720 riadkov (1280 × 720). O tretinu menšia je aj operačná pamäť.

Sony predstavilo nové vlajkové modely medzi... Foto: Sony
Sony Xperia Z3, Z3 Compact Sony predstavilo nové vlajkové modely medzi smartfónmi, modely Z3 a Z3 Compact.

Oba smartfóny majú hrúbku len 7,3 milimetra, sú teda presne o milimeter tenšie než zariadenia predošlej generácie. Hmotnosť dosahuje 152 gramov u väčšieho o 129 gramov u menšieho modelu. Disponujú taktiež najvyšším stupňom odolnosti voči vode a prachu (IP65/68), s plne nabitou batériou s kapacitou 3100 (model Z3) a 2600 mAh (model Z3 Compact) je možné oba smartfóny používať údajne až dva dni. Predpokladom je ale využitie úsporného režimu zvaného STAMINA, ktorý vypína aplikácie bežiace na pozadí. Žiadne iné špecifické technológie Sony pri zvyšovaní výdrže na batériu nepoužilo.

Fotoaparát v smartfónoch Xperia Z3 má rozsiahlu... Foto: Sony
Sony Xperia Z3 Fotoaparát v smartfónoch Xperia Z3 má rozsiahlu optickú sústavu a rovnaké parametre ako jeho predchodca. Sony sa však pohralo s citlivosťou snímača.

Zariadenia sa na trh dostanú najskôr na jeseň tohto roka s doposiaľ nezverejnenou cenou. Dodávané budú v čiernej a bielej farbe, model Z3 aj v zelenej a medenej metalýze, menší model Z3 Compact aj v červenom a zelenom prevedení.

Uvedenia sa dočkal aj tablet s hrúbkou len 6,4 milimetra
Sony predstavilo takisto tablet Xperia Z3 Tablet Compact, ktorého hrubý výkon je rovnaký ako u spomínaných smartfónov. Hlavným rozdielom je väčší, 8-palcový, displej s rozlíšenim 1920 × 1200 bodov a slabší fotoaparát na zadnej strane, s rozlíšením 8,1 megapixelu. Na druhej strane je však tablet na svoj výkon veľmi kompaktný, keď pri 270 gramoch má len 6,4 milimetrovú hrúbku. Dodávaný je s batériou s kapacitou 4500 mAh. Rovnako ako smartfóny Z3 bude aj tablet odolnejší, a to voči prachu a vode. Zaujímavosťou je možnosť použitia oboch smartfónov a tabletu s konzolovým ovládačom PS4 RemotePlay.

Inteligentné hodinky sa dočkali len drobných vylepšení
Nová generácia inteligentných hodiniek SmartWatch 3, ktorú Sony na veľtrhu predstavilo taktiež, za navonok výraznejšie nelíši od konkurencie či predošlého modelu. Hodinky postavené na Androide majú 1,6-palcový displej s rozlíšením 320 × 320 bodov s technológiou pre kontrastnejšie zobrazenie informácii na priamom slnku.

Novým smartfónom budú asistovať inteligentné... Foto: Sony
Sony Xperia Z3, Z3 Compact Novým smartfónom budú asistovať inteligentné hodinky SmartWatch 3.

V hodinkách je dvojjadrový procesor Snapdragon 400 s frekvenciou 1,2 GHz, 512 MB operačnej a 4 GB úložnej pamäte. S okolím komunikujú cez Bluetooth a NFC, informácie o polohe získavajú z GPS, pri športe využívajú gyroskop a akcelerometer. Sony sa namiesto iného typu displeja či úspornejšieho hardvéru rozhodlo použiť batériu s vyššou kapacitou, a to 420 mAh, vďaka ktorej sa prevádzková doba rozšíri na dva dni.

Nový fitnes náramok už používa nenáročný e-ink displej
Spoločnosť predstavila takisto náramok pre športovcov s názvom SmartBand Talk. Na rozdiel od hodiniek má menší displej s technológiou elektronického atramentu, ktorý je nenáročný na spotrebu a výdrž náramku preto závisí viac než od doby použitia na jej intenzite, teda počtu prekreslení informácií na displeji. Sony ale uvádza orientačnú výdrž 3 dni. Obdĺžnikový 1,4-palcový displej má rozlíšenie 296 × 128 bodov. Náramok so zariadeniami s Androidom komunikuje cez Bluetooth.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tablet #Sony #inteligentné hodinky #Xperia Z3 #Z3 Compact