Inteligentné hodinky sú trend. Má ich Asus, LG a čoskoro aj Apple

Inteligentné hodinky boli zatiaľ len doménou skalných fanúšikov počítačového príslušenstva. Viaceré firmy sa však začínajú prebúdzať z dlhého spánku a postupne predstavujú vlastné modely hodiniek, ktorým nechýba atraktívny dizajn a zaujímavé funkcie.

08.09.2014 21:07
Samsung Galaxy Gear 2, inteligentný hodinky Foto:
Inteligentné hodinky začínajú byť centrom pozornosti viacerých firiem.
debata

Trend, ktorý svojho času nastolilo Sony, nasledované Samsungom sa zrejme ujal, keď sa šance začínajú chytať aj ďalšie firmy. Na veľtrhu IFA predstavil Asus hodinky ZenWatch, olej do ohňa priliala aj Motorola s okrúhlymi hodinkami Moto 360, ktoré mnohí titulujú prívlastkom najkrajšie. Žiaden s výrobcov však zatiaľ revolúciu nespôsobil a masový prechod z obyčajných hodiniek na tie inteligentné sa nekoná.

Motorola má hodinky štandardného tvaru s okrúhlym displejom
Základom je odlíšiť sa, o čo sa pred niekoľkými dňami pokúsila Motorola s hodinkami Moto 360, ktoré nemajú výnimočné funkcie, extrémnu výdrž či prevratný displej, no svojim dizajnom sa najviac približujú k hodinkám aké poznáme všetci. Okrúhly displej, z čoho vychádza aj samotný názov, má priemer 46 milimetrov. Hodinky nie sú najtenšie, ani najľahšie. Majú hrúbku 11,5 milimetra a kvôli 320 mAh batérii aj 49 gramov. Displej má rozlíšenie 320 × 290 bodov, z čoho možno odvodiť, že nie je dokonale okrúhly, keď mu chýba 30 obrazových bodov v spodnej časti.

Motorola predstavila svoje inteligentné hodinky... Foto: Motorola
Motorola, moto 360, inteligentné hodinky, Motorola predstavila svoje inteligentné hodinky Moto 360, ktoré ponúka za 250 dolárov.

Hodinky Moto 360 komunikujú cez Bluetooth len so zariadeniami s Androidom, používajú neznámy procesor z rodiny TI OMAP 3 a 512 MB operačnej pamäte. Do vienka dostali 4 GB úložnej pamäte, navyše sú vodotesné, majú vibračný motorček, jedno fyzické tlačidlo a duálny mikrofón. Užívateľovi pomôžu pri sledovaní počtu krokov a aktuálnej tepovej frekvencie. Motorola si zrejme uvedomuje, že Moto 360 nebude rýchloobrátkový tovar, preto už pri predstavení uviedla, že budú v úvode dostupné len v limitovanom počte a len na trhu v Spojených štátoch. Zdá sa však, že dopyt po hodinkách s cenovkou 250 dolárov firma podcenila, nakoľko v predajcovia ešte pred začiatkom predaja hlásia, že majú vypredané.

Fanúšikom športového dizajnu vyjde v ústrety LG
Vlastné hodinky, ktoré na rozdiel od Moto 360 majú úplne okrúhly displej, predstavilo aj LG. G Watch R dizajnom kopírujú klasické športové hodinky s pogumovaným remienkom. Ich okrúhly OLED displej s priemerom 3,3-centimetra má rozlíšenie 320 × 320 bodov, batéria má o čosi väčšiu kapacitu než Moto 360, konkrétne 410 mAh. Ako sa väčšia batéria premietne v rámci výdrže zatiaľ nie je jasné.

Hodinky od LG, G Watch R, majú športový dizajn... Foto: LG
LG G Watch R, inteligentné hodinky Hodinky od LG, G Watch R, majú športový dizajn a rovnaké parametre ako Motorola Moto 360, no dokonale okrúhly displej.

Hodinkám od LG nechýba monitor tepovej frekvencie a dvojjadrový procesor Snapdragon 400 s frekvenciou 1,2 GHz. Ostatné parametre vrátane operačnej a úložnej pamäte sú identické ako v prípade Moto 360, zatiaľ čo cena hodiniek a ich dostupnosť zostávajú neznáme.

Kožený remienok a zaujímavé funkcie predstavil v hodinkách aj Asus
Ak si výrobcovia nemôžu konkurovať unikátnymi funkciami či parametrami, robia tak cenou. To je aj prípad hodiniek Asus ZenWatch, ktoré firma predstavila na veľtrhu IFA v Berlíne. Hodinky s cenovkou 199 eur majú štvorcový mierne zakrivený displej s rozlíšením 320 × 320 bodov s krycím sklom Gorilla Glass 3, osadený do kovového rámu obdĺžnikového tva­ru.

Hodinky Asus ZenWatch budú v predaji s cenou... Foto: Asus
asus zenwatch, inteligentné hodinky, asus Hodinky Asus ZenWatch budú v predaji s cenou 199 eur a s koženým remienkom.

Parametre sú zhodné ako v predošlých dvoch prípade, teda 4 gigabajty úložnej pamäte a 512 pamäte RAM a Bluetooth. Na hodinkách zaujímavou je funkcia vyhľadania smartfónu ajeho odomknutia ako aj spustenia a ovládania fotoaparátu, vo forme diaľkovej spúšte. ZenWatch ako jedny z mála dostali tiež kožený remienok.

Prekvapiť ešte môže Apple
Už niekoľko mesiacov sa v súvislosti s inteligentnými hodinkami intenzívne spomína aj Apple, ktorý by iWatch mal predstaviť už 9. septembra na ohlásenej tlačovej konferencii.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Samsung #inteligentné hodinky #LG #asus #Motorola #iWatch #Moto 360 #ZenWatch #G Watch R