Apple s inteligentnými hodinkami Watch naháňa konkurenciu

Spolu s dvojicou nových iPhonov Apple predstavil aj hodinky Watch. Sľubovanú revolúciu však nepriniesli. Namiesto nového displeja a vysokej výdrže majú jednoduchšie ovládanie prispôsobené malému displeju. V predaji budú až na budúci rok.

09.09.2014 22:20
Apple Watch, inteligentné hodinky, iWatch Foto:
Apple predstavil hodinky Watch. Ich výsadou je jednoduché ovládanie.
debata (2)

Apple venoval celú druhú polovicu svojej tlačovej konferencie dlhoočakávaným hodinkám Apple Watch. Majú jednoduchú konštrukciu a klasický dizajn, ktorým sa výrazne nelíšia od konkurencie. Apple s dizajnom a výbavou hodiniek príliš neexperimentoval. Žiadna revolúcia sa preto nekoná. Namiesto prelomových funkcií sa výrobca zameral na ovládacie prvky a jednoduchosť používania, ktorú považuje za kľúčovú.

Namiesto revolúcie nová, jednoduchšia, forma ovládania
Apple Watch majú otočné koliesko, ktoré slúži na rolovanie obsahu a jeho zväčšovanie a zmenšovanie. Pri stlačení koliesko reaguje podobne ako domovské tlačidlo na iPhonoch a iPadoch. Displej má na rozdiel od iPhonu zafírové sklíčko, vďaka čomu má byť výrazne odolnejší proti poškriabaniu.

Rolovacie koliesko umožňuje lepší pohyb medzi... Foto: Apple
Apple Watch, inteligentné hodinky, iWatch Rolovacie koliesko umožňuje lepší pohyb medzi aplikáciami aj priamo v nich.

Plocha displeja reaguje na dotyk aj na tlak. Na zadnej strane hodiniek sa nachádza štvorica diód, z ktorých dve slúžia ako senzory na meranie tepovej frekvencie. K zadnej časti sa zároveň pomocou magnetu pripája nabíjačka. Hodinky je tak môžné nabíjať takpovediac bezdrôtovo. V ich vnútornej časti sa nachádza vibračný motorček, ktorý má široké spektrum využitia, od upozornenia na doručené správy až po zmenu smeru pri navigovaní užívateľa na Mapách.

Hodinky dostali aj nový typ ovládania, ktorý je prispôsobený veľkosti displeja, o ktorého rozmeroch a rozlíšení sa výrobca s verejnosťou nepodelil. Namiesto štandardného rozloženia aplikácií sú displeji akési plávajúce ikony, medzi ktorými je možné posúvať sa pohybom prsta po obrazovke. Aplikácie je možné podľa potreby zväčšovať a zmenšovať, využitím otočného kolieska a prstov. V hodinkách bude prístupná asistentka Siri, podporovaná bude aj možnosť hlasového zadávania textu.

Výdržou zrejme hodinky neohúria
Výdrž hodiniek bude zrejme priemerná až podpriemerná v porovnaní s konkurenciou. Apple síce presné hodnoty výdrže na batériu neuviedol, je však možné očakávať výdrž približne v rádoch dvoch až troch desiatok hodín. Okrem farebného displeja totiž budú vybavené senzormi pre neustále sledovanie pohybovej aktivity a jej zaznamenávanie.

Na zadnej strane hodiniek sa nachádzajú senzory... Foto: Apple
Apple Watch, inteligentné hodinky, iWatch Na zadnej strane hodiniek sa nachádzajú senzory pre sledovanie tepovej frekvencie.

Viacero verzí, pre široké publikum užívateľov
Prvé inteligentné hodinky od Applu budú dostupné v dvoch verziách s väčším a menším displejom, v troch edíciách a so šesticou jednoducho vymeniteľných remienkov.

Hodinky Apple Watch budú dostupné v troch... Foto: Apple
Apple Watch, inteligentné hodinky, iWatch Hodinky Apple Watch budú dostupné v troch verziách a s rôznymi remienkami.

Športová verzia hodiniek bude mať posilnenú konštrukciu, záujemcovia o luxusnú verziu sa môžu tešiť na konštrukciu zo špeciálne tvrdeného zlata. Cena hodiniek bude začínať na 349 dolároch s dostupnosťou najskôr až na začiatku budúceho roka.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #inteligentné hodinky #iWatch #Watch