Športovú kameru má už aj HTC. Má tvar periskopu a je vodotesná

HTC podľa očakávaní predstavilo športovú kameru RE v tvare periskopu. Natáčať s ňou možno na suchu aj vo vode, bez ochranných krytov a len za pomoci dvoch tlačidiel. Výrobca aj napriek vyššej cene vidí na trhu veľký potenciál.

11.10.2014 16:23
HTC RE, športová kamera Foto:
HTC predstavilo športovú kameru RE. Predávať ju bude za 199 eur.
debata

Len pred niekoľkými dňami najväčší výrobca športových kamier, spoločnosť GoPro, predstavil hneď tri nové kamery Hero, s číslom štyri. Zatiaľ čo v minulosti výrobca nekráčal cestou kompromisov, s čoraz aktívnejším nástupom konkurencie svoju stratégiu prehodnotil a predstavil aj lacnú kameru GoPro Hero so skromnejšou výbavou cenou 125 eur. Minimálne cenou jej dokáže konkurovať miniatúrna 100-dolárová kamera Cube od Polaroidu a najnovšie sa o to pokúsi aj kamera RE spoločnosti HTC.

Športová kamera od HTC zaujme netypickým tvarom
Kamera, ktorú HTC predstavilo 9. októbra zaujme už na prvý pohľad svojim netypickým dizajnom. RE má tvar periskopu, ktorý je podľa výrobcu ideálny pre uchopenie a držanie v ruke. To je možno pravda, no väčšina užívateľov športových kamier používa stojany, rôzne držiaky a teleskopické rukoväte. Konštrukcia RE je napriek tomu veľmi jednoduchá s minimom ovládacích prvkov. Kamere chýba displej, hoci aj monochromatický, tlačidlo na zapnutie či výber režimu snímania. O všetko sa stará automatika. Zabudovaný dotykový senzor kameru automaticky zapne po tom, čo ju užívateľ chytí do ruky.

Hlavným ovládacím prvkom kamery je veľké dotykové tlačidlo na hornej strane. Krátke viacnásobné klepnutie prstom spustí režim snímania fotografií, dlhšie podržanie tlačidla zas aktivuje natáčanie videa. Na rozdiel od najlacnejšej GoPro kamery s 5-megapixelovým snímačom, má RE senzor so 16 megapixelmi. Videá je síce možné natáčať vo Full HD rozlíšení, no len s rýchlosťou 30 snímok za sekundu, čo je u zariadenia podobného typu málo. Pri HD rozlíšení (720-riadkov) už kamera zvládne natáčať videá aj s rýchlosťou 120 snímok za sekundu. Objektív v najširšom ohnisku pokrýva uhol záberu 146 stupňov. Zariadenie je vybavené funkciou vytvárania spomalených a časozberných záberov, ktorú je možné aktivovať tlačidlom na prednej strane. Na prednej strane sa nachádza takisto LED indikátor a miniatúrny reproduktor, na hornej strane je doplnková LED dióda a mikrofón.

Výdrž kamery bude možné rozšíriť pomocou príslušenstva
S pomocou vstavanej batérie s kapacitou 820 mAh je možné zachytiť 1200 snímok v plnom rozlíšení, respektíve natočiť 100 minút Full HD videa. Nie je to veľa, no výrobca ako doplnok ponúkne doplnkovú batériu, ktorú je možné pripojiť ku kamere a rozšíriť výdrž na 450 minút záznamu. Vstavaná pamäť má skromnú kapacitu 8 gigabajtov, no s možnosťou rozšírenia o ďalších 128 GB pomocou microSD karty. Kamera má vstavané Wi-Fi a Bluetooth, ktoré je možné použiť tak na ovládanie pomocou smartfónu ako aj na nahranie snímok a videí do cloudu, neskôr pribudne aj možnosť streamovania videí na YouTube. HTC RE je možné ovládať zariadením so systémom Android a iOS.

Ku športovej kamere RE si bude možné zákúpiť aj... Foto: HTC
HTC RE, športová kamera Ku športovej kamere RE si bude možné zákúpiť aj doplnkové príslušenstvo, vrátane prídavnej batérie a držiakov.

HTC spustí predaj kamery 22. októbra, no zatiaľ len v Spojených štátoch. Uvedenie na ďalšie trhy je takisto v pláne, no výrobca neuvádza konkrétny termín. Predávať sa bude za cenu 199 dolárov, respektíve 199 eur, čo nie je málo, obzvlášť ak je cieľom HTC získať nerozhodnutých záujemcov o konkurenčné kamery GoPro.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kamera #HTC #GoPro #športová kamera #RE