Zakrývate z obavy pred sledovaním webkameru? Nie ste sami

Podľa prieskumu spoločnosti Kaspersky Lab si pri práci s počítačom zakrýva webkameru každý piaty užívateľ. Dôvodom je strach pred sledovaním. Hackeri môžu v rámci infikovaného systému použiť webkameru na získanie kompromitujúcich údajov a snímok.

18.10.2014 13:30
webkamera, špehovanie, špión, webcam, notebook,... Foto:
Ilustračné foto
debata (20)

Útočníci môžu získavať informácie od svojich obetí aj inak, než infikovaním systému malvérom, ktorý cielene odosiela informácie o aktivite na internete či súbory na počítači na vzdialené servery. Podľa bezpečnostných expertov sa čoraz častejšie objavuje aj špehovanie užívateľov pomocou webkamery a mikrofónu na notebooku, smartfóne či tablete. Malvér, ktorý sa infiltroval do systému, môže na základe povelu aktivovať webkameru a mikrofón a odosielať zachytené video a audiozáznam na servery útočníka.

Hackeri môžu aj cez webkamery špehovať svoje obete
Na obavách užívateľov o súkromie postavil svoj projekt aj Ananda Svarupa Das, ktorý na stránke dobrovoľného financovania Kickstarter ponúka akýsi magnetický kryt na vstavanú webkameru v notebookoch a počítačoch. Kryt s návzom Nope si už predobjednalo viac ako 5 tisíc záujemcov, ktorí ho podporili sumou 57-tisíc dolárov. Podľa výsledkov štúdie spoločnosti Kaspersky Lab, ktorá sa problematikou alternatívneho špehovania užívateľov zaoberala, až 21 percent ľudí zo strachu pred sledovaním zakrýva svoju webkameru. “V niektorých krajinách je toto číslo ešte vyššie – napríklad v Číne sa týmto spôsobom chráni až 40 percent respondentov. Ich obavy nie sú úplne neopodstatnené, webkamery totiž môžu slúžiť ako veľmi efektívny nástroj hackerov,” tvrdí štúdia.

Získané fotografie a videá môžu útočníci použiť na vydieranie obetí
Pomerne veľká skupina používateľov si nie je vedomá rizika, že by ich mohol niekto cez webkameru sledovať. Na druhej strane 44 percent opýtaných o hrozbe vie. “V tejto súvislosti je dôležité si uvedomiť, te jediným cieľom počítačových hackerov ie sú len verejne známy ľudia. Terčom ich záujmu sa môže stať v podstate ktokoľvek,” dopĺňa Kaspersky Lab. Hackeri pri takejto forme útoku sledujú väčšinou dva ciele. V prvom rade je ich cieľom odhalenie firemných tajomstiev a získanie prístupu k finančným službám. Druhým cieľom môže byť získanie kompromitujúcich fotografií a videí a ich následné použitie pri vydieraní. V máji 2014 Europol odhalil skupinu vývojárov, distribútorov a používateľov škodlivých kódov, ktoré okrem iného slúžili na sledovanie ľudí pomocou webkamier.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #špehovanie #hacker #webkamera #Kaspersky Lab