Huawei mení stratégiu. Smartfóny bude predávať pod značkou Honor

Čínsky výrobca sa rozhodol zmeniť svoju zavedenú značku. Nové smartfóny bude v Európe predávať pod označením Honor. Pri predaji dá prednosť veľkým obchodným reťazcom na úkor operátorov.

30.10.2014 07:00
honor 6, huawei, smartfón Foto:
Na nových smartfónoch čínskeho výrobcu Huawei sa už objaví značka Honor
debata

Spoločnosti Huawei sa podarilo uchytiť na silne konkurenčnom trhu s mobilnými zariadeniami. Napriek tomu, že sa presadila aj v konzervatívnej Európe, jej predstavitelia si svoje nemalé ambície už spájajú s inou značkou. Na nových smartfónoch by sa preto už nemuselo nutne objavovať logo Huawei. Nahradí ho značka Honor, ktorá má byť európskym spotrebiteľom bližšia než čínsky, ťažko vysloviteľný, názov. Neznamená to, značka Huawei zo zariadení zmizne nadobro. Objavovať sa bude zrejme aj naďalej, no u iných produktov.

Huawei chce s novou „nečínskou“ značkou vybudovať silné renomé
Zatiaľ možno len polemizovať o dôvodoch, pre ktoré sa rozhodol čínsky výrobca “rebrandovať”. Analytici sa domnievajú, že čínsky názov môže u mnohých spotrebiteľov evokovať lacné čínske smartfóny a názov Honor môže značke pridať akýsi punc luxusu. Môže, no aj nemusí. Faktom ale zostáva, že Huawei chce získať majoritný podiel na trhu so smartfónmi, čomu zodpovedá aj agresívna cenová politika. Podľa analytika Daniela Gleesona zo spoločnosti IHS bude trend zmeny značiek pokračovať. “Vytváranie akýchsi “podznačiek” bude pokračovať, kým Huawei, Lenovo a Xiaomi nevybudujú čínskym výrobcom renomé u spotrebiteľov v západných krajinách.”

Honor 6 bude lákať najmä atraktívnou cenou
Pri príležitosti zmeny značky predstavil Huawei svoj nový smartfón z najvyššej triedy, Honor 6. Vybavený je 5-palcovým Full HD displejom a osemjadrovým procesorom Kirin 920 (4 jadrá taktované na 1,7 GHz a 4 jadrá s taktom 1,3 GHz). Výkonovo možno Honor 6 porovnať s o čosi väčšou vlajkovou loďou Ascend Mate 7, ktorú výrobca predstavil v septembri na berlínskom veľtrhu IFA. Operačná pamäť má kapacitu 3 gigabajty, rozšíriteľná úložná pamäť kapacitu 16 GB. Na zadnej strane sa nachádza kamera so snímačom Sony s rozlíšením 13 Mpx, na prednej mu sekunduje fotoaparát s piatimi megapixelmi. Keďže Huawei má v Európe rovnaké, ak nie väčšie, ciele ako jeho druhý čínsky konkurent Lenovo, musí si svoju pozíciu vydobiť najmä veľmi nízko nastavenou cenou. Honor 6 bude predávať za 329 eur.

Honor 6 má parametre podobné vlajkovej lodi... Foto: Huawei
honor 6, huawei, smartfón Honor 6 má parametre podobné vlajkovej lodi Huawei Ascend Mate 7.

Huawei sa rozhodol zmeniť aj obchodný model a nové smartfóny už nebude predávať prostredníctvom operátorov. Priestor dá najmä veľkým obchodným reťazcom. Na Slovensku začala Honor 6 predávať ako prvá Alza.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #Lenovo #Xiaomi #Huawei #Honor