Slovensko prilákalo ďalšieho čínskeho výrobcu smartfónov

Na Slovensku už ponúka svoj smartfón ďalší čínsky výrobca. Meizu MX4 sa pokúsi osloviť najmä náročnejších spotrebiteľov, pre ktorých je rovnako ako parametre kľúčová aj cena.

05.11.2014 18:13
Meizu MX3, smartfón Foto:
Meizu je po Lenove a Huawei už tretím veľkým čínskym výrobcom, ktorý na Slovensku predáva svoje smartfóny.
debata

Trh spotrebnej elektroniky v strednej Európe priťahuje čoraz viac ázijských výrobcov, ktorí chcú predovšetkým využiť oslabujúcu sa pozíciu lídrov trhu a využiť dopyt po lacnejších prémiových smartfónoch. Po Huawei a Lenovo ohlásil príchod na slovenský trh aj ďalší veľký čínsky výrobca, Meizu. Značka Meizu nie je medzi slovenskými spotrebiteľmi veľmi známa, no na domácom trhu patrí medzi najväčších výrobcov telefónov. O to podstatnejšia je pre výrobcu spolupráca s operátorom O2, ktorý začal smartfón Meizu MX3 na Slovensku predávať.

Karty na trhu chce zamiešať aj čínsky výrobca Meizu
Smartfón Meizu MX3 nie je úplnou novinkou v repertoári výrobcu. V septembri firma predstavila jeho nástupcu MX4, ktorý sa na Slovensku oficiálne nepredáva. Pri cene 299 eur však možno aj o MX3 stále hovoriť ako o nadštandardne vybavenom telefóne, ktorý sa vie popasovať aj s modelmi vyššej strednej triedy od Samsungu, Sony, Huawei či Lenova. Vybavený je 5,1-palcovým displejom Sharp s neštandardným rozlíšením 1800 × 1080, ktoré môže niektorým aplikáciám spôsobovať problémy.

Skromnú výdrž kompenzuje nadštandardný výkon
Batéria má síce kapacitu len 2320 mAh, po stránke výkonu ale telefónu nič nechýba. Poháňa ho 8-jadrový procesor Exynos 5410 s jadrami takovanými na 1,6 a 1,2 GHz. Tak ako u konkurencie, aj MX3 dokáže škálovať výkon podľa spustených aplikácií. Ak sú na pozadí spustené len aplikácie s nižšími nárokmi, využíva jadrá s nižším taktom. Operačná pamäť má kapacitu 2 gigabajty, užívateľská 16 gigabajtov avšak bez možnosti rozšírenia microSD kartami. Meizu oficiálne ponúka aj modely s kapacitou 32 a 64 GB, tie ale slovenské O2 ponúkať nebude. Rovnako tak nebude ponúkať ani model s podporou sietí štvrtej generácie.

Smartfón MX3 čínskeho výrobcu Meizu bude na... Foto: Meizu
Meizu MX3, smartfón Smartfón MX3 čínskeho výrobcu Meizu bude na Slovensku predávať operátor O2.

V súčasnosti má väčšina prémiových telefónov snímač s rozlíšením 13 a viac megapixelov. Meizu MX3 má síce len 8-megapixelový snímač od Sony s technológiou zadného podsvietenia BSI, no vďaka prepracovanejšej optickej sústave výrobca dosiahol stále nadštandardnú svetelnosť f2.0. Predná kamera má rozlíšenie len 2 megapixely.

Smartfón Meizu MX3 patrí medzi nadštandardne... Foto: Meizu
Meizu MX3, smartfón Smartfón Meizu MX3 patrí medzi nadštandardne vybavené smartfóny vyššej strednej triedy.

Aktualizácia na najnovší Android smartfónu stále chýba
Telefóny Meizu sú postavené na Androide, v prípade modelu MX3 bola podpora najnovšej verzie 4.4 KitKat ohlásená, no zatiaľ aktualizácia nie je dostupná. Užívateľa pri používaní zariadenia bude sprevádzať softvérová nadstavba Flyme OS 3.0, ktorú takisto čaká aktualizácia s podporou nových funkcií fotoaparátu a podpory cloudu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #android #Xiaomi #Huawei #Meizu #MX4