Lacný smartfón od Microsoftu sa už neskrýva za logom Nokie

Microsoft predstavil lacný smartfón Lumia 535, z ktorého nadobro zmizlo logo Nokia. Napriek nízkej cene výrobca na výbave príliš nešetril. Osloviť sa pokúsi najmä mladšiu skupinu zákazníkov.

12.11.2014 13:20
Microsoft Lumia 535 Foto:
Microsoft predstavil nový smartfón Lumia. Tentokrát už bez loga Nokia.
debata

Zmena je život. Svoje o tom vie aj Microsoft, ktorý zo smartfónov Lumia nadobro odstránil logo Nokia. Tak ako si zvykli majitelia Xperii, z ktorých zmizlo logo Ericssonu, zvyknú si aj majitelia Lumií, ktoré sa budú spájať už len výhradne s Microsoftom. Spoločnosť ukázala, ako bude toto spojenie vyzerať. Paradoxne nezačala v najvyššej, ale v najnižšej triede. Lacný smartfón Lumia 535 má osloviť najmä mladšiu generáciu, ktorá so systémom Windows Phone zatiaľ nemá veľa skúseností.

Microsoft s novou Lumiou zaútočí najmä na peňaženky mladých
Nová Lumia má predovšetkým veľmi nízku cenu. V kategórii do 150 eur ale rozhodne nie je sama. Svoje ambície predávať lacné smartfóny už prezentovalo aj čínske Lenovo, Huawei, Asus a mnohí ďalší. Microsoft však nestrieľa do prázdna. Vie, že cesta k úspechu vedie cez lojálnych zákazníkov. A tých najlepšie naverbuje medzi mladými, ktorí dnes hľadajú najmä čo najlepší pomer ceny a výkonu. Tento parameter 130-eurová Lumia 535 spĺňa.

Napriek nízkej cene Microsoft dokázal vtesnať... Foto: Microsoft
Microsoft Lumia 535 Napriek nízkej cene Microsoft dokázal vtesnať do novej Lumie 535 dostatok výkonu a primerane výkonného hardvéru.

Nakoľko je displej najdrahšou súčiastkou, Lumia 535 má síce 5-palcov no len skromné rozlíšenie 960 × 540 bodov. Výrobca ale výrazne nešetril na výkone, keď do telefónu osadil štvorjadrový procesor Snapdragon 200 s taktom 1,2 GHz a jeden gigabajt operačnej pamäte. Oproti modelu Lumia 530, ktorý má síce rovnaký procesor no len polovicu operačnej pamäte ide o výraznejší posun vpred. Kapacita úložnej pamäte takisto zostala naďalej skromná. Pôvodných 8 gigabajtov je ale možné rozšíriť pomocou microSD kariet o ďalších 128 gigabajtov.

Lumia sa vezie na trende „selfie“
Ďalší dôkaz, že Lumia 535 je najmä telefónom pre mladých, so sebou prináša fotoaparát. Na zadnej strane a rovnako tak aj na prednej strane sa nachádza kamera s piatimi megapixlami, ktorá vyjde v ústrety tým, ktorí sa vezú na vlne autoportrétov. Smartfón, ktorý bude dostupný v dvoch verziách s podporou jednej a dvoch SIM kariet, dostal batériu s kapacitou 1905 mAh. Pri plnom nabití udrží zariadenie pri živote 13 hodín (pri telefonovaní v 3G) a viac ako 8 hodín pri surfovaní na internete cez Wi-Fi.

Na trhoch mimo Ázie by sa mala Lumia 535 objaviť do konca roka. Je ale možné predpokladať, že Microsoft sa pokúsi načasovať uvedenie jej do predaja ešte pred Vianocami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nokia #Lumia #Microsoft #smartfón #Lumia 535