Test: Aplikácia GlassesOff sľubuje, že pomôže ľuďom lepšie vidieť

Izraelská spoločnosť GlassesOff prednedávnom predstavila mobilnú aplikáciu, ktorá má vraj pomôcť oddialiť potrebu nosenia okuliarov na čítanie a precvičiť mozgové "závity". Aplikácia síce nedokáže zvrátiť fyzické starnutie oka, dokáže však zvýšiť reakčnú schopnosť mozgu, čím vzniká akýsi kompenzačný efekt.

16.11.2014 14:30
GlassesOff, mobilná aplikácia Foto:
Pri precvičovaní sa užívateľovi v aplikácii GlassesOff zobrazujú rôzne obrazce, ktoré musí správne identifikovať.
debata (1)

Ľudské oko spolu s vekom stráca prirodzenú schopnosť zaostrovať na krátku vzdialenosť. Starecká vetchozrakosť, odborne označovaná aj ako presbyopia, postihuje väčšinu ľudí po štyridsiatke. Tí, ktorí už nosia okuliare na diaľku si po tomto veku musia obvykle zaobstarať aj jedny na čítanie, prípadne použiť multifokálne sklá alebo kontaktné šošovky, ktoré riešia obe spomenuté vady. Presbyopia pritom na rozdiel od krátkozrakosti (odborne myopie) nie je bežnou dioptrickou chybou. Oko, respektíve svaly, ktoré sa okolo oka nachádzajú a menia zakrivenie šošovky, s pribúdajúcimi rokmi strácajú schopnosť meniť takzvanú optickú mohutnosť šošovky. Jednoducho, ľudia nedokážu zaostriť na objekty v krátkej vzdialenosti.

Okuliare na čítanie bude raz potrebovať takmer každý
Štúdií, ktoré sa zaoberajú oddialením či dokonca zvrátením stareckej vetchozrakosti, je veľké množstvo. Väčšina z nich síce tvrdí, že presbyopiu ako takú nie je možné zvrátiť, jej nástup je ale možné efektívne oddialiť. Napríklad za pomoci rôznych očných cvičení alebo využitím špeciálnych pomôcok. Izraelská firma GlassesOff spolu s niekoľkými konkurentami svorne tvrdí, že za pomoci vlastnej mobilnej aplikácie dokáže to isté, no s minimálnym úsilím. Pravidelným používaním aplikácie s rovnomenným názvom je údajne možné oddialiť nástup stareckej vetchozrakosti až o 10 rokov. Toto tvrdenie má podporovať aj niekoľko štúdií, ktoré si nechala firma vyhotoviť nezávislými výskumnými ústavmi ako napríklad Americkou oftalmologickou akadémiou alebo výskumným ústavom v University of California v Berkeley.

Štúdia skúmala zlepšenie zraku izraelských vojenských pilotov
Naposledy sa spoločnosť pochválila výskumom, pri ktorom jej pomohli piloti Izraelského vojenského letectva. Piloti stíhačiek sa musia pravidelne podrobovať vyšetreniam zraku, nakoľko zrak je pri ich práci kľúčový. Vo vysokej rýchlosti musia nie len správne identifikovať statické objekty na zemi, ale aj pohybujúce sa objekty vo vzduchu pri zhoršenej viditeľnosti. Do štúdie sa zapojilo 32 pilotov, ktorí trikrát do týždňa v rozmedzí štyroch týždňov využívali mobilnú aplikáciu s očnými cvičeniami. Tie pozostávajú z niekoľkých blokov so stupňujúcou sa náročnosťou. Každé cvičenie trvá v priemere 12 až 15 minút a na jeho konci je užívateľovi zobrazený výsledok a prípadný progres. Rovnako tomu bolo aj v prípade pilotov, u ktorých sa údajne zlepšila ostrosť videnia o 35 percent a skrátil sa takisto reakčný čas o 24 percent.

Pri precvičovaní sa užívateľovi v aplikácii... Foto: GlassesOff
GlassesOff, mobilná aplikácia Pri precvičovaní sa užívateľovi v aplikácii GlassesOff zobrazujú rôzne obrazce, ktoré musí správne identifikovať.

Aplikácia sleduje nie len rýchlosť reakcií ale aj presnosť a správnosť identifikácie zobrazovaných objektov. Okrem oddialenia presbyopie by mala aj posilňovať očné svaly a zlepšovať zrak, minimálne to tvrdia tvorcovia aplikácie. Používa na to očné cvičenia, kedy je užívateľovi s rozličnou rýchlosťou zobrazovaný určitý objekt. Jeho úlohou je v jednom z cvičení napríklad určiť, či objekt videl na prvom alebo druhom obrázku. So stupňujúcou sa náročnosťou sa skracuje čas zobrazenia objektu a zvyšuje jeho priehľadnosť. Pri najťažšej úrovni je objekt naozaj ťažké nie len spozorovať ale aspoň identifikovať na obrazovke smartfónu. Na podobnom základe funguje aj konkurenčná a takisto spoplatnená aplikácia Ultimeyes Pro, ktorá ale neobsahuje tréningového asistenta a zrakové cvičenia sú monotónnejšie.

Aplikácia okrem očí precvičuje takisto mozog
GlassesOff v jednom zo svojich tvrdení uvádza, že rozostrené videnie nevzniká len v súvislosti s degradovaním schopnosti oka zaostrovať alebo adaptovať sa na svetlo, ale takisto so slabšími a pomalšími neuronálnymi reakciami v zrakovej kôre v zadnej časti mozgu. Mozog sa jednoducho spomalí a človek si toto spomalenie všimne napríklad pri rýchlej zmene obrazu alebo pri čítaní, kedy musí v zlomku sekundy identifikovať hneď niekoľko písmen. Aplikácia má preto za úlohu takisto skrátiť reakčný čas a takpovediac kompenzovať efekt starnutia oka. Zlepšenie videnia preto nesúvisí so zmenou optických vlastností oka, ale s precvičovaním mozgu. Tí, ktorí nosia okuliare na diaľku ich pravdepodobne budú musieť nosiť aj naďalej no nebudú v nich musieť tak často meniť dioptrie.

Zázraky nesľubuje, no efekt sa vraj dostaví po intenzívnejšom používaní
Aplikáciu, ktorá je okrem pomerne drahej platenej verzie dostupná aj v obmedzenom bezplatnom variante (pre Android a iOS), sme takisto vyskúšali. GlassesOff má veľmi jednoduché prostredie, pred začatím tréningu je ale potrebná vytvorenie online profilu, do ktorého sa ukladajú všetky informácie o zrealizovaných testoch a progrese. Používanie aplikácie je preto bohužiaľ možné len s internetovým pripojením. Navyše trénovanie očí na zariadení, ktorého používanie je obvykle spojené s presne opačným efektom, je prinajmenšom zvláštne. Pri jednotlivých testoch sa postupne zobrazujú obrázky a úlohou užívateľa je ich identifikácia. Aplikácia sleduje reakčný čas a presnosť. Pri tréningu by oči nemali byť unavené, takisto sa odporúča čo najtemnejšie prostredie bez okolitého vizuálneho rušenia. Jednotlivé sady tréningových aktivít sú spočiatku zaujímavé, no postupne človek prepadá do stereotypu. Ak sa už očakáva, že užívateľ bude aplikáciu používať viac ako dva týždne, tvorcovia si mohli dať viac námahy a vyskúšať viacero typov cvičení.

Aplikácia GlassesOff prináša pravidelný prehľad... Foto: GlassesOff
GlassesOff, mobilná aplikácia Aplikácia GlassesOff prináša pravidelný prehľad a štatistiky pokroku pri precvičovaní očí a mozgu.

Zásadným problémom totiž je, že tréningová sada je po prvom týždni prakticky identická, teda až na stupňujúcu sa náročnosť. Nevýhodou, na ktorú autori tiež neupozorňujú je takisto skutočnosť, že očné svaly sa síce cvičia, no človek stráca potrebu žmurkať a obnovovať tak na očiach slzný film a únava sa preto dostaví oveľa rýchlejšie a intenzívnejšie. Výsledný efekt preto môže byť úplne opačný. Po ukončení tréningu je subjektívne zaostrovanie na blízke aj vzdialené objekty rýchlejšie, no nemožno tvrdiť, že súčasné dioptrie by boli odrazu prisilné.

GlassesOff vraj dokáže dostať lenivé oči a mozog do formy
Tí, ktorí okuliare nosia, aplikáciu musia používať práve s nimi. Nemožno preto tvrdiť, že aplikácia ich tejto optickej pomôcky nadobro zbaví. Práve naopak. Ľudské oko alebo skôr mozog sa stáva lenivým a akonáhle mu človek dá k dispozícii nástroj, ktorý nebude jeho činnosť stimulovať, rýchlo si naň navykne. Ak človek okuliare nosiť nebude, bude svoje oči síce precvičovať, no kvôli nadmernej námahe sa rýchlejšie unavia a výsledným efektom môže byť nie zlepšenie zraku ale najmä bolesť hlavy. Podľa lekárov je preto dôležité nájsť hranicu medzi zdravým precvičovaním a nosením optických pomôcok.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #test #android #iOS #vetchozrakosť #presbyopia #myopia #GlassesOff #mobilná aplikácia #AppkyzVATky