BlackBerry končí s experimentami. Zašlú slávu mu má vrátiť Classic

Smartfón s jednoduchým názvom Classic má k BlackBerry opäť pritiahnuť cieľovú biznis klientelu. Otázne však je, či práve táto cieľová skupina na prístroje kanadskej firmy medzičasom nezanevrela.

19.12.2014 07:00
blackberry, classic, smartfón, telefón Foto:
BlackBerry predstavilo smartfón Classic, ktorému nechýba veľká klávesnica a veľký displej.
debata (1)

Po neúspechoch, ktoré výrobcu smartfónov BlackBerry, sprevádzalo niekoľko dlhých mesiacov, spoločnosť upiera zrak a nádej na nový telefón s prostým označením Classic. Classic má BlackBerry vrátiť späť do hry, keď sa cieľovej skupine pokúsi ponúknuť presne to, čo od manažérskeho smartfónu očakáva. Hardvérovú klávesnicu a aktuálne už aj veľký displej. Práve klávesnica, ktorá umožňovala rýchle a presné písanie, dostala zariadenia BlackBerry na výslnie. Výrobca ale neustál tlak konkurencie na čele s Applom, ktorá sa takisto usiluje zaujať biznis klientelu. Veľké množstvo nie veľmi podarených experimentov dostalo BlackBerry takmer na kolená. Smartfón Classic sa pokúsi zvrátiť osud, ktorý sa v súvislosti s kanadskou firmou čoraz častejšie skloňuje.

Stávka na istotu a žiadne experimenty
BlackBerry Classic priamo nadväzuje na obľúbený model Bold, tak po stránke dizajnu, pracovnej ergonómie ako aj výbavy. Nechýba mu veľká klávesnica a ešte väčší, konkrétne 3,5-palcový (8,9-centimetrový) dotykový displej s rozlíšením 720 × 720 bodov. Vylepšení sa dočkal aj fotoaparát na zadnej strane, ktorý aj za pomoci LED diódy a automatického zaostrovania zachytí snímky s rozlíšením 8 Megapixelov. Videá je možné natáčať vo Full HD rozlíšení.

Smartfón poháňa dvojjadrový procesor Qualcomm s taktom 1,5 GHz na jadro a operačná pamäť s kapacitou 2 gigabajty. Užívateľská pamäť má kapacitu 16 gigabajtov s možnosťou ďalšieho rozšírenia pomocou microSD kariet. Telefón už dokáže komunikovať aj v sieťach štvrtej generácie, novinkou je takisto prítomnosť technológie NFC. Na pozadí beží operačný systém BlackBerry OS 10, do ktorého je možné takisto inštalovať vybrané aplikácie pôvodne určené pre Android . BlackBerry Classic bude oficiálne dostupný od 30. decembra v Spojených štátoch za cenu 449 dolárov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #smartfón #BlackBerry #telefón #Classic