Panasonic skrížil smartfón a kompakt. Predávať ho začne na ďalších trhoch

Ešte septembri minulého roka Panasonic predstavil zariadenie, ktoré kombinuje smartfón a kompakt. Po mesiacoch čakania sa Lumix CM1 sa začne predávať v ďalších krajinách.

06.01.2015 19:04
Panasonic, DMC-CM1, kompakt, smartfón Foto:
Panasonic oznámil dostupnosť hybridného smartfónu Lumix CM1 na ďalších trhoch.
debata

Premeniť smartfón na skutočný kompaktný fotoaparát sa už pokúšalo viacero výrobcov. Pred niekoľkými rokmi to bol napríklad Samsung s mobilom M8910 Pixon12, ktorý mal na zadnej strane umiestnený fotoaparát s 12 megapixelmi a s 28 milimetrovým širokouhlým objektívom. Pred viac než rokom to bolo zas japonské Sony, ktoré prišlo s nápadom vytvoriť vymeniteľný bezdrôtový objektív s vlastným snímačom, ktorý bude možné pripojiť k ľubovolnému smartfónu. Obraz zachytený objektívom je automaticky prenášaný na displej telefónu a snímky ukladané na jeho pamäť. Po objektíve sa síce zľahla zem, čo ale neznamená, že ostatní výrobcovia nebudú skúšať šťastie s obdobnými riešeniami.

Po dlhých mesiacoch čakania prichádza hybridný smartfón na nové trhy
Panasonic ešte v septembri minulého roka predstavil svoj hybridný smartfón skrížený s kompaktným fotoaparátom. Spoločnosť sa na niekoľko mesiacov odmlčala a mnohí predstali veriť, že sa smartfón napokon zavíta na pulty predajcov aj v Spojených štátoch. Na veľtrhu CES však Panasonic opätovne na smartfón Lumix CM1 upozornil a upresnil, kedy si ho budú môcť zakúpiť prví záujemcovia mimo Francúzska, Veľkej Británie a Nemecka, kde sa už vo veľmi obmedzenom množstve predáva.

Jeho vysoká cena napovedá, že nie je určený pre tých, ktorí svoje telefóny vymieňajú u operátora každý rok. Za necelých 900 eur Panasonic ponúka štvorjadrový procesor Qualcomm Snapdragon 801 s taktom 2,3 GHz a grafickým čipom Adreno 330, operačnou pamäťou s kapacitou 2 GB a užívateľskou pamäťou s kapacitou 16 gigabajtov s možnosťou rozšírenia o ďalších 128 GB pomocou microSD kariet. S okolím komunikuje cez Wi-Fi, Bluetooth 4.0 alebo NFC, poradí si aj s komunikáciou v sieťach štvrtej generácie LTE.

Vysoká cena a parametre nadpriemerných smartfónov a kompaktov Hlavnou dominantou hybridného zariadenia je ale jeho fotoaparát. Jednopalcový snímač je schopný zachytiť snímky s rozlíšením až 20 Megapixelov (maximálne rozlíšenie 4992 × 3744 bodov) a zachytiť videá so 2160 riadkami pri 15 snímkach za sekundu, respektíve vo Full HD s 30 snímkami za sekundu. Použitý objektív je širokouhlý s pevným ohniskom so vzdialenosťou 28 mm a svetelnosťou od F2.8 do F10.2. Fotografie sú spracovávané vlastným obrazovým procesorom Venus Engine. Na zadnej strane sa nachádza dotykový 4,7-palcový displej s rozlíšením 1920 × 1080 bodov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Samsung #smartfón #Panasonic #CES 2015 #Lumix #kompaktný fotoaparát