Sony sa pochválilo hudobným prehrávačom pre najnáročnejších

S novým hudobným prehrávačom sa už Sony nebude uchádzať o priazeň bežných spotrebiteľov. Pokúsi sa načrieť do vrecka najnáročnejších používateľov, od ktorých si za prémiový produkt, prémiových parametrov, vypýta takmer 1200 eur.

08.01.2015 08:30
Sony Walkman, prehrávač, NW-ZX2 Foto:
Sony na veľtrhu CES predstavil svoj najvyšší model hudobného prehrávača s cenou 1199 eur.
debata

Bežné kompaktné hudobné prehrávače postupne z trhu vytláčajú smartfóny. Výrobcovia tak boli medzičasom donútení obzerať sa po novom segmente, na ktorom ešte stále existuje dopyt a má potenciál rásť. Našiel ho Cowon, Astel&Kern ale napríklad aj tvorca prehrávaču Povon, na ktorý sa na serveri Kickstarter vyzbierali záujemcovia z celého sveta. Snahu stať sa výrobcom kvalitných ale aj drahých hudobných prehrávačov už v minulosti naznačilo japonské Sony, v týchto dňoch prichádza so skutočnou lahôdkou pre uši audiofilov.

O novom prehrávači hovorí Sony v superlatívoch
Sony o novom prehrávači Walkman NW-ZX2, ktorý predstavilo na veľtrhu CES 2015 v Las Vegas, hovorí v superlatívoch. Nakoniec, pri cene 1199 dolárov má k tomu najlepšie dôvody. Prehrávač je v prvom rade určený na prehrávanie hudby v bezstratových formátoch ako je FLAC v kvalite 192 kHz / 24 bit, Apple Lossless alebo LPCM. Samozrejme poradí si aj s bežnými komprimovanými formátmi na čele s najpopulárnejším MP3, ktoré dokáže technológia DSEE HX skonvertovať na formát s kvalitnejším výstupom. Reprodukcii má napomáhať aj digitálny zosilňovač S-Master HX, nahrávky vo vyššej kvalite je zas vďaka kódeku LDAC možné streamovať do externých zariadení aj cez Bluetooth.

Prehrávač Sony Walkman NW-ZX2 je primárne... Foto: Sony
Sony Walkman, prehrávač, NW-ZX2 Prehrávač Sony Walkman NW-ZX2 je primárne určený na prehrávanie bezstratových formátov.

Prehrávač dostal do vienka pamäť s kapacitou 128 GB, ktorá by bola pri MP3 súboroch nevyčerpateľná, v prípade bezstratových nahrávok však ide o primeranú kapacitu. Navyše ju je možné za pomoci microSDXC kariet rozšíriť o ďalších 128 gigabajtov. Namiesto vlastného operačného systému sa prehrávač spolieha na Android vo verzii 2.2 s plnohodnotným prístupom k aplikáciam z obchodu Google Play. Ovládanie je prístupné tak za pomoci tlačidiel umiestnených po boku prístroja ako aj pomocou dotykového displeja s rozlíšením 854 × 480 bodov. S okolím prehrávač komunikuje cez Wi-Fi, Bluetooth 4.0 a so zariadeniami sa spojí aj pomocou technológie NFC.

Náročné publikum zrejme neprekvapí ani veľmi vysoká cena
Sony si dalo záležať aj na vyhotovení a rám prehrávača vyrobilo z hliníka, jeho zadná časť je zas pogumovaná pre lepšie uchopenie. Na jedno nabitie je možné prehrávať hudbu v najvyššej kvalite približne 33 hodín, bežné MP3 súbory a iné komprimované formáty až 60 hodín. Vzhľadom k náročnosti cieľovej skupiny si Sony netrúflo ponúknuť v balení aj slúchadlá, ktoré sú ďalším dôležitým článkom kvalitnej reprodukcie. Prehrávač by sa mal objaviť v predaji na jar tohto roku s očakávanou cenou 1199 eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sony #Walkman #NW-ZX2 #hudobný prehrávač #FLAC #Povon #Cowon #iRiver