Dell vyrazí do boja s dvojicou produktov s prívlastkom 'naj'

Dell v úvode roka na veľtrhu CES 2015 v Las Vegas predstavil zatiaľ najmenší 13-palcový notebook s rozmermi 11,6-palcového modelu, s výdržou až 15 hodín na jedno nabitie. Ukázal tiež najtenší tablet na svete s hrúbkou len 6 milimetrov.

10.01.2015 14:35
dell, venue 8 7000, tablet Foto:
Dell predstavil na veľtrhu CES 2015 v Las Vegas najtenší tablet na svete, model Venue 8 7000.
debata (1)

Na veľtrhu CES 2015 v Las Vegas sa výrobcovia spotrebnej elektroniky pravidelne prezentujú svojimi najnovšími produktami, ktoré budú počas celého roka postupne uvádzať na svetové trhy. Najväčší výrobcovia až do tejto udalosti skrývajú v rukáve mnohé tromfy, ktoré im majú nahnať náskok pred konkurenciou. To isté platí aj o spoločnosti Dell, ktorá sa v segmente notebookov a tabletov predstavila s dvoma NAJ.

Najmenší 13-palcový notebook vydrží na jedno nabitie až 15 hodín
V prvom rade notebook Dell XPS 13, ktorý je v súčasnosti najmenším 13-palcovým notebookom na svete. Jeho šasi je údajne porovnateľná s notebookmi oveľa menšími, a to s uhlopriečkou 11,6 palcov. Dell si k tomu dopomohol najmä displejom, respektíve jeho rámom, ktorý má šírku len 5 milimetrov. Notebook tak má plošné rozmery 304 × 200 milimetrov, pričom pre mnohých môže byť lákadlom aj jeho hrúbka, ktorá má v najužšom bode len 9 a v najširšom 15 milimetrov. Telo notebooku je vyrobené z hliníka, vnútorná časť je vystužená uhlíkovými vláknami, displej má zas kryciu vrstvu zo skla Gorilla Glass.

Dell XPS 13 je údajne najmenším 13-palcovým... Foto: Dell
dell xps 13, notebook, ultrabook Dell XPS 13 je údajne najmenším 13-palcovým notebookom na svete.

Notebook ale dokáže zaujať nie len po stránke dizajnu, odolnosti a kompaktných rozmerov, ale aj po stránke parametrov. Začať možno displejom, ktorý má buď Full HD rozlíšenie (1920 × 1080 bodov) alebo rozlíšenie o čosi nižšie než 4K (3200 × 1800 bodov). Navyše u drahšieho variantu s vyšším rozlíšením je displej takisto dotykový. Tak ako má Dell vo zvyku, záujemcom umožní si notebook poskladať podľa vlastných predstáv. V ponuke sa objavia nízkonapäťové procesory Intel (Broadwell) z rodiny Core i3, i5 a i7, štyri alebo osem gigabajtov operačnej pamäte a SSD disk s kapacitou 128, 256 alebo 512 gigabajtov. Hmotnosť notebooku neprekročí 1,2 kilogramu (verzia s Full HD displejom), respektíve 1,3 kilogramu (verzia s dotykovým displejom). V neposlednom rade je dôležitá aj výdrž, ktorá má byť až úctyhodných 15 hodín pri základnej verzii a 12 hodín pri verzii s dotykovým displejom. Notebook zavíta do Európy v najbližších týždňoch s cenou začínajúcou na 800 eurách v základnej konfigurácii.

Najtenší tablet na svete dokáže vďaka trom kamerám zachytiť priestorovú hĺbku
Druhým „naj“ je tablet Venue 8 7000, ktorý Dell po prvýkrát oficiálne ukázal až začiatkom januára v Las Vegas. Tablet sa pýši najmä svojou hrúbkou, ktorá je len 6 milimetrov, vďaka čomu získal označenie “najtenší na svete”. Aj keď prínos malých tabletov s uhlopriečkou menšou než 10 palcov je v súčasnosti najmä kvôli veľkým smartfónom a takzvaným phabletom otázny, Dell sa domnieva, že aj s modelom s 8,4-palcovým “bezokrajovým” displejom má stále čo ponúknuť.

Najtenší tablet na svete, Dell Venue 8 7000. Foto: Dell
Dell, Venue 8 7000, tablet Najtenší tablet na svete, Dell Venue 8 7000.

Venue 8 7000 má OLED displej s rozlíšením až 2560 × 1600 bodov, štvorjadrový procesor Atom Z3580, dva gigabjaty operačnej pamäte a 16 GB miesta pre dáta s možnosťou ďalšieho rozšírenia pomocou microSD kariet. Okrem SIM kariet do tabletu bohužiaľ nie je možné vložiť nič iné, a to ani SIM kartu. Užívateľ si bude musieť vystačiť s prístupom na internet cez Wi-Fi. Na druhej strane pozornosť si určite zaslúži fotoaparát s podporou technológie Intel RealSense, ktorá využíva až tri kamery schopné zachytiť priestorovú hĺbku, s ktorou je možné následne pracovať pri editovaní fotografií. U snímok je tak napríklad možné zmeniť zaostrenie aj po ich zachytení, prípadne využívať niektoré selektívne filtre, s ktorými je možné napríklad individuálne upravovať pozadie alebo len objekty v popredí. Tablet pre zachytenie fotografií používa snímač s ôsmimi megapixelmi.

Tablet Dell Venue 8 7000 sa objavil napríklad aj v reklame Intelu, kde postava zo seriálu Teória veľkého tresku (z angl. The Big Bang Theory), doktor Sheldon Cooper, demonštrovala ako dodatočné preostrovanie funguje.

Doktor Sheldon Cooper zo seriálu Teória veľkého tresku vo videu ukazuje ako funguje technológia Intel RealSence.

Dell uvedie tablet so systémom Android 4.4 do predaja v najbližších dňoch s cenou 399 eur.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #tablet #notebook #Dell #CES 2015 #XPS 13 #Venue 8 7000