Aký ľahký môže byť 13-palcový notebook? Lenovo má odpoveď

Je jeden kilogram pre notebook s 13-palcovým displejom veľa alebo málo? Podľa čínskeho Lenova je to zrejme priveľa. Na veľtrhu CES firma predstavila notebook LaVie Z, ktorý má len neuveriteľných 780 gramov. Predávťa ho bude za cenu 1299 eur.

11.01.2015 13:40
lenovo lavie, notebook, ultrabook, Foto:
Lenovo na veľtrhu CES 2015 v Las Vegas predstavilo najľahší 13-palcový notebook s hmotnosťou 780 gramov.
debata (3)

Najväčší veľtrh spotrebnej elektroniky CES v Las Vegas nie je len miestom na predstavenie inovatívnych noviniek, ale aj miestom, kde sa kažý rok lámu rekordy. Svoje o tom vie napríklad Dell, ktorý predstavil najmenší 13-palcový notebook a najtenší tablet na svete. S ďalším “naj” prichádza čínske Lenovo, ktoré rúca predstavy o tom, aký ľahký môže byť pracovný notebook s 13-palcovou obrazovkou. Odpoveďou je notebook LaVie Z s hmotnosťou 780 gramov.

Notebooky budú mať telo z materiálu ľahšieho a pevnejšieho než hliník
Lenovo od roku 2011 spolupracuje so japonskou spoločnosťou NEC. Výsledky tejto spolupráce však na seba nechali pomerne dlho čakať, keďže žiaden spoločný produkt na európske trhy až do tejto chvíle nezavítal. Prvotinou je až notebook LaVie Z, ktorý bude dostupný v dvoch variantoch, s bežným (model HZ550) a dotykovým displejom (model HZ750). Lenovo šasi oboch notebookov vyrobilo zo zliatiny horčíku a lítia, ktorá je pevnejšia než hliník a navyše o polovicu ľahšia.

V oboch prípadoch výrobca použil IPS displej s rozlíšením 2560 × 1440 bodov, o 145 ťažší model bude mať na displeji takisto dotykovú vrstvu a zapustené pánty, ktoré umožnia jeho otočenie o 360 stupňov, po vzore notebookov Yoga. Po stránke hardvéru už ale Lenovo neprekvapilo, snáď len tých, ktorí by očakávali nízkonapäťové procesory s nízkym taktom. Namiesto nich sú použité procesory od Intelu, strednej a vyššej triedy, z rodiny Core i5 a i7. Operačná pamäť bude mať kapacitu 4 gigabajty, v prípade modelu HZ750 s možnosťou rozšírenia na 8 GB. Pevný disk nahradilo SSD úložisko s kapacitou 128 gigabajtov.

Notebooky budú v predaji najskôr až v máji tohto roka
Notebookom nechýbajú dva USB 3.0 porty, HDMI výstup a čítačka pamäťových kariet typu SD. O výdrži na batériu sa už záujemca v prospektoch nedočíta, zistí len, že najľahší notebook má štvorčlánkovú batériu s kapacitou 29,6 Wh a hybridný model šesťčlánkovú batériu s kapacitou 44 Wh. Očakávať ale možno približne 6 (model HZ550) a 9-hodinovú výdrž (model HZ750).

Notebooky LaVie sa na trhu objavia najskôr v máji, s cenou 1299 eur (HZ550) a 1499 eur (HZ750). O dostupnosti v Európe výrobca zatiaľ neinformoval.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #notebook #Lenovo #ultrabook #CES 2015 #LaVie