Z hodiniek na smartfóny. Systém Tizen má konkurovať Androidu

Samsung začal výraznejšie pociťovať tlak čínskej konkurencie, a to predovšetkým z radov značiek, ktoré až donedávna hrozbu na západných trhoch nepredstavovali. Rozhodol sa preto experimentovať. Predstavil prvý smartfón so systémom, ktorý doposiaľ využívali len hodinky, fotoaparáty a televízory.

15.01.2015 18:41
samsung z1, smartfón, telefón Foto:
Samsung Z1 je prvým smartfónom so systémom Tizen.
debata

Operačný systém Tizen mieri z hodiniek a televízorov aj na smartfóny. Samsung sa rozhodol experimentovať a vyskúšať, či cesta k väčšinovému spotrebiteľovi môže viesť aj cez iný systém než Android. Kórejská firma totiž začala výraznejšie pociťovať tlak konkurencie z Číny, predovšetkým značiek Xiaomi, Huawei či Lenovo, ktorým sa podarilo osloviť zákazníkov na západných trhoch, a ktorých vplyv naďalej rastie. V novembri minulého roka Samsung oznámil, že vzhľadom k súčasnej situácii na trhu a klesajúcim obratom, zníži počet modelov smartfónov o tretinu. V situácii, kedy musí firma konkurovať čínskym smartfónom, nie len inováciami ale aj cenou, sa rozhodla hľadať nový trh. Príležitosť vidí práve v systéme Tizen, ktorý je rovnako ako Android postavený na Linuxe. Tam niekde ich vzájomná podoba končí.

Tizen dostal šancu aj v smartfónoch. Jeho úspech je však neistý
Až donedávna analytici svorne tvrdili, že Tizen ešte nedospel a v inteligentných zariadeniach stále nemá svoje miesto. Samsung sa snažil dokázať, že tento názor je mylný a Tizen použil napríklad v hodinkách Gear S, vo fotoaparáte NX1 alebo už aj v niekoľkých modeloch televízorov. Nadišiel čas, aby ho spoločnosť vyskúšala aj v segmente, ktorý je na kvalitu a konzistentnosť operačného systému náročný zrejme najviac – v smartfónoch. Samsung predstavil telefón Z1, ktorého výbava je rovnako skromná ako jeho cena. Určený bude pre rozvojové trhy, ktoré zrejme pomôžu pri rozvoji platformy a jej zdokonalení predtým, než ju spoločnosť vpustí do západného sveta.

Model Z1 si budú môcť ako prví zakúpiť záujemcovia v Indii. Za cenu 5700 rupií (približne 80 eur) dostanú do rúk telefón so 4-palcovým dotykovým displejom s rozlíšením 800 × 480 bodov, dvojjadrovým procesorom s taktom 1.2 GHz, 786 megabajtami operačnej pamäte a štyrmi gigabajtami úložnej pamäte s možnosťou jej rozšírenia o ďalších 64 GB za pomoci microSD kariet. Na zadnej strane telefónu sa bude nachádzať fotoaparát s troma megapixelmi, na prednej ešte jednoduchšia kamera s VGA rozlíšením (0,3 megapixelu). V telefóne s podporou 3G bude možné využívať dve SIM karty súčasne a vďaka batérii s kapacitou 1500 mAh uskutočňovať hovory s dĺžkou do 8 hodín. Informácie o rozšírenej dostupnosti aj v iných krajinách než India spoločnosť zatiaľ nepriniesla.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Samsung #smartfón #Lenovo #telefón #Xiaomi #Tizen #Huawei #Z1