Test: Na peňaženky náročných hráčov už útočí aj značka Tesoro

Značka Tesoro je na trhu zatiaľ krátko, no napriek tomu má so svojim herným príslušenstvom tie najväčšie ambície. Vyskúšali sme profesionálnu hráčsku klávesnicu a slúchadlá s priestorovým zvukom.

17.01.2015 22:00
Tesoro Kuven, slúchadlá, herné príslušenstvo Foto:
Slúchadlá Tesoro Kuven sa predávajú v dvoch farebných prevedeniach.
debata

Klávesnice a myši sú alfou a omegou všetkých náruživých hráčov. Ich nároky sú vysoké a cena nie je tým najdôležitejším faktorom. Pri kúpe majú totiž zväčša odlišné požiadavky než bežný domáci používateľ. Špecifický segment herných periférií v posledných rokoch prilákal aj mnohé firmy, ktoré s výrobou príslušenstva pre hráčov nemali prakticky žiadne predošlé skúsenosti, no napriek tomu sa rozhodli konkurovať najznámejším značkám. Príkladom je aj americká spoločnosť Tesoro, ktorá vznikla len v roku 2011 a až do súčasnosti sa usiluje presadiť s produktami, ktoré sama označuje ako prémiové. Nutno dodať, že nie len výbavou ale aj cenou, ktorá v prípade klávesníc nie je nižšia než 75 eur. My sme mali možnosť vyskúšať klávesnicu Colada a slúchadlá Kuven.

Tesoro chce prilákať dizajnom, aj dojmom luxusu
Klávesnica Colada je vyrobená z kombinácie hliníka a plastu, pričom plast sa nachádza na jej spodnej časti a rovnako sú z neho vyrobné aj klávesy. Brúsený hliník má na rozdiel od lešteného plastu či iného lesklého materiálu tú výhodu, že na ňom nie sú viditeľné odtlačky, navyše vedľajším efektom je aj jeho schopnosť odvádzať teplo, napríklad zo spotených rúk. Konštrukčne je klávesnica nadpriemerne spracovaná, to isté platí aj o klávesoch a ich mechanizme, ktorý má vraj životnosť až 50-miliónov stlačení. S istotou to ale nemožno tvrdiť o farbe na plastových kláves, ktorá sa môže po čase zošúchať. Písmená však nie sú na nich vytlačené, ale aj kvôli podsvieteniu sú polopriehľadné.

Klávesnica Tesoro Colada umožňuje manuálne... Foto: Tesoro
Tesoro Colada, klávesnica, herné príslušenstvo Klávesnica Tesoro Colada umožňuje manuálne nastavenie profilov podsvietenia.

Na spodnej strane klávesnice sa nachádza niekoľko pogumovaných podložiek vrátane dvoch typov nožičiek, vďaka ktorým je možné prispôsobiť takisto sklon. Klávesnica je so svojimi 1,5 kilogramami tiež pomerne ťažká, na stole je preto stabilná. Klávesnica môže poslúžiť aj ako USB rozbočovať s dvoma prídavnými USB portami na zadnej strane a možnosťou pripojenia slúchadiel s mikrofónom. AK by energia získaná z dvoch USB portov v počítači nestačila, klávesnicu je možné pripojiť aj k externému zdroju napájania, ktorý sa ale v balení nenachádza.

Na výber sú štyri typy mechanizmu kláves, ktoré sa líšia odporom odporom
Samotnou kapitolou je mechanizmus kláves, ktorý Tesoro označuje ako Cherry MX a ponúka až v štyroch variantoch – Red, Blue, Brown a Black. Rozdielov je medzi nimi hneď niekoľko, tým najvýraznejším je ale tuhosť stláčania. Red má napríklad mechanizmus s menším odporom než nami testovaný model Cherry MX Black. Užívateľ si tak vie vybrať, či potrebuje univerzálnejšiu klávesnicu, alebo model určený takmer výlučne na hranie, pri ktorom je väčšia tuhosť stláčania otázkou presnej kontroly nad každým pohybom.

Klávesnicu Colada ponúka Tesoro so štyrmi... Foto: Tesoro
Tesoro Colada, klávesnica, herné príslušenstvo Klávesnicu Colada ponúka Tesoro so štyrmi variantami kláves, ktoré sa líšia odporom (znázornené na obrázku).

Na Slovensku je možné kúpiť klávesnicu s českou znakovou sadou a s malým Enterom. Horný funkčný rad kláves je možné využiť aj na ovládanie multimédií, päť kláves je vyhradených pre zmenu herných profilov. Na pravom hornom okraji sa nachádza päť tlačidiel, ktoré slúžia napríklad na manuálne programovanie makier alebo nastavenie automatického blokovania Windows klávesy pri hraní hier. Ďalšie tri programovateľné tlačidlá sa nachádzajú pod medzerníkom, no bohužiaľ nie sú v priamom dosahu palcov a pri ich stláčaní sú občas potrebné prehmaty. Pri stlačení je tiež potrebné vyvinúť viac sily, privítali by sme preto citlivejší a menej hlučný mechanizmus.

Podsvietenie je síce jednofarebné, no možno si ho naprogramovať
Výrobca veľmi dobre zvládol podsvietenie, ktoré je rovnomerné, aj keď len v jednej farbe. Pre podsvietenie je určených až šesť režimov, z ktorých dva ovládajú úroveň jasu, ďalší spúšťa pulzujúce podsvietenie, dva osvetlia len vybrané klávesy a posledný režim je voliteľný a užívateľ si v ňom môže nastaviť, ktoré klávesy majú byť podsvietené. Po bočných stranách klávesnice sa nachádzajú dva LED pruhy, ktoré menia farbu podľa zvoleného profilu. Klávesnicu je okrem manuálneho režimu možné nastaviť aj pomocou priloženého softvéru, ktorý ale nie je užívateľsky najprívetivejší. Strohé rozhranie v sebe ale skrýva množstvo rozličných nastavení, v rámci ktorých je možné klávesám priradiť prakticky akúkoľvek funkciu.

Tesoro Colada má namierené vysoko. Tomu... Foto: Tesoro
Tesoro Colada, klávesnica, herné príslušenstvo Tesoro Colada má namierené vysoko. Tomu zodpovedá aj vysoká cena - 159 eur.

Tesoro Colada Evil Cherry MX

Pozitíva

  • nadštandardné spracovanie a zvýšená odolnosť kláves
  • možnosť výberu mechanizmu s rôznym odporom kláves
  • 5 herných profilov a široké možnosti nastavenia makier
  • prídavný USB rozbočovač a podpora externého zdroja napájania
  • nastaviteľné podsvietenie vybraných kláves

Negatíva

  • cena (159 eur)
  • nie optimálne umiestnenie troch programovateľných tlačidiel
  • menej prehľadný softvér so zdĺhavým nastavovaním

Avantgardné slúchadlá prekvapili komfortom nosenia aj nízkou cenou
Hráčske slúchadlá Tesoro Kuven majú netradičný mohutný dizajn a výrobca sľubuje reprodukciu priestorového 7.1-kanálového zvuku, ktorá je pre najmä pre hráčov akčných hier pridanou hodnotou. Už na prvý pohľad pôsobia slúchadlá plastovým dojmom a prvý dojem môže spôsobiť mierne rozčarovanie. V skutočnosti tomu tak ale nie je, konštrukcia je primerane pevná, hlavový most je vystužený kovovým plátom a v najviac namáhaných častiach je namiesto plastu použitý o čosi pevnejší hliník. Výber týchto dvoch materiálov podliehal aj snahe čo najviac odľahčiť slúchadlá, keďže sa očakáva, že hráč ich bude využívať bez prestávky aj niekoľko hodín. Veľké mušle so silným polstrovaním obopínajú celé ucho a zbytočne naň nevytvárajú tlak. Spodná časť hlavového mosta je takisto vystužená veľkým koženkovým “vankúšom”. Môžeme potvrdiť, že aj pri dlhšom nosení slúchadlá nespôsobovali akýkoľvek diskomfort.

Slúchadlá Tesoro Kolada majú plastovú... Foto: Tesoro
Tesoro Kuven, slúchadlá, herné príslušenstvo Slúchadlá Tesoro Kolada majú plastovú konštrukciu, ktorá je ale primerane pevná a odolná. Najnáchylnejšie časti sú vyrobené z kovu.

Náročný poslucháč si na svoje nepríde, hráča ale nadchne priestorový zvuk
Uzatvorenú konštrukciu slúchadiel výrobca zvolil predovšetkým z dôvodu pasívneho izolovania okolitého hluku. V mušliach sú umiestnené veľké 50-milimetrové meniče s impedanciou 32 ohmov schopné reprodukovať zvuk vo frekvenčnom rozsahu 20Hz až 20 KHz. Aj kvôli štandardne výraznejšej basovej zložke a horšej vyváženosti slúchadlá náročnejšieho poslucháča zrejme neoslovia, to ale ani nie je ich cieľom. Cieľovou skupinou sú hráči, pre ktorých je viac dôležitá možnosť identifikovať objekty v priestore, čo so slúchadlami Kuven nie je vôbec problém.

Slúchadlá Tesoro Kuven vďaka zvukovej karte... Foto: Tesoro
Tesoro Kuven, slúchadlá Slúchadlá Tesoro Kuven vďaka zvukovej karte umiestnenej v USB adaptéri dokážu reprodukovať priestorový zvuk.

Na kábli sa nachádza ovládač pre reguláciu hlasitosti a aktiváciu alebo deaktiváciu mikrofónu. Mikrofón je v určitej miere schopný odfiltrovať okolitý hluku. V balení sa okrem slúchadiel nachádza aj dvojmetrový predlžovací kábel a dva adaptéry pre pripojenie cez USB alebo jeden jack, napríklad pri použití so smartfónom alebo tabletom. USB adaptér v sebe skrýva aj externú zvukovú kartu, ktorá je zodpovedná za spracovanie 7.1-kanálového zvuku. V tomto prípade je ale potrebné mať v počítači nainštalovaný prídavný softvér od výrobcu. Konfigurácia priestorového zvuku je jednoduchá, užívateľ si môže nastaviť profil, ktorý mu najviac vyhovuje.

Tesoro Kuven

Pozitíva

  • Priaznivá cena (59 eur)
  • Masívnejšia a primerane odolná odľahčená konštrukcia
  • Veľmi dobre spracovaný priestorový zvuk
  • Vlastná externá zvuková karta v USB adaptéri
  • Pohodlie aj pri dlhodobom nosení

Negatíva

  • Prílš silná basová zložka, horšia vyváženosť
  • Mikrofón je len priemerný a nie je možné odpojiť

Príslušenstvo na test poskytla spoločnosť Tesoro.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slúchadlá #klávesnica #Tesoro #Kuven #Colada