YouTube ľudí zabáva už desať rokov. Vyvolal aj mnohé kontroverzie

YouTube vznikol v roku 2005 s cieľom zdieľať domáce videá. Postupne vyrástol do gigantických rozmerov a ovládol internetový video priemysel. Z čisto zábavnej služby sa stala aj služba verejná. Svoj kanál na ňom dnes má aj anglická kráľovná, pápež či americký prezident.

13.02.2015 07:00
youtube, video, služba, google, internet, videá Foto:
Ilustračné foto
debata

Účelom tohoto internetového portálu bolo pôvodne voľné zdieľanie domáceho videa. Postupne sa ale jeho záber rozširoval o hudobné klipy, filmy či videohry a z čisto zábavnej služby sa stala aj služba verejná. Svoj videokanál tu má dnes napríklad i anglická kráľovná, americký prezident či pápež. Základné informácie o internetovom serveri YouTube (pre desiatimi rokmi, 14. februára 2015, bola zaregistrovaná doména Youtube.com: prvé videá boli na serveri v máji 2005):

Prvé video bolo na YouTube nahrané v roku 2005

YouTube založili traja zamestnanci spoločnosti PayPal Chad Hurley (37), Steve Chen (36) a Jawed Karim (36). Prvé video, ktoré sa na serveri YouTube objavilo, bolo nahrané v apríli 2005 a zobrazovalo návštevu spoluzakladateľa Karima v zoologickej záhrade v San Diegu. Dodnes je možné ho na YouTube zhliadnuť.
Prvé video na YouTube pochádza z roku 2005.

V súčasnosti je generálnou riaditeľkou Youtube Susan Wojcickiová (46), ktorú v roku 2014 magazín Forbes umiestnil na 12. mieste v rebríčku najmocnejších žien na svete. Podľa údajov, ktoré YouTube zverejnil vo svojich štatistikách, navštívi mesačne tieto stránky viac ako miliarda unikátnych užívateľov. Každú minútu je na server nahraných viac ako 100 hodín nových videí a viac ako tri štvrtiny tohto materiálu nepochádza z USA.

Google s kúpou YouTube neváhal. Stránku prevzal pod svoje krídla v roku 2006
YouTube je v súčasnosti prevádzkovaný v 61 jazykoch po celom svete. Slovenská verzia YouTube bola spustená 21. mája 2013. Okrem čisto domáceho videa sa začali na YouTube čoskoro objavovať i zostrihy televíznych relácií, filmov či klipov, čo vyvolávalo spory o autorské práva. A to predovšetkým potom, čo firmu koncom roku 2006 kúpil internetový gigant Google (za 1,65 miliardy dolárov). V roku 2008 napríklad muselo byť z YouTube stiahnutých tisíce videí kvôli sporu s vydavateľstvom Warner Music a v roku 2009 bol napríklad v Británii a Nemecku dočasne zablokovaný prístup k hudobným klipom kvôli sporom o výšku platieb s ochrannými autorskými zväzmi.

Najsledovanejším videom v histórii YouTube s viac ako dvoma miliardami zhliadhnutí je videoklip k sladbe Gangnam Style od speváka Psy.

Vďaka reklamám YouTube zarába miliardy dolárov ročne
Pre Google predstavuje YouTube ďalšiu cestu k predaju internetovej reklamy. Podľa údajov z portálu The Information predstavovali tržby Youtube z reklamy v roku 2013 3,5 miliardy dolárov (približne tri miliardy eur), čo je menej, ako sa pôvodne predpokladalo. Okrem hudobných klipov a amatérskeho videa je možné na YouTube od roku 2008 legálne sledovať aj staršie seriály a televízne relácie a od roku 2009 i niektoré celovečerné filmy. Google totiž uzavrel zmulvy s niektorými filmovými a televíznymi spoločnosťami a delia sa o príjmy z reklamy.

Najsledovanejším videom minulého roku sa na serveri Youtube stal vtip poľského filmového amatéra Sylwestera Wardega.

Trúfa si aj na hudobné predplatné. Konkurovať môže aj službe Spotify
V novembri 2014 predstavil YouTube platenú službu, ktorá užívateľom umožňuje počúvať hudbu bez reklám a sťahovať ju k ďalšiemu použitiu offline. Novinka, s názvom Music Key, by mala konkurovať hudobným serverom ako Spotify, Beats a ďalším zavedeným hráčom na trhu. Služba bola najskôr ponúknutá pozvaným „najväčším hudobným fanúškom,“ ktorí ju majú na šesť mesiacov zdarma. Pre širokú verejnosť by mala byť dostupná neskôr, a to za uvádzaciu cenu 7,99 dolárov mesačne.. Užívatelia novej platenej služby YouTube získali s predplatným aj členstvo v hudobneh službe Googlu nazvanej Play Music s viac ako 30 miliónmi piesní.Od roku 2013 vyhlasuje Youtube vlastnú hudobnú cenu YouTube Music Awards. Víťazi sú ocenení v šiestich kategóriách a sú vyberaní na základe hlasovania fanúšikov.

Kontroverzie vyvolal v septembri 2012 americký film Nevinnosť moslimov znevažujúci moslimského proroka Mohameda. Klipy z tejto snímky, ktoré boli na Youtube zverejnené, vyvolali krvavé protesty v moslimskom vete. V blízkovýchodných krajinách si protiamerické demnštrácie vyžiadali viac ako 30 mŕtvych. Americký súd v februári 2014 nariadil, aby bola snímka z Youtubu odstránená.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #YouTube #video #Music Key #videoserver #multimédiá #Chad Hurley #Steve Chen #Jawed Karim