Tip: Google zavítal do Grónska. Ponúka unikátne panorámy

Zbierka v službe Street View ponúka pohľad na 40 kilometrov dlhý a 7 kilometrov široký Ľadovcový fjord, osadu Brattahlid založenú európskymi dobrodruhmi či vikingský kostol Hvalsey.

21.02.2015 14:00
Google, Street View, Grónsko Foto:
Pohľad na 40 kilometrov dlhý a 7 kilometrov široký Ľadovcový fjord v Ilulissate v službe Street View.
debata

Aj keď by sa na prvý pohľad mohlo zdať, že na svete nie je miesto, ktoré by Google so svojimi autami či dobrovoľníkmi s kamerami na pleciach nenavštívil, nie je tomu tak. V službe Street View neustále pribúdajú nové lokality, ktoré ponúkajú unikátny pohľad do rôznych zákutí planéty. Zákutí, kde je počet turistov možné každoročne rátať len na stovky či tisíce. Ak vôbec. V roku 2012 sa na mapách objavila prehliadka oceánskeho dna s unikátnou faunou a flórou. Google využil služby profesionálnych potápačov a ponoril sa niekoľko desiatok až stoviek metrov pod hladinu ocánov. Na panoramatických snímkach následne ponúkol pohľad na koralové útesy v Austrálii, Filipínach či na Havaji.

Google už navštívil Galapágy aj viaceré slovenské jaskyne
O rok neskôr spoločnosť vyslala dobrovoľníkov s batohmi s kamerami na súostrovie Galapágy. Tu prítomný biologicky unikátny ekosystém s výnimočnou biodiverzitou predstihla len Antarktída. Svoj výskum na Galapách realizovali mnohí významní vedci, na čele s Charlesom Darwinom. Počas desiatich dní Google zachytil prírodné podmienky na ostrovoch a v ich okolí, vrátane podmorského života.

Dobšinská ľadová jaskyňa v službe Google Street... Foto: Google
Dobšinská ľadová jaskyňa, Street View Dobšinská ľadová jaskyňa v službe Google Street View.

V roku 2014 v zozname lokalít pribudli aj desiatky nových miest zo Slovenska. A keďže na Slovensku je v súčasnosti evidovaných viac ako 6 tisíc jaskýň, od malých či menej zdobených až po zložité niekoľko kilometrové jaskynné systémy s často bohatou sintrovou výzdobou a vzácne aj s aragonitovou či ľadovou výzdobou, Google sa rozhodol zavítať práve do nich. V súčasnosti sa môžu záujemcovia z celého sveta kochať výzdobou Jaskyne Domica, Dobšinskej ľadovej jaskyne, Gombaseckej jaskyne, Ochtinskej aragonitovej jaskyne a Jasovskej jaskyne.

Na mapách pribudlo unikátne a riedko osídlené Grónsko
Google svoju zbierku aktuálne rozšíril o Grónsko. Zbierka ponúka pohľad napríklad na 40 kilometrov dlhý a 7 kilometrov široký Ľadovcový fjord v Ilulissate, ktorý sa nachádzať 250 kilometrov severne od polárneho kruhu.

Vikingský kostol Hvalsey v Grónsku. Foto: Google
Google, Street View, Grónsko Vikingský kostol Hvalsey v Grónsku.

Navštíviť je možné vikingský kostol Hvalsey či osadu Brattahlid, ktorú založili európski dobrodruhovia na čele s Erikom Červeným.

Osada Brattahlid, ktorú založili európski... Foto: Google
Grónsko, Google, Street View Osada Brattahlid, ktorú založili európski dobrodruhovia na čele s Erikom Červeným.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #grónsko #street view #slovenské jaskyne #Galapágy